fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Dr Jelena Panić Simikić, stručnjak za lasere: Za tri do...

Intervju – Dr Jelena Panić Simikić, stručnjak za lasere: Za tri do pet godina svaka ordinacija imaće neku vrstu lasera

- Advertisement -

Dr Jelena Panić Simikić, vlasnica distributerske kompanije Medical Queen govorila je za naš portal o novom laseru, Waterlase iPlus. U intervjuu saznajte koje su prednosti ovog lasera, kakve povoljnosti nudi pacijentima, te koje su indikacije za rad sa Watrlase iPlus i Waterlase Express laserima poslednje generacije.

Kada je predstavaljen Waterlase iPlus i  koje su njegove namjene i prednosti?

Reč je o najnovijem laseru koji je na tržište izašao nakon IDS-a. Prevashodno se upotrebljava u parodontologiji i terapiji periimplantitisa. Takođe, radi i na tvrdom tkivu, radi apikotomije V i III klase. Laser iPlus, radi i preparacije I klase, a namenjen je za parodontološke tretmane.

To znači da skida zapaljenja i granulacije i konremente sa mekog i tvrdog tkiva. U suštini, radi zatvorenim pristupima, a kada je parodonotološki džep dublji onda može i otvorenim pristupom. On, dakle, radi potpuno durgačije od mekog lasera, a osim toga za razliku od mekog on je beskontaktni, pa pacijent u tom slučaju nema osećaj vibracije. Još jedna njegova prednost je i ta što ne zagreva tkivo pošto ima rezervoar za vodu i podiže temperaturu za svega tri do četiri stepena. Samim tim za upotrebu ovog lasera nije potrebna prethodno anesteziranje što je pacijetnima takođe bitno.

Da li Waterlase iPlus ima još neke indikacije?

Ovaj laser koristi se i u endodonciji, što je potpuno novi i jedinstven pristup. Mi uz pomoć jednog finog fotoakustičnog efekta dobijamo vibracije u kanalu koje ga čiste i izbacuju taj sadržaj. A radi i sterilizaciju koju takođe obavlja i meki laser.

Kazali ste da Waterlase iPlus ima upotebu i u tretiranju periimplantitisa.

Da, ovaj laser je jako efikasan u tetiranju periimplantitsa, gde skida sva zapaljenja na tkivima oko implantata, a ne oštećuje sam implantat što je jako bitna stvar.

Vidimo da je i dizajn malo drugačiji od ostalih lasera. Da li i to daje neke prednosti?

Dizajn je atraktivan i marketinški primamljiv, a u tom smislu se izdvaja i mobilni tablet koji se skida sa tela lasera što ostavlja mogućnost da pacijentu pokažemo animaciju svake intervencije. Tada pacijenti mogu da shvate kakve su procedure u pitanju i bez straha prihvataju tertmane. Osim toga, pacijenti tada mogu da vide i zašto je tretman laserom skuplji od konvencionalnog.

Kakvu podršku imaju oni koji se opredijele za kupovinu ovih lasera?

Za svaki laser uz instalaciuju ide i obuka. Laseri su registrovani, a garancija je dve godine. U tom smislu redovno održavamo i kurseve kako bi lekari uvek mogli da prate najnovije trendove u svetu lasera.

Sve, naravno, prate tehnička podrška i servis. Uz to, dok je laser na servisu mi lekarima obezbeđujemo drugi laser koji će za to vreme raditi u ordinaciji.

Kada već govorimo o ljekarima i ordinacijama koliko je sada interesovanje za laserima?

Interesovanje je veliko i svakim danom raste. Gotovo da nema oridinacije i stomatologa koji ne pokazuju interosvanja za lasere, ali naravno sve zavisi od mogućnosti i budžeta same ordinacije. Svi bi želeli da imaju tvrdi laser, ali njegova cena to ne dozvoljava jer oni koštaju od 28-40 hiljada eura. Međutim, ima lekara koji i to mogu da priušte, ali se uglavom opredeljuju za meki laser koji košta oko šest hiljada.

Uglavnom, stomatolozi su spremni da ulažu i očekuje se da će za tri do pet godina svaka ordinacija imati neku vrstu lasera.

Jedina stvar koju jednom kupite i svaki dan vam donosi novac je laser.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -