NaslovnaSavjetiDr Vanja Amidžić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Vanja Amidžić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarala je dr Vanja Amidžić, doktor stomatologije iz novosadske ordinacije Dental Centar Amidžić.

Bolujem od parodontoze na gornjoj prednjoj vilici gdje mi se nakupilo dosta zubnog plaka. Radio sam OPT snimak na kojem se vidi povlačenje vilične kosti na tom mjestu pa je jedan od zuba počeo da se ljulja i pomjeren je iz ležišta. Koje opcije imam kako bih spasio zube i da li je regenracija izgubljenog tkiva uopšte moguća? Koliko bi rešavanje problema moglo da košta?

Detaljnim kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka svih zuba nepohodno je proceniti stepen parodontopatije i na osnovu toga odrediti i terapiju.

Ukoliko parodontopatija nije u terminalnom stadijumu može da se sprovede hirurška terapija parodontopatije kako bi se zubi sačuvali. Regeneracija i rekonstrukcija obolelog parodoncijuma se može postići kada se u toku hirurške intervencije ubacuje “veštačka kost”  na operativno mesto.

Ako je parodontopatija toliko napredovala da je došlo do velikog gubitka kosti i rasklaćenja zuba, u tom slučaju se zahvaćeni zubi najverovatnije moraju izvaditi.

Izvađeni zubi bi se mogli nadoknaditi ugradnjom zubnih implantata (ukoliko za to postoje uslovi – dovoljno koštane supstance) i mostova na njima, izradom fiksnog protetskog rada – mostova na preostalim zubima, ili izradom mobilnog protetskog rada u zavisnosti od broja i rasporeda preostalih zuba, tako da bi cena zavisila od izbora terapijske metode za navedeni slučaj.

Da li je moguće da u ustima imam neku bakteriju koja nagriza zube? U poslednjih mjesec dana osjećam bol, imam kamenca, a kada pogledam na ogledalu izgleda mi kao da se meso oko zuba spustilo.

Da bi se sa sigurnošću utvrdilo da li imate prisutnu neku bakteriju u ustima, ili ne neophodno je da se uradi bris usne duplje.

Ali kao što ste i sami naveli da imate prisutan kamenac na zubima koji je jedan od faktora koji dovodi prvo do upale desni, a kasnije i do povlačenja istih, što može biti razlog Vaseg bola, jer ogoljeni vrat zuba postane osetljiv na različite nadrazaje sto izaziva neprijatan bol.

U svakom slučaju Vam savetujem da se obratite Vašem stomatologu, da se uradi profesionalno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, koji ce Vam ujedno objasniti i pravilnu tehniku pranja zuba i tačno ustanoviti zbog čega se javlja bol i u skladu satim ukloniti ga.

Pojavila mi se rupa pored gornje šestice koja je pokvarena, ali nisam sigurna da li mi je urastao zub ili može da bude nesto drugo, pored rupe je otečeno meso i pulsira pa me zanima koliko je to opasno? I da li moze da se inficira ako tu zuba nema?

Na osnovu postavljenog pitanja i navedenih informacija bez kliničkog pregleda ne može se sa sigurnošću utvrditi o čemu je reč. Ukoliko je u pitanju zaostao koren potrebno je da se izvrši ekstrakcija istog.

Svakako Vam savetujem da ne odlažete terapiju i posetu stomatologu.

Molim vas da me posavjetujete, da li je, osim iz estetskih razloga, bolje staviti navlake na mjesta gdje su izvađeni zubi (ja imam četvorku, a dalje ne), ili protezu? Jedan stomatolog mi je savjetovao navlaku na četvorku i na to peticu, a drugi protezu do sedmice. Na drugoj strani takođe nemam peticu i šesticu, pa da to sve povežemo, umjesto navlaka.

Moj savet je svakako da rešite sva bezuba polja, a nikako varijantu da “cetvorka” nosi “peticu” jer je centar žvakanja u predelu “šestice” i “sedmice” što ovim načinom nećete zadovoljiti.

Postoji više varijanti za rešavanje Vaseg problema. Najbolje rešenje usled nedostatka jednog ili više zuba jeste ugradnja zubnih implantata i izrada krunica odnosno mostova nošenih njima. Na taj način čuvate integritet preostalih zuba. Takođe, jedna od varijanti za rašavanje Vašeg problema jeste kombinacija fiksnog i mobilnog protetskog rada (krunice/mostovi i skeletirana proteza), ili samo mobilna protetska nadoknada.

Tek skoro sam primijetila da mi je izbačenija donja usna. Čitala sam po internetu i mislim da je progenija u pitanju. Zanima me može li se kako drugačije to popraviti sem operativnog zahvata ?

Zavisi koliko je izražena Vaša progenija, ortodontskim tretmanom se rešava samo ako je izražena do određenog stepena. U slučaju manje izražene progenije, samo ortodontskom terapijom moguće je korigovati – obrnut preklop zuba.

Prava progenija se rešava isključivo hirurškim putem, ali naravno uz pomoć i saradnju ortodonta. Korekcija ove vrste nepravilnosti se rešava kombinovano – nošenjem ortodontskog aparata – preoperativno i hirurškim lečenjem, posle koga se opet nastavlja ortodontski tretman.

Savetujem Vam da se obratite svom stomatologu, kako bi se utvrdile terapijske mogućnosti za navedeni tip progenije. Neophodan je klinički pregled, analiza Rtg snimka od strane ortodonta.

Imam čudan problem sa jutarnjim zadahom – zubi mi nisu pokvareni i redovno ih perem. Kada ništa ne jedem po nekoiko sati, javlja mi se zadah, ali to nestaje kad nešto pojedem – ili se meni tako čini. Kako je nešto tako uopšte moguće i kako da riješim taj problem?

Neprijatan zadah iz usta ne prouzrokuje samo neadekvatna oralna higijena već i mnogi drugi faktori kao što su – kariozni zubi, razna oboljenja desni, suvoća usta, određena hrana – beli i crni luk, pušenje cigareta, oboljenja sinusa i disajnih puteva, poremećaj varenja hrane, određena opšta oboljenja (npr. dijabetes), ili upotreba određenih lekova.

Održavanje oralne higijene je naravno od esencijalnog značaja za oralno zdravlje kao i redovne posete stomatologu radi pregleda, kontrole, profesionalnog uklanjanja mekih i čvrstih naslaga sa zuba i savetovanja o pravilnoj tehnici pranja zuba.

Zube kao i jezik perite posle svakog jela, a minimum dva puta na dan – ujutro i uveče.

Savetujem Vam da kao dodatak redovnoj higijeni uključite korišćenje i pomoćnih sredstava kao sto su – konac za zube, interdentalne četkice, tečnosti za ispiranje usta. Takođe, izbegavajte hranu koja prouzrokuje neprijatan zadah.

Uz poštovanje svih navedenih saveta i ukoliko se kliničkim pregledom isključi mogućnost da neprijatan zadah potiče iz usta potrebno je istražiti i ostale potencijalne uzroke neprijatnog zadaha.

Imam 17 godina i nedavno sam polomila zub koji je neuspješno liječen. Zubar mi je rekao da će vjerovatno morati da se vadi. Da li ću moći da ugradim neki implant s obzirom da sam jako mlada?

Deca i mladi ljudi – adolescenti nisu dobri kandidati za ugradnju zubnih implantata budući da se njihove kosti još nisu dovoljno razvile, odnosno koštana vilica se kod njih i dalje razvija.

U slučaju da dođe do vađenja navedenog zuba, stomatolog će Vam predložiti neko alternativno rešenje u vidu privremenih mostova koji se za susedne zube mogu povezati na različite načine ili varijanta privremene parcijalne proteze – žabice, dok se ne steknu uslovi za postavljanje zubnog implantata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -