NaslovnaObavještenjaEvropski doktori zabrinuti za budućnost stomatologije

Evropski doktori zabrinuti za budućnost stomatologije

- Advertisement -

HAG – Delegati Evropskog vijeća stomatologa (CED) pod predsjedavanjem dr Marka Landija su prošle sedmice izrazili zabrinutost zbog ekonomskih pritisaka koji utiču na profesiju.

Prema Landiju, povećanje uticaja trgovinskih lanaca u mnogim evropskim zemljama utiče na stomatologe u pravcu koji je motivisan na kratkoročni profit, a ne kvalitet.

– Ja se bave komercijalnim uslovima koji utiču na prava pacijenata da dobiju stomatološku zdravstvenu zaštitu u njihovom najboljem interesu – rekao je on.

Na događaju u Hagu, čiji je domaćin bilo Kraljevsko holandsko stomatološka asocijacija (Royal Dutch Dental Association) u kontekstu holandskog predsjedništva Vijeća EU, delegati su raspravljali o trenutnim izazovima u stomatologiji, kao što su povećanje potrošnje šećera i novim smjernicama za korištenje dentalnog amalgama.

Iznoseći ćinjenicu da unos šećera, za koji se vjeruje da je vodeći uzrok propadanja zuba stalno raste, CED je jednoglasno usvojila rezoluciju koja apeluje na podizanje svijesti među donosiocima odluka u vezi sprečavanja zubnih bolesti koje uzrokuju bolove i patnje stanovništva. U saopštenju dostavljenom medijima, CED je naglasio da građani EU moraju smanjiti i učestalost i količinu šećera koji unose kako bi pomogli u sprečavanju i stomatoloških i sistemskih bolesti.

Osim toga, udruženje se založilo za uvođenje novih propisa za korišćenje dentalnog amalgama kojima se zabranjuje upotreba materijala u oklopljenom obliku i ukazuju na obaveznu upotrebu amalgamskih separatora od 1. januara 2019. godine.

Predlažući delegatima nova pravila, dr Suzi Sanderson, član upravnog odbora i predsjedavajuća radne grupe CED rekla je: Želimo da se zemlje članice više bave borbom protiv oralnih bolesti, da postave nacionalne ciljeve za stomatološku prevenciju karijesa i dodatno ulagažu u programe oralne promocije zdravlja.

CED je neprofitno udruženje koje predstavlja više od 340.000 stomatologa iz 30 evropskih zemalja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -