NaslovnaSavjetiDr Tomislav Flegar: Što treba znati o pastama i četkicama za zube...

Dr Tomislav Flegar: Što treba znati o pastama i četkicama za zube – razlike i šta nakon roka trajanja

- Advertisement -
Autor: Tomislav Flegar, dr. med. dent.

Svaka pasta za zube ima rok trajanja. Po pravilu, rok trajanja današnjih pasti je dvije godine od datuma proizvodnje, te se najčešće nalazi utisnut na dnu tube ili kutiji.

Istekom tog roka dolazi do gubitka učinkovitosti sastojaka paste i vidljive su promjene u njezinoj konzistenciji.

Preporučuje se korišćenje zubnih pasti s fluorom zbog njegovog izrazito djelotvornog učinka u prevenciji nastanka zubnog karijesa. Za odrasle osobe količina fluora u zubnim pastama trebala bi iznositi 1450 ppm. U zavisnosti od dodatnih sastojaka, postoje posebne zubne paste namijenjene osobama s problemom preosjetljivosti zubi ili krvarenja desni.

Je li svejedno kakvu četkicu i pastu koristimo

Današnja ponuda četkica na tržištu je zaista raznolika. Bez obzira odlučite li se za klasičnu, električnu ili ultrazvučnu četkicu za zube, potrebno je obratiti pažnju na određene karakteristike.

Vlakna četkice trebala bi biti gusta i meka, kako ne bi došlo do neželjenih povreda i povlačenja zubnog mesa usled primjene prevelike sile tokom četkanja. Isto tako, prednost se daje vještačkim vlaknima zbog smanjenog prijanjanja i rasta mikroorganizama na takvim vlaknima.

Glava kvalitetne četkice trebala bi biti mala radi lakšeg rukovanja i čišćenja teško dostupnih mjesta unutar usne duplje.

Glavni sastojak paste za zube je fluor zbog svog preventivnog djelovanja na nastanak zubnog karijesa, te se s toga preporučuje upotreba zubnih pasti sa fluorom. Količina fluora u zubnoj pasti zavisi od godišta, a za odrasle iznosi 1450 ppm.

Jesu li četkice i paste drugačije za djecu

Veliki je broj proizvoda za oralnu higijenu namijenjen upravo djeci. Nicanjem prvih mliječnih zuba dovoljno je započeti provoditi oralnu higijenu čišćenjem zubića sterilnom gazicom, a od navršene prve godine života uvodi se četkica za zube. Četkice za djecu su manje i posebno oblikovane za četkanje mliječnih zuba, te je najčešće na ambalaži jasno istaknuto kojoj starosnoj grupi su namijenjene. Drške dolaze u šarenim bojama i oblika životinja, čak i sviraju razne melodije kako bi djecu dodatno motivisale na četkanje.

Paste za zube počinju da se koriste kada dijete zna promućkati i ispljunuti, odnosno oko navršene druge godine života. Osnovna razlika u odnosu na paste za odrasle je u količini fluora. Tako se za djecu do druge godine života preporučuju paste sa 500 ppm fluora, od druge do šeste godine paste do 1000 ppm, a iznad šeste godine paste sa 1450 ppm-a. Najčešće su blagih voćnih okusa, prikladnih djeci.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -