fbpx
NaslovnaIntervjuDr Stavros Pelekanos: Mašine neće moći da zamijene ljudsku ruku

Dr Stavros Pelekanos: Mašine neće moći da zamijene ljudsku ruku

- Advertisement -

ATINA – Dr Stavros Pelekanos istaknuti stručnjak iz oblati protetike, implantologije i estetske stomatologije tvrdi da upotreba kompjuterizovanih mašina ne može ugroziti rad stomatologa jer je ljudska ruka prosto nezamjenjiva mašinom.

On predaje na međunarodnim kursevima, u sklopu renomiranog kliničkog programa Europa Masters za Estetsku i restorativnu stomatologiju.

U intervjuu za poslednje izdanje Dental Tribuna, Dr Pelekanos odgovara na neka važna pitanja o aktuelnim trendovima u stomatologiji.

Smile_Makeover_copyDental Tribune: Doktore Pelekanos, koja je uloga estetike u dentalnoj implantologiji danas?

Pelekanos: Implantologija je 1980-ih i 1990-ih bila tek u povoju. Albrektssonovi kriterijumi  za uspješnu implantaciju iz 1986. godine nijesu se ni odnosili na estetiku i to je bio izazov za godine koje su dolazile. Sada, protetičari započinju tretmane sa već planiranim novim izgledom, uvijek imajući u vidu pravilan položaj zuba.

Dental Tribune: Očekivanja pacijenata o estetskim karakteristikama zubnih nadoknada rastu sa pojavom novih tehnologija i materijala. Međutim, da li su ove inovacije zaista stigle do svih ordinacija?

Pelekanos: Pa, kao nastavak odgovora na vaše prvo pitanje, mogu pozicionirati dva glavna problema sa kojima se stomatološka zajednica suočavala u posljednjih nekoliko godina. To su pogrešno pozicionirani implanti i periimplantitis i to je bilo jako teško riješiti. Sada kada su pacijenti postali svjesni novih dostignuća, oni očekuju i traže bolje estetske karakteristike. Nove tehnologije, kao što su CBCT visoke rezolucije, CAD/CAM uređaji, nadogradnje proizvedene koristeći nove cirkonijumske materijale i digitalno planiranje su već široko u upotrebi u svakodnevnom stomatologiji i one minimizuju rizik, jačaju estetiku i ubrzavaju rad u ordinacijama.

Dental Tribune: Da li su digitalna rješenja promenila način izrade zubnih nadoknada i rehabilitacije u samo posljednjih nekoliko godina?

Pelekanos: Digitalno planiranje, intra-oralni digitalni snimci i CAD/CAM tehnologija sada zaista mijenjenjaju implantologiju. Prije svega, preoperativno planiranje je koristan alat za osiguravanje ispravnog postavljanja implanta, kako za početnike tako i iskusne hirurge. Osim toga, sada imamo mnogo manje postoperativnih oteklina, a nove tehnologije omogućavaju pacijentu i da bolje prihvati implant. CAD/CAM laboratorijski postupci smanjuju nvio grešaka koje uzrokuje ljudski faktor pružajući više robustan i precizan okvir za finalnu rekonstrukciju.

Dental Tribune:  Prema vašem iskustvu, koji je najbolji način za postizanje prirodnog izgleda implantatske krunice?

Pelekanos: Bez obzira na digitalnu revoluciju čiji smo svjedoci, talenat i vještina zubnih tehničara su neophodni, posebno u slučaju jedne implant krunice između ili prirodnih zuba. Mašine nikada neće zamijeniti ljudske ruke, jer su između ostalog, znanje biologije i anatomije su od najveće važnosti. Faktori koji određuju uspjeh i prirodan izgled krunice na implantu su precizno pozicioniranje implanta, pedantanu rukovanje sa mekim tkivima i kosti za šta je neophodan vješt zubni tehničar.

Dental treatment with dentist and dental assistant, from patient's perspective, they have drills and angled mirrors

Dental Tribune: Očekuje se da će se broj implantata širom svijeta udvostručiti u narednih pet do šest godina. Shodno tome, trebalo bi udvostručiti napore kako bi se osiguralo da stomatolozi širom svijeta budu adekvatno obučeni za rad sa implantima. Slažete li se s ovom izjavom?

Pelekanos: Naravno; Međutim, i to kažem, iako sam zaposlen na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Atini, koji pruža obrazovanje na najvišem nivou, učenici još uvijek, nažalost, nijesu adekvatno obučeni za rad sa implantima. Postdiplomske studije na univerzitetu ili vrlo dobro organizovani master programi za rad sa implantima su neophodni ua dalji napredak.

Foto: Tribune CME

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -