NaslovnaZanimljivostiEvo zašto su zubi Dejvida Bouvija bili posebni

Evo zašto su zubi Dejvida Bouvija bili posebni

- Advertisement -

BERLIN – Dejvid Bouvi (David Bowie) je bez sumnje bio vodeća ličnost u sferi popularne muzike sedamdesetih i osamdesetih godina. On je, među brojnim poznatim ličnostima koje su se podvrgle estetskim stomatološkim zahvatima, svoje karakteristične nepravilno izrasle zube zamijenio krunicama početkom devedesetih.

dejvid bouvi2Inspirisana Bouvijevim jedinstvenim originalnim izgledom, Džesin Hajn (Jessine Hein), njemačka slikarka i vajarka, napravila je reprodukciju prirodnih zuba pjevača. U intervjuu za Dental Tribune Online umjetnica priča o svojoj skulpturi denticije i o svom shvatanju ljepote zuba.

Dental Tribune Online: Gospođo Hajn, kako ste došli do ideje o reprodukciji Bouvijevih zuba?

Buvijevi zubi bili su kao i sve drugo u vezi s njim: drugačiji! Nisu bili u skladu sa estetskim normama, nisu bili savršeni, ali bili su zapanjujuće lijepi u kontekstu njegovog ćudljivog i čudesnog bića. Njegov osmijeh otkrivao je nesavršenost koja ga je činila stvarnijom, ljudskijom osobom sa kojom se možemo lako identifikovati kao sebi jednakom. Nesavršenost koja se samouvjereno nosi izaziva simpatije. Bouvi je za mnogo ljudi bio uzor, i mislim da su njegovi zubi tome doprinijeli. Raznovrsni talenti, izgled ikone stila i neuporediv stas koji zajedno čine Bouvija, kao i različiti univerzumi koje je oko sebe stvorio, oduvijek su me oduševljavali i inspirisali. Već dugo vremena nevjerovatno sam opčinjena zubima i puno pažnje posvećujem zubima onih kojima se divim. Zato sam bila prilično zabrinuta zbog nestanka zuba po kojima pamtimo Zigija Stardasta. Zubi su neodvojivi deo međuljudske komunikacije. Oni su neizbježno uključeni u smijanje, pričanje, vrištanje, i naravno, pjevanje. Bouvi nam je pjevao kroz šupljine između svojih preklopljenih zuba i to je bilo očaravajuće! Ideja za skulpturu razvijala se dok sam sa nostalgijom razmišljala o Bouvijevim starim zubima.

Da li ste radili na nekom drugom umjetničkom projektu u vezi sa stomatološkim temama koje su Vas nadahnule da stvorite skulpture ljudske denticije?

U prošlosti sam uradila jedan manji projekat u zubotehničkoj laboratoriji, što je bila izrada priveska za moj lančić, koji od tada stalno nosim i koji nikad nisam skinula, kao i još jednu skulpturu „Bokser ukrašen zubima“. Na osnovu znanja koje sam stekla tokom rada na tim projektima, shvatila sam kako zapravo mogu da napravim ovu repliku.

Šta je po Vašem mišljenju navelo Dejvida Bouvija, koji se proslavio kao osobenjak, da svoje nepravilno izrasle zube zamijeni savršenim holivudskim osmjehom?dejvid bouvi3

Smatram da je važno primjetiti da je pionir individualnog izraza, arhetip čoveka koji se ponaša sebi svojstveno, odlučio da svoje zube učini normalnim. To se činilo paradoksalnim. Međutim, promjena izgleda zuba poklopila se sa promjenom njegovog imidža i muzičkog izraza. Ova promjena je dopunila njegov razvoj i pretpostavljam da nije bila slučajna, s obzirom na izbor „holivudskog“ izgleda zuba umjesto restauracije prirodnog izgleda zuba uz potrebno liječenje. Ne mogu da zamislim da je osoba kao što je Dejvid Bouvi namjerno prepustio dizajniranje svog osmjeha nekom drugom, tako da bisernu bjelinu njegovih novih zuba tumačim kao snažnu poruku koja je značila novo poglavlje njegove karijere – to je možda bio i komentar na opsesiju ljepotom u savremenom društvu: „Hoćete uređeno savršenstvo? Evo vam ga!“. Transformacija je bila dio prelaska iz lika vanzemaljskog heroja u lik prave svjetske zvezde. Moja skulptura to naglašava i odaje počast vremenu kada je čudo sa nepravilnim zubima sletjelo na planetu Zemlju.

Da li možete da povjerujete da Bouvi nije bio zadovoljan svojim nepravilnim zubima i da se estetskoj stomatološkoj intervenciji podvrgao iz tog razloga? Možda su za njega nepravilni zubi bili izvor patnje, kao što je to slučaj kod mnogih drugih ljudi.

dejvid bouvi4Razumijem kako ortodontski zahvat može da poboljša nečije samopouzdanje, jer sam i sama prošla višegodišnju proceduru ispravljanja zuba dok sam bila tinejdžerka. U gornjoj vilici nedostaje mi četiri zuba. Osim što sam imala problem da pravilno žvaćem, izgledala sam zastrašujuće, nalik na vampira. Imati čudne zube nije bilo od pomoći u toj uvrnutoj fazi adolescencije. Tada nisam cijenila lepotu različitosti, jer sam bila previše skoncentrisana na očajničke pokušaje da preživim u školi kao stidljiva tinejdžerka. Međutim, danas slavim zube koji nisu u skladu sa pravilima. Volim različitost i karakter koji zubi dodaju ljudskoj glavi. Smatram da je veoma tužno to što je danas skoro svako dijete podvrgnuto nekoj vrsti stomatološkog lečenja da bi se ispravila svaka različitost isključivo iz estetskih razloga. Neka od ove djece će možda odrasti sa željom da i dalje imaju karakterističan prirodan izgled. Čula sam da je Bouvi o svojim starim zubima pričao samouvjereno. Izjavio je da su njemu ti zubi dobro izgledali. Zato ne mislim da je njemu tada bilo neprijatno zbog tih zuba, naprotiv, bio je čuven zbog isticanja svog upečatljivog tijela u svoj svojoj trans-dimenzionalnosti.

Šta namjeravate da uradite sa ovom skulpturom? Da li su sa Vama u kontakt stupili kolekcionari i obožavaoci pjevača koji bi željeli da je kupe?

Skulptura je trenutno kod mene i biće tako sve dok se ne ukaže prilika da bude izložena. Radim na različitim projektima skulptura i slika za koje je potrebno još neko vrijeme da budu dovršeni. Kada sve bude završeno, zamišljam zube Dejvida Bouvija izložene zajedno sa novim djelima. Obratilo mi se nekoliko potencijalnih kupaca, ali skulpture trenutno nisu na prodaju, jer bih željela da imam priliku da ih izložim.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -