fbpx
NaslovnaSavjetiEvo zašto obavezno treba čistiti jezik prilikom pranja zuba

Evo zašto obavezno treba čistiti jezik prilikom pranja zuba

- Advertisement -

Čišćenje jezika prilikom pranja zuba je jedan od najvažnijih činilaca za održavanje oralne higijene slažu se stomatolozi širom svijeta. Razloga za posvećivanje posebne pažnje čišćenju jezika ima mnogo, a najznačajniji je to što je riječ o organu koji je neprestano podvrgnut “napadima” raznoraznih bakterija.

ciscenje jezika2Većini nas je, pri pomisli na higijenu usta, prva asocijacija čišćenje zuba. No, ono što nikako ne bi smjeli zanemariti je čišćenje jezika. A pranje jezika, iskreno rečeno i nije baš redovna praksa kod značajnog dijela stanovništva. A upravo je to možda uzročnik nekih zdravstvenih problema.

Jezik je organ koji je svakodnevno podvrgnut brojnim udarima bakterija, mikroorganizmima koje unosimo uz hranu, piće, zatim putem izumrlih ćelija koji trule u unutrašnjosti naših usta – naravno, ako se redovno ne čiste. Neredovna higijena jezika jedan je od glavnih uzroka lošeg zadaha (halitoze) jer kada bakterije i mikroorganizmi trule u ustima, u dnu jezika se stvaraju sumporne naslage. Upravo ti mikroorganizmi koji se množe na toplom području jezika, prema riječima stručnjaka, odgovorni su za 80 do 95 posto infekcija respiratornog sistema.

Takođe, neredovno čišćenje jezika može biti djelimični uzročnik kardiovaskularnih bolesti, probavnih tegoba, upale pluća, pa čak i osteoporoze i naravno karijesa. Mogućnost pojave tih oboljenja su jasan znak važnosti higijene jezika, a kako bi se njihovo pojavljivanje spriječilo, potrebno je uvesti redovnu praksu čišćenja jezika. Kada ste prehlađeni, jezik biste trebali čistiti i više puta dnevno.

Jezik možete prati kao i zube – četkicom. Osim zubnom pastom, jezik možete očistiti i sa malo sode bikarbone na pasti. Zdrav jezik treba da ima jednoličnu svjetloružičastu boju. Najlakše stičete naviku ako prvo čistite prednji dio jezika, a zatim srednji i dno jezika. U početku vam se proces može činiti neugodnim, ali ne odustajte. Tako ćete kažu stomatolozi dugoročno smanjiti rizik od brojnih oboljenja, izbjeći ćete prehlade, gripu, upalu pluća, bolje ćete osjećati ukus, a vaš dah će biti uvijek svjež.

Postoje i takozvani čistači jezika koje možete naći u bolje opremljenim prodavnicama hemijskih proizvoda i supermarketima. Riječ je o proizvodu sličnom četkici za zube samo što na vrhu ima dio koji je prilagođen obliku jezika pa, kako tvrde proizvođači, daje mnogo bolji efekat i prijatniji osjećaj nego kada se jezik čisti četkicom.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -