fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Damjan Gorenc, regionalni menadžer u W&H Dentalwerk: Naš cilj je...

Intervju – Damjan Gorenc, regionalni menadžer u W&H Dentalwerk: Naš cilj je razvijanje i inovativnost

- Advertisement -

U nastavku ispitivanja tržišta stomatologije u regionu, razgovarali smo sa još jednim stručnjakom iz ove oblasti. Riječ je o Damjanu Gorencu iz Slovenije, regionalnim menadžerom  u W&H Dentalwerk koji nam je otkrio neke tajne uspjeha ove velike kompanije. U intervjuu čitajte i o trendovima na globalnom i regionalnom tržištu i upoznajte se sa načinom nastanka jednog proizvoda W&H Dentalwerka.

damjan-gorenc1Recite nam za početak nešto o kompaniji. Kada je nastao W&H Dentalwerk i šta je vaša prednost u odnosu na konkurenciju?

Firma je otvorena u Berlinu 1890. godine kada su inženjeri Weber i Hampel pokrenuli proizvodnju nasadnih instrumenata po kojim smo i danas najpoznatiji u svijetu. Sjedište kompanije se 1944. godine preselilo u Bürmoos u Austriji gdje se nalazi i danas. U Bürmoosu je zaposleno 600 ljudi. Sterilizatori se prozvode u Italiji u Brusaportu pored Bergama i tamo je zaposleno oko 70 ljudi, dok nas  je u cijelom svijetu zaposleno oko 1000 ljudi.

Naša najveća prednost je što kompanija odolijeva nekim tržišnim trendovima vremena, pa nismo koncern već i dalje imamo jednog vlasnika. Familijarno se gleda na sve stvari, što je jedna velika prednost posebno kada pričamo o kompaniji na ovom nivou.

Recite nam nešto o tom odnosu konkurencije. Iako Balkan nije do kraja razvijeno područje ovdje je ipak prisutan veliki broj inostranih kompanija.

Konkurencija je naravno uvijek prisutna i uvijek imate kompanije koje žele da preuzmu primat na tržištu, to je prosto stvar poslovanja. To zavisi i od grane stomatologije o kojoj pričamo. Mi u W&H Dentalwerk proizvodimo razne aparate za ljekare, dok za zubnu tehniku proizvodimo samo zubotehničke motore. Tu smo međutim izuzetno jaki,  na primjer sa Perfecta 900 motorima koji služe za obradu cirkona. Oni imaju turbinske nasadnike sa hlađenjem i možete prikopčati dva nasadnika. U svijetu smo takođe poznati i po klasi B sterilizatora koji smo mi patentirali. Mi forsiramo klasu B jer je to klasa koja je najkvalitetnija i težimo kvalitetu i higijeni. A kao što sam rekao, najpoznatiji smo po nasadnim instrumentima.

Kako vi vidite tržište Balkana odnosno bivše Jugoslavije? Imate li nekih “kočnica” u poslovanju?

Imamo poslovne partnere-distributere ne prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a na tržištu smo poznati po dugogodišnjoj saradnji sa Jugodentom iz Novog Sada. Najazhtjevnije tržište nam je Srbija jer je registracija malo strožija pa novitete tu malo kasnije možemo prezentovati. To je na primjer prednost ostalih regionalnih zemalja u odnosu na Srbiju. Međutim, ljudi danas putuju pa se upoznaju sa novitetima. Do sada smo se naslušali priča kako je bilo “prije rata-poslije rata”, to više ne pije vodu, saradnja se razvija bez obzira na jezik, vjeru, boju kože i slično.

Možete li nam uporediti kvalitet usluga u Sloveniji koja je član EU i ostatka Balkana. Da li tu vidite neke razlike?

Kvalitet rada je potpuno isti, ne zaostaje se ovdje za Zapadom u tom smislu. Razlike su naravno u cijenama jer je standard niži. Dosta zavisi od zakona u svakoj zemlji, koji uslovlajvaju dodatne troškove kao sto su separator amalgama, kontrola kvalitete vode, dezinfekcija, infektivni odpad… i to onda utječe in na konačnu cenu usluge.  Bitna stavka je i koliko doktor brine o higieni (prostora, osoblja,..), da li je u mogućnosti pratiti “evropske standarde”.

Znači li to da globalni trend povećanja kvantiteta na račun kvaliteta ulazi i u medicinu, konkretno stomatologiju? Može li se to tržište oduprijeti ovom naletu?

To je već najviša odgovornost na državnom nivou, stvari se moraju sistemski sređivati. Zbog finansijske situacije ovjde nemaju svi doktori klasu B sterilizatora, ne mijenjaju svi ljekari rukavice nakon svakog pacijenta i tako dalje. I ovdje bi stomatolozi sigurno željeli da posjeduju najsavremenije aparate, ali oni to pacijentu jednostavno ne mogu piruštiti zbog finansijke situacije. S toga su, da kažemo prinuđeni da kupuju jeftinije aparate i elemente.

Na Zapadu je stvar drugačija jer je tamo standard na znatno višem nivou, pa tako postoje i zakonska rešenja koja ljekarima “nameću” posjedovanje tih aparata. U Francuskoj na primjer svako jutro morate izvršiti vakuum test na sterilizatoru i priložiti papir o urađenom testu svakom pacijentu. Time se doktor zaštiti od moguće tužbe.

Koliko W&H Dentalwerk prati kretanje trendova? Na koji način se prilagođavate tržištu?

Mi na primjer u velikoj mjeri sarađujemo sa hirurzima i u svakoj zemlji se trudimo da imamo lidera u tom polju jer oni najbolje znaju kakvo je stanje u zemlji. Prije nego što neki proizvod iznesemo na trište napravimo testove, doktori to provjere, onda se svi ti podaci i sugestije implementiraju i na kraju rade papiri (deklaracije, sertifikati). Ali ono što je najvažnije je da specifikacije uvijek radimo na osnovu feedbacka ljekara koji testiraju novi, odnosno proizvod koji tek treba da se nađe u prodaji. Mi proizvod donesemo ljekaru, a nakon toga naravno radimo i prezentacije. To je jako bitno jer kada lokalni doktor testira aparat ili nešto slično i uvjeri se da to radi jer je napravljeno po njegovoj želji, lakše će naravno biti prihvaćeno i od strane ostalih ljekara.

Kako radite prezentacije, da li su to workshopovi ili kombinovana predavanja?

Naša tendencija je da pravimo radionice kako bi stomatolozi ili tehničari mogli da probaju proizvod i uvjere se u njegovu efikasnost. Ali naša prednost je što ne sarađujemo samo sa ljekarima već i sa drugim proizvođačima. Jer da bi prezentovali neki aparat potrebne su vam vještačke kosti, svrdla ili nešto treće, a nama je kao porodičnoj kompaniji mnogo lakše da sve ovo implementiramo i iznesemo na tržište. Upravo iz tog razloga mi ne gledamo loše na konkurenciju, već se trudimo da sa kolegama sarađujemo jer imamo zajedničke koristi.

Recite nam nešto o novitetima u kompaniji. Čime se rukovodite prilikom planiranja i izrade novih proizvoda?

Mi se trudimo da u svakoj grani stomatologije imamo nešto novo. Tako smo i razvili “Pentaled turbine” sa pet led dioda u glavi koje sprečavaju da svrdlo baca sjenu, pa stomatolozi imaju bolju osvijetljenost. Imamo klasu B sterilizatora koji smo patentirali, aparat za podmazivanje nasadnih elemenata, razvili smo potisno dugme za mijenjanje borera – želimo biti inovatori, a ne da kopiramo. Iako je na globalnom nivou trka za smanjenjem troškova proizvodnje, mi želimo da prije svega budemo pioniri, ali vodimo računa i da budemo konkurentni sa cijenama. Naš cilj je razvijanje i inovativnost.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -