fbpx
NaslovnaSavjetiDr Vladimir Milivojević: Laser ima velike prednosti u obradi karijesa i liječenju...

Dr Vladimir Milivojević: Laser ima velike prednosti u obradi karijesa i liječenju pardontologije

- Advertisement -

Laser je uređaj koji će u budućnosti zameniti bušilice koje se danas koriste za popravku zuba. Pored toga što očisti zub od karijesa, laser to radi na jedan vrlo komforniji način za pacijenta – nema bola, nema pregrevanja zuba od trenja i nema vibracija.

Samim tim što su uklonjene vibracije osećaj pacijenta je mnogo prijatniji. Takođe, on svojim zrakom uništava sve mikororganizme koji se nalaze u zubu. Ti mikrorganizmi su u pravo i odgovorni za nastanak karijesa, a, manja je i verovatnoća da će se ispod plombe postavljenom na mestu obrađenom laserom  kasnije pojaviti karijes. U tom smislu možemo da damo i veću garanciju na trajanje same plombe u odnosu na one koje se rade na klasični način, odnosno bušilicama.

Laser je u primenu ušao kao sredstvo za rad na mekom tkivu – to jest da se intervencije koje se izvode na mekom tkivu budu jednostavnije po poacijenta, ali i nas terpeute. Osim toga, i sami postoperativni tok je mnogo blaži. Prilikom svih intervencija laserom nemamo bola, nemamo otoka i postopertivni tok je mnogo kraći.

Kada je reč o parodontopatiji, primena lasera je vrlo rasprostranjena u toj oblasti. Ovu bolest izazivaju bakterije koje se nalaze u parodontološkim džepovima oko zuba i uklanjanjmmtih bakterija mi samu bolest možemo da stavimo pod kontrolu. Pre pojave lasera, parodontopatija se lečila tako što se desni hirurški odvoje od zuba i onda se sadržaj mehanički očisti sa korena zuba (tvrdog zida džepa) i gingive (mekog zida džepa). Sada se to radi bez otvaranja džepa – laserom se ulazi u džep i on svojim zracima dezinfikuje džep uništavajući sve bakterije koje se tu znalaze. Nakon toga mekim laserom uklanja se nekoritično tkivo sa mekog zida, a kasnije se tvrdim laserom uklanjaju subgingivalni elementi, odnosno kamenac koji se nalazi ispod desni.

Klasičnom obradom kamenca to se ne može ukloniti, a uz to laserom uklanjamo i nerkotični cement čime se stvaraju uslovi da se meki zid džepa, koji je očišćen, i tvrdi zid ponovo spoje što dovodi do znatnog smanjivanja džepa koji je bio na tom mestu.

Kada govorimo o parodonotpatiji laser je definitivno budućnost koja se već dešava, a jedina prednost hirurškog tretmana je indikacija kada je potrebno dodati zamenike kosti – kada postoje takvi uslovi u vilici pacijenta gde je resorpcija kosti takva da  je potrebno dodati veštačku kost i kolagenu membranu. Takvih pacijenata je jako malo i u praksi se 80 odsto slučajeva srećemo sa horizontalnom resrpcijom gde ubacijvanje kosti nema nikakvog opravdanja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -