fbpx
NaslovnaSavjetiFiksna proteza: Održavanje higijene i svakodnevne aktivnosti

Fiksna proteza: Održavanje higijene i svakodnevne aktivnosti

- Advertisement -

Djelovi hrane koju jedemo lako se zadržavaju na našim zubima i između njih, pa je zato neophnodno redovno i pravilno pranje zuba. Fiksna proteza u našim ustima čini da pravilno čišćenje bude još bitnije, jer se za sve njene djelove (žice, bravice, gumene trake) hrana takođe lako lijepi i još lakše zaglavljuje među njima.

Čišćenje fiksne proteze nije teško, samo je vremenski zahtjevno. Moramo, međutim, biti svjesni da ukoliko ne čistimo zube pravilno tokom nošenja ove proteze – oni će se jako brzo pokvariti, pa smo problem natrpanih zuba samo zamijenili za problem pokvarenih zuba. Takođe, hrana koja se zaglavi između proteze i zuba može prebojiti zube.

Fiksna proteza i pranje zuba

Prije svega je potrebno pažljivo ukloniti sve ostatke hrane koji su se zaglavili između proteze i zuba. U te svrhe se koriste konac za zube, interdentalna četkica i meka četkica za zube.

Konac za zube treba prvo pažljivo provući između zuba i žice fiksne proteze. Kada kraj koji ste na ovaj način provukli čvrsto držite prsrtima jedne ruke konac lagano povucite ka desnima. Nakon što ste konac uvukli u međuzubni prostor onoliko duboko koliko je moguće, a da ne izazovete bol, prislonite ga uz jedan zub i lagano vučete duž njegove površine. Isti postupak ponovite tako da sada čistite drugi zub, i tako redom, između svih zuba gornje pa donje vilice.

Međuzubne četkice imaju oblik malene jelke, pa su zgodne za čišćenje uzanih prostora između žice fiksne proteze i zuba. Ukoliko su neki zubi odvojeni – ovom četkicom treba čistiti i dio između tih zuba (sve dok ih fiksna proteza ne spoji, nakon čega se prostor između ovih zuba čisti koncem).

Četkica za zube se koristi sasvim uobičajeno, kao i kada nemate protezu.

Fiksna proteza i vodica za ispiranje usta

Čak i nakon detaljnog čišćenja zuba i fiksne proteze, ostaju određeni djelovi koji nisu adekvatno oprani jer su fizički nedostupni. Zato je nakon mehaničkog uklanjanja ostataka hrane potrebno upotrebiti i vodicu za ispiranje usta.

Preporučljivo je da to bude vodica sa fluorom, jer je to element koji sa jedne strane škodi bakterijama, a sa druge štiti površinu zuba od kvara. Ove vodice kupuju se u apotekama i drogerijama bez recepta.

Osim sredstava za svakodnevno ispiranje usta postoje i ona koja treba koristiti samo po posebnoj preporuci stomatologa. Takva su sredstva koja sadrže hlorheksidin (Hibideks dap, Lacalut, Curasept…). Ova hemijska supstanca ubija bakterije koje su najopasnije za naše desni, ali istovremeno može da prebojava zube, desni i plombe, da nam učini jezik preivremeno utrnulim i drugo. Zato navedena sredstva ne treba koristiti duže od dve nedelje. Nakon toga treba odmoriti usta od njih i vratiti se na vodice za ispiranje usta koje sadrže fluor.

Takođe, kod osoba koje nose fiksnu protezu češće izlaze afte. Ukoliko vam se tako nešto dogodi – ne sjekirajte se, ove afte brzo prolaze. U međuvremenu možete ispirati usta običnim rastvorom soli i vode (1/4 kafene kašičice soli rastvorene u čaši vode), ili pokušati sa nekom od ostalih metoda koje se savetuju kada imate problema sa aftama.

Fiksna proteza i bavljenje sportom

Dok nosite fiksnu protezu možete nastaviti sa bavljenjem svim svojim uobičajenim aktivnostima. Sport je dozvoljen (i poželjan), ali je preporučljivo uraditi novi sportski štitnik za zube, prilagođen novom stanju u ustima. Profesionalno napravljen štitnika amortizuje udarce do kojih slučajno dođe, na taj način štiteći zube od povrede. Pored toga, on obuhvala zube, bravice i luk fiksne proteze – tako sprečavajući da se išta od toga tokom treninga olabavi ili otkači, dodatno povređujući i meka tkiva usta (obraz, usnu, jezik, desni).

Tekst je preuzet sa portala Dr Miona

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -