NaslovnaZanimljivostiKako se pravilno upotrebljavaju četkica i konac za zube

Kako se pravilno upotrebljavaju četkica i konac za zube

- Advertisement -

Redovno i detaljno pranje zuba je veoma važno u prevenciji bolesti zuba i oboljenja desni. Najbolje bi bilo kada bi zube prali nakon svakog obroka, zato što bakterije iz hrane počinju da djeluju na zube prvog minuta nakon što smo završili obrok. Pranje zuba nije komplikovano, ali postoji ispravna i progrešna tehnika pranja zuba.

Pravilno pranje zuba

KORAK 1

Četkica treba da stoji pod uglom od 45 stepeni u odnosu na vaše zube. Usmjerite vlakna četkice tamo gdje desni prelaze u zube. Radite to pažljivo (posebno u početku dok ne savladate tehniku) uz kružne pokrete, u gornjoj vilici na dole i u donjoj vilici na gore. Nemojte trljati prejako zato što dolazi do oštećenja desni (dovoljno je godinu dana agresivnog pranja zuba pa da oštecenje desni postane vidljivo).

KORAK 2

Morate oprati sve površine na svakom zubu. Površinu zuba ka obrazu, površinu zuba ka jeziku i na kraju površinu zuba kojom žvaćete.

KORAK 3

Nemojte žuriti sa pranjem. Pranje zuba bi trebalo da traje najmanje dva do tri minuta, probajte da mjerite vrijeme.

KORAK 4

Pokušajte da promijenite uobičajeni redosled pranja zuba. Većina ljudi pere zube uvijek istim redosledom. To znači da uvijek ista mesta ostaju neoprana. Probajte to da promijenite.

KORAK 5

Uvijek birajte četkicu sa mekim vlaknima, pravi izbor četkice je vrlo bitan. Izaberite četkicu čija vam veličina i oblik dozvoljavaju da doprete do zuba na kraju zubnog niza. Postoji mnogo vrsta četkica, pa se možete konsultovati sa svojim stomatologom koji je najbolji izbor za vas. Preporuka je da četkicu zamijenite na svaka tri meseca.

Korišćenje zubnog konca

Zubnim koncem uklanjate bakterije i plak do kojih je nemoguće doći zubnom četkicom. Ukoliko ne koristite konac znajte da niste oprali vise od 1/3 površine zuba.

Zubni plak je glavni uzrok oboljenja desni, to je nevidljivi bakterijski film koji se skuplja na Vašim zubima svakog dana. Potrebno je između 24-36 sati da se plak pretvori u kamenac, koji se posle može očistiti jedino profesionalnim čišćenjem u ordinaciji.

Koristite konac najmanje jednom dnevno čime ćete smanjujiti mogućnost nastanka kamenca. Kada uđete u rutinu korišćenja konca svakodnevno, kasnije će vam biti lakše da ga koristite čak i dok gledate TV ili slušate muziku.

KORAK 1

Dužina konca koja vam je potrebna je otprilike 20-40 cm (proizvođači kažu i više, ali nije potrebno) u stvari sve zavisi od vaše spretnosti.

Obmotajte konac oko vašeg kažiprsta ili srednjeg prsta obje ruke istovremeno i ostavite oko 5 cm izmedju vaših ruku.

KORAK 2

Provucite konac izmedju zuba, savijte ga da ima izgled slova “C” u nivou baze zuba, a zatim nežno uvucite ispod nivoa desni i onda vratite konac od desni ka vrhu zuba i ponovite proceduru  dva do tri puta

KORAK 3

Morate biti sigurni da ste koristili konac sa obje strane svakog zuba. Nikako nemojte zaboraviti “zadnje” zidove vaših poslednjih zuba.

KORAK 4

Zube treba prati tek nakon korišćenja zubnog konca, to je najefikasniji metod za prevenciju oboljenja zuba i desni.

PROBLEMI KOD KORIŠĆENJA KONCA

Desni vrlo često umiju da krvare kada počnete da koristite konac, ali to krvarenje obično prestane posle par dana. Ukoliko ne prestane obratite se vašem stomatologu. Takođe, konac često hoće da se iskida ukoliko zakačite stare plombe ili iskrzane ivice zuba. Probajte sa drugom vrstom konca, ukoliko se on i dalje kida posjetite svog stomatologa da bi on utvrdio uzrok pucanja i eventualno zamijenio ili korigovao neku plombu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -