NaslovnaObavještenjaFormirana Stomatološka Komora Crne Gore, predsjednik dr Borislav Ćalović

Formirana Stomatološka Komora Crne Gore, predsjednik dr Borislav Ćalović

- Advertisement -

Zasijedanjem prve sjednice Skupštine u petak 16. decembra formirana je Stomatološka Komora Crne Gore (SKCG), a za njenog prvog predsjednika izabran je dr Borislav Ćalović.

Delegati Skupštine SKCG
Delegati Skupštine SKCG

Dr Ćalović je po izboru na mjesto predsjednika SKCG naveo da će raditi savjesno i odgovorno, te da će se zalagati da Komora stane „rame uz rame sa Komorama sa višedecenijskim iskustvom“.

– Akcenat u radu staviću na uzdizanju stomatologije na onaj nivo koji joj pripada. Okrenućemo se mladim ljekarima i pokušati im omogućimo da dio specijalističkog staža obave u Crnoj Gori, pokušaćemo da vratimo školske ambulante, stalnom edukacijom poboljšaćemo struku i nauku – poručio je između ostalog dr Ćalović.

Dodao je i da se već radi na uspostavljanju baze podataka sa imenima ljekara, stomatoloških ambulanti i kontakt podataka svih stomatologa i ordinacija u Crnoj Gori.

dr Rašović sa dr Adžićem, članom Verifikacione komisije
dr Rašović sa dr Adžićem, članom Verifikacione komisije

Osnivačkom Skupštinom je do izbora prvog predsjednika Skupštine predsjedavao dr Branko Rašović kao predsjednik Inicijalne komisije doktora stomatologije. Na samom početku dr Rašović se zahvalio prisutnim delegatima i zainteresovanim ljekarima, a prvu riječ je prepustio dr Đoku Jočiću, predsjedniku Ljekarske komore Crne Gore pod čijim mentorstvom su se odvijale aktivnosti u vezi sa osnivanjem SKCG.

Dr Jočić je kazao da osnivanjem Komore stomatolozi postaju postaju dio države i naveo da će 16. decembar 2016. godine biti upisan kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji crnogorske stomatologije i medicine. Pozdravljajući prisutne on je kazao i kako će Stomatološka komora i dalje imati svesrdnu podršku od Ljekraske komore pod čijim je patronatom i nastala.

– U Ljekarskoj komori imaćete sigurnog saradnika posvećenog istim ciljevima – unapređenju struke, nauke i zdravstva u Crnoj Gori – poručio je on.

Dodao je i da bi edukacija, usavršavanje i praćenje etičkih kodeksa trebalo da budu jedni od glavnih zadataka novoformirane Komore.

Dr Novak Popović i dr Goran Radonjić
dr Novak Popović i dr Goran Radulović

Nakon njega riječ je uzeo dr Rašović koji je naveo da začeci osnivanja Stomatološke komore datiraju od 2012. godine kada je u Bečićima održan I Kongres sa inostranim učešćem Udruženja privatnih doktora stomatologije. On je takođe naveo da je iza njih ogorman trud, ali kako najveći dio posla čeka da bude obavljen, a počeo je izborom Verifikacionog odbora. Uslijedio je izbor prvog predsjednika Skupštine Stomatološke komore, a na tu funkciju izabran je dr Novak Popović koji je po izboru preuzeo predsjedavanje. Za njegovog zamjenika izabran je mlai nikšićki stomatolog dr Goran Radulović.

Bez daljeg odlaganja i nakon kraće konstruktivne diskusije usvojeni su Statut i Pravilnik o izavanju, obnovi i oduzimanju licence.

Tada se pristupilo izoru članova Izvršnog odbora čiji predsjedavajući je ujedno i predsjednik Komore. Kao i ostali odbori i ovaj je napravljen po regionalnom principu – proporcionalno broju stomatologa u regiji. Tako su u IO, osim predsjednika, dr Ćalovića, izabrani dr Bratislav Jašović kao predstavnik sjeverne regije, dr Dejan Mušura u ime stomatologa južne regije, dr Goran Mandić iz Nikšića, dr Sandra Šćepanović i dr Nikola Barović iz Podgorice i dr Dženo Ganjola kao predstavnik Stomatološkog fakulteta i Poliklinike.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -