fbpx
NaslovnaIntervjuDr Stanka Kovijanić: Stomatološka usluga u Crnoj Gori na svjetskom nivou

Dr Stanka Kovijanić: Stomatološka usluga u Crnoj Gori na svjetskom nivou

- Advertisement -

PODGORICA – Doktor preventivne i dječje stomatologije Stanka Kovijanić kazala je za portal Stomatologija.me da je ponuda usluga u Crnoj Gori na svjetskom nivou i da gotovo ne postoji intervencija koja se obavlja u svijetu, a da je nema u ponudi i u našoj zemlji.

Ona je između ostalog u intervjuu našem portalu govorila i o reformi zdravstva, teškoćama sa kojima se susreću stomatolozi, nivou kvaliteta usluge, značaju prevencije za oralno zdravlje, dentalnom turizmu i drugim zanimljivim temama.

STOMATOLGIJA: Reformom zdravstva u Crnoj Gori stomatolozi su jednostavno “preko noći” bili prinuđeni da postanu preduzetnici, i tako se najviše od svih zdravstvenih službi približe zapadnom modelu poslovanja. Kako ste se Vi snašli u ovom procesu, koliko je bilo teško i kako biste ocijenili sprovedenu reformu? 

KOVIJANIĆ: Pa kada smo mi završavali fakultete nismo planirali da ćemo biti preduzetnici, da će to ići ovim putem, uglavnom smo svi bili na državnim jaslama. Reforma je donijela veliku transformaciju. Osim što ste ljekar, dolazite u situaciju da se morate baviti i menadžerskim dijelom posla, ali i marketingom, a da pri tome ne zapostavite osnovnu djelatnost, ako mislite da sve to održite. To nimalo nije lako ni danas, a kamoli tada. Počeci su bili baš onako nezahvalni i teški. Ipak vremenom smo se navikli, informisali smo se na različitim stranama, stekli smo nova znanja i vještine, kao i iskustva, a postoje i specijalizovane agencije koje se bave menadžmentom i marketingom tako da smo svi mi stomatolozi u principu pronašli neko svoje mjesto.

STOMATOLGIJA: Sada kada je reforma zdravstva, kako kažu nadležni, uspješno izvedena, kako biste sa ove distance ocijenili taj proces. Da li to približanje zapadnom modelu poslovanja, pozitivno utiče na biznis model sadašnje organizacije ordinacija.

KOVIJANIĆ: Možda model jeste sličan, ali ne možemo nikako sadašnju situaciju kod nas upoređivati sa Zapadom. Tamo su stomatološke intervencije izuzetno skupe dok su kod nas prilagođene džepu pacijenata. Znate da se na zapadu kredit podiže za kuću, automobil i stomatološke usluge. Ipak, mislim da smo se uspješno prilagodili situaciji i da sada treba dalje da napredujemo.

STOMATOLGIJA: Vi ste specijalista dječje i preventivne stomatologije. Da li je ustvari taj segment očuvanja oralnog zdravlja ključan u ukupnom procesu zaštite zuba i usta?

KOVIJANIĆ: Da, moglo bi se tako reći jer su to počeci. Kako vi dijete naučite da održava higijenu usta i zuba tako će ga to pratiti cijeloga života. Jer higijena je najvažnija. Važno je da dijete u ranoj mladosti nauči da pravilno održava higijenu usta i zuba ali uz pomoć i nadzor roditelja u ranim godinama života. Ako vi na vrijeme edukujete i uputite dijete sve je poslije neuporedivo lakše. Takođe, dijete u ranoj mladosti treba da stekne naviku da odlazi kod stomatologa, pa makar u početku na preglede bez intervencija, kako bi opušteno prihvatilo taj proces, bez ikakve tenzije i straha. Dok sam ja bila dijete tada su djecu plašili stomatolozima – ako ne budeš dobar izvadiće ti se zub i slično.  Sada smo zaista napredovali jer se cio rad sa djecom obavlja u komfornom okruženju u lagodnoj i bezbolnoj varijanti.

STOMATOLGIJA: Rekli ste da je oralna higijena najvažnija u procesu očuvanja zdravlja usta i zuba. Postoje li primjeri da se nepravilnim pranjem zuba ili nekim sličnim postupkom može ugroziti oralno zdravlje, a da pacijenti cijelo vrijeme misle da pravilno održavaju higijenu usta i zuba?

KOVIJANIĆ: Naravno da je pravilno održavanje higijene zuba najvažnije. Postoje načini kako se zubi pravilno četkaju tj. peru i od krucijelne je važnosti da vi kao pacijent znate kako da perete sopstvene zube. Nepravilno pranje zuba stvara više štete nego koristi i po zube i po desni. Ne znam koliko je to kod nas zaživjelo ali na Zapadu imate dentalne higijeničare koji su stručnjaci za očuvanje oralne higijene. Oni treba da edukuju pacijente o pravilnim načinama pranja zuba i ostalim segentima očuvanja oralnog zdravlja. Tako bude na kraju lakše i nama i pacijentima.

STOMATOLGIJA: Kako stomatolozi u Crnoj Gori na jednom malom tržištu usijevaju da posluju, kada znamo da postoji zaista značajan broj ordinacija. Da li su najvažniji stalni klijenti, neko povjerenje na relaciji stomatolog-pacijent, i koliko je sada lakše ili teže doći do pacijenata?

KOVIJANIĆ: Pa nisam baš sigurna da sam pravi sagovornik za to pitanje. Vidite ja se ovim poslom bavim više od 25 godina i sada imam dvije-tri generacije pacijenata, počev od mojih prijatelja, preko njihove djece pa sve do unučadi, imamo i takve slučajeve u praksi. Povjerenje je vrlo važno, ali da bi uopšte došlo do povjerenja vi morate da pokažete kvalitet. Tako stičete povjerenje pacijenata, a onda ako ste zaista dobri to ide dalje s generacije na generaciju. U suštini mislim da svako od nas ima svoje klijente i pacijente. Takođe je jako važno da postoji kolegijalnost, da jedni druge ne doživljavamo kao konkurenciju već da što više sarađujemo.

STOMATOLGIJA: Stomatologiju, kao i veliku većinu drugih biznisa zahvata jedan strašno jak talas upliva novih tehnologija, što računarskih, što komunikacionih. Da li se u oblasti u kojoj ste Vi specijalista pojavljuju neke nove tehnologije i koliko je teško pratiti takav trend? 

KOVIJANIĆ: Kada je riječ o prevenciji, nama su sva nova saznanja iz te oblasti dostupna. Globalizacija je učinila da se informacije vrlo brzo šire, pa ono što imamo na Zapadu, ili Istoku nebitno, to imamo i ovdje. Različite specijalizovane mreže za profesionalce na internetu, različita sredstva informisanja itd. sve su to alati pomoću kojih dolazimo do najnovijih saznanja.

STOMATOLGIJA: Kada je riječ o tom edukativnom dijelu sve je dakle na dlanu, ali kada su u pitanju uređaji oprema i druga aparatura?

KOVIJANIĆ: Da, da i na to sam mislila. Vaš portal je obišao mnogo ordinacija. Vidjeli ste da se koriste najsavremenije stolice, da je riječ o modernim i tehnološki naprednim uređajima, a ista je situacija kada je riječ o materijalima, to su brendirani proizvođači svjetskog nivoa. Dakle, mislim da su naši pacijenti povlašćeni jer su ordinacije u Crnoj Gori na svjetskom nivou, kada je riječ o opremljenosti, jer Vi kada u Njemačkoj kod stomatologa sjednete u Kavo stolicu vi to papreno platite, a kod nas su cijene prilagođene džepu potrošača. Dakle, vi ne možete pružiti kvalitetnu uslugu, bez odgovarajuće aparature, bez alata nema zanata.

STOMATOLGIJA: Dakle u globalu možemo zaključiti da je ukupna stomatološka usluga u Crnoj Gori na svjetskom nivou?

KOVIJANIĆ: Tako je. Sigurna sam da pacijenti u Crnoj Gori mogu dobiti sve stomatološke usluge koje su zastupljene u Evropi i svijetu i to na nivou kvaliteta usluge i mnogo razvijenijih zemalja, bilo da je riječ o prevenciji ili o terapiji.

STOMATOLGIJA: To bi dakle mogao da bude uvod u promociju Crne Gore kao destinacije pogodne za ubrzan razvoj dentalnog turizma?  

KOVIJANIĆ: Da, to je vrlo interesantno pitanje i oblast stomatologije o kojoj se mnogo govori u poslednje vrijeme. Čak su dolazile kolege iz Hrvatske koji su pravili katalog dentalnog turizma za region i bili su jako zainteresovani za Crnu Goru. Takođe imamo značajan broj naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a koji ljeti dolaže iz Švajcarske, Njemačke, Italije i drugih zemalja kako bi dobili kvalitetnu, ali za njihov standard i relativno jeftinu intervenciju. Mislim da bi se turistička Crne Gore tako mogla obogatiti, a djelovanje na više frontova bi koristilo svima – i stomatolozima i pacijentima, a i državi. To je mogućnost za jačanje različitih sektora i industrija. Kada pacijent dođe iz inostranstva vi ga morate negdje smjestiti, dalje on ne može završiti intervenciju za jedan dan. Dakle to je obično sedam dana u kojima on troši novac i na smještaj i hranu, kulturne i zabavne aktivnosti, i druge stvari. Znači kompletna ponuda dentalnog turizma donosi benefite za sve.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -