NaslovnaZanimljivostiFasete lako ispravljaju estetske nedostatke na zubima

Fasete lako ispravljaju estetske nedostatke na zubima

- Advertisement -

Svaka osoba sanja o lijepom osmjehu. Danas uz sva napredovanja dentalne medicine pojavile su se i keramičke ljuske, fasete, za zube koje vaš osmjeh mogu učiniti neodoljivim, piše mojstomatolog.hr.

faseteFasetama je moguće ispraviti nepravilnosti u boji i obliku zuba kao što su: razmaci među zubima – takozvane dijastme, nepravilnosti u obliku zuba, promjena boje zuba (tetraciklinski zubi) ili bijele mrlje po zubima uzrokovane hipo ili hipermineralizacijom cakline. Međutim kod promjene boje zuba usled endodontskog liječenja zuba (takav zub potamni) estetske keramičke ljuske i nisu baš najbolje rešenje jer su izuzetno tanke pa se ponekada i kroz njih vidi tamni odsjaj. U takvim slučajevima bolje je pacijentu predložiti izradu keramičke krunice. Takođe, kod velikih ispuna na zubima nije preporučljivo raditi fasete.

Kako su svojom bojom, otpornošću i translucencijom slične zubnoj caklini one su estetski najprihvatljivije i najzadovoljavajuće za pacijentova očekivanja jer se njima postiže prirodan izgled zuba.

Ipak, nije svaki pacijent kandidat za izradu keramičkih ljuski, pa ih možemo ponuditi pacijentima koji imaju savršenu oralnu higijenu, a pritom nisu zadovoljni svojim osmijehom zbog gore navedenih promjena boje zuba ili neodgovarajućeg oblika zuba.

Postupak izrade

Izrada keramičkih ljuski je najmanje invazivan protetski zahvat za zub i zubno meso zbog minimalnog brušenja, zatim nema brušenja ispod zubnog mesa jer se one lijepe na prednju površinu cakline, pa neće doći do iritacije i povlačenja zubnog mesa.

Zubi se bruse tako da im se odstrani samo vanjski dio zubne cakline te se na taj način napravi prostor za postavljanje faseta. Takođe, kod njihove izrade je odlična stvar što pacijent ne mora da nosi nikakvu privremenu nadoknadu jer je brušenje za ljuske minimalno i gotovo neprimjetno golim okom.

Nakon brušenja zuba uzima se otisak i fasete se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji, press tehnikom ili CAD/CAM tehnologijom.

Nakon što zubni tehničar izradi ljusku, doktor dentalne medicine je cementira i rad je gotov.

Nakon trajnog cementiranja ljuski na zube vi ćete se osjećati kao da su to vaši prirodni zubi. Ipak, fasete nisu neuništive i mogu puknuti ukoliko ne pazite prilikom jela (ne jesti tvrde namirnice i hranu) i isto tako ukoliko ne uklonite nepodobne navike poput griženja noktiju.

Postoji i tehnika izrade keramičkih ljuski bez prethodnog brušenja zuba koja se zove non prep tehnika. Takva tehnika se radi kada se želi povećati volumen zubai osmjeha.

Autor: dr.med.dent Bernarda Meštrović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -