NaslovnaIntervjuIntervju – dr Jovan Cabunac: Osnovna namena faseta je estetika, ali postoje...

Intervju – dr Jovan Cabunac: Osnovna namena faseta je estetika, ali postoje i kontraindikacije

- Advertisement -

Dr Jovan Cabunac, spec. stomatološke protetike i ak.spec. implantologije nedavno je u Podgorici održao predavanje i radionicu na temu direktnih kompozitnih faseta i tu priliku smo iskoristili da sa njim porazgovaramo upravo o fasetama. Sa ovim stručnjakom razmotrili smo teme poput indikacija i kontraindikacija za postavljanje faseta, njihovog održavanja i trajanja, razlika između keramičkih i kompozitnih faseta, a o svemu tome i još nekim zanimljivim temama možete pročitati u intervjuu koji slijedi.

Dr Cabunac, recite nam na početku koje su osnovne indikacije za postavljanje faseta?

Za fasete postoji mnogo indikacija, ali mogu se podeliti u dve osnovne grupe – kada želimo da promenimo oblik i položaj zuba poput zatvaranja dijasteme i kada želimo da učinimo veliku promenu poput skrivanja gumy smile. Takođe, svaka od indikacija zahteva različite vrste preparacija, izrade i dizajna smih faseta.

Da li možda postoje i kontraindikacije?

Postoji nekoliko kontraindikacija. Tu spadaju zubi koji imaju slabu potporu, kao i pacijenti sa parafunkcijama, poput bruksizma. To, sa druge strane, možemo nazvati i relativnom kontraindikacijom jer nakon izrade faseta te nadoknade možete zaštiti izradom splintova.

Međutim, dve najvažnije kontraindikacije, po mom mišljenju, su loša higijena i nerealno očekivanje pacijenta.  Sa lošom higijenom nema priče o bilo kakvoj estetici iz dva razloga – prvi je nemogućnost rada u takvim uslovima, a drugi je taj da nema estetike sa crvenim i otečenim desnima. Kada govorimo o nerealnim očekivanjima to je možda i najveća kontraindikacija za fasete, sa tim prosto ne možete da se izborite.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih pacijenti traže fasete?

Fasete se uglavnom rade da bi se uradila estetska promena, osnovna funkcija faseta kao zubnih nadoknada jeste da dobijete dobru estetiku. Fasetom menjate samo vestibularnu površinu zuba.

Da li su sve fasete keramičke?

Fasete mogu biti keramičke, ali izrađuju se i od kompozita.

Da li postoje neke bitne razlike među fasetama izrađenih od keramike i kompozita?

Njihova nemena je ista – esteska promena, ali postoje razlike. Pre svega, zato što je reč o različitim materijalima one zahtevaju drugačiju pripremu i različite indikacije. I jedne i druge su odlično estetsko rešenje, ali razlikom u materijalima dobijate i različit estetski kvalitet. Keramika je kao materijal superiornija, ali nas u mnogome i ograničava – preparaciju za keramičku fasete morate završiti u gleđi, dok sa direktnom kompozitnom fasetom možete dobrim delom ući u dentin. To bi dakle bila neka osnovna razlika, ali kao što sam rekao namena im je ista.

Koju bi ste vrstu faseta, u zavisnosti od materijala, Vi preporučili neodlučnom pacijentu? Da li ste prije za direktne kompozitne fasete ili keramičke?

To zavisi od stanja u ustima pacijenta. U zavisnosti od toga šta pacijent ima kao problem, odnosno u zavisnosti od indikacije vi pravite predlog. Ne postoji univerzalno rešenje.

Pomenuli ste lošu higijenu kao jednu od važnih kontraindikacija za postavljanje faseta. Iz iskustva razgovora sa velikim brojem stručnjaka zaključio sam da je nakon ugradnje bilo koje vrste nadoknada potrebna, tako reći, pojačana higijena. Da li je tako i sa fasetama?

Ne postoji pojačana higijena – postoji dobra ili loša higijena, a dobra higijena je uslov za trajnost bilo kojeg rada i uopšte za zdravlje usne duplje. Higijena podrazumeva četkicu, pastu, konac, intredentalnu četkicu. Na žalost, veliki deo populacije ne koristi sve, ali ako koristi samo dva segmenta, četkicu i pastu mi smo zadovoljni. Konac je, međutim, izuzetno važan i neophodan jer se može javiti aproksimalni karijes i razne promene u aproksimalnim zonama, koje se mogu prevenirati dobrom higijenom.

Da li se ispod fasete može pojaviti karijes, u kojoj mjeri je to moguće?

Suštinski, ispod svakog rada se to može desiti ako nemate dobro zaptivanje. Pre svega, osnova na kojoj radite mora biti zdrava. Ali u slučaju marginalog popuštanja može doći do pojave karijesa. Upravo tu leži ogromna važnost oralne higijene – da ne dopustimo da se na tim spojevima javalju karijesi.

Da li postoji neki „rok trajanja“ odnosno garancija trajanja faseta?

Ja imam pacijente koji i po 10 godina nose direktne kompozitne fasete. Rok njihovog trajanja zavisi od toga koliko ih čuvate i održavate. Ako imate dobru higijenu i ne koristite zube kao alat naravno da će trajate duže.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -