fbpx
NaslovnaSavjetiDr Srđan Novokmet odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Srđan Novokmet odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedimce na pitanja čitalaca odgovara dr Srđan Novokmet, specijalista oralne hirurgije i implantolgije, stomatolog u barskoj ordinaciji Orvit.

Sin mi ima šest godina i ima izrazito malu vilicu sa zubima koji idu ka unutra. Ispale su mu dvije donje mliječne jedinice i prva je imala mjesta i normalno raste, ali je zauzela veliki dio mjesta druge jedinicekoja sada raste iza nje, to jest sa unutrašnje strane. Jako sam zabrinuta i ne znam šta da radim. Rečeno mi je da odosme godine treba da nosi protezu koja će mu raširiti vilicu, ali se plašim da ne zakasnimo i da kasnije popravka ne bude još teža… Molim Vas za savjet!

Ako vam je vaš ortodont na osnovu uvida u stanje zuba i vilica predložio navedenu terapiju neophodno je da se vaše idjete podvrgne predloženoj treapijskoj proceduri. Takođe, veoma je značajno da vi kao roditelj budete direktno uključeni u tok terapije. U smislu da kontrolišete dete da linosi aparat, ili da li ga nosi dovoljno dugo, da li ide redovno na zakazane kontrole. Ukoliko zakasnite sa terapijom moraće da se rade nege druge metode ispravljanja zuba i vilica. U povoljnijem slučaju biće neophodno vaditi prekobrojne zube koji nisu u mogućnosti da se smjeste u vilicu i posle toga fiksnom protezom ispravljati preostale zube. Ili ako nije tako moguće rešiti ovaj problem biće neophodno uključiti neku od hirurških metoda u kombinaciji sa ortodontskim lečenjem što će da produži vreme terapije.

Na donjoj vilici, levo, mi fale petica, i sedmica. Sa desne strane mi fali šestica. Gornja vilica je odlična, samo dva plombirana zuba. Koju vrstu proteze bi ste mi preporučili kako bih nadoknadio zube? Objasnili su mi da mostover ne mogu ugrađivati jer mi umnjaci još nisu izrasli.

U vašem slucaju postoje dva načina da se reši nedostatak izgubljenih zuba. Prva i najbolja metoda bi bila da se na mjesta na kojima nedostaju navedeni zubi ugrade implantati ukoliko za to postoje uslovi (dovoljna količina koštane supstance). Ovom metodom čuvamo okolne zube od brušenja naročito ako su zubi zdravi, nisu endodonski tretirani i nemaju velike ispune. Drugi način je da se urade fiksne zubne nadoknade (mostovi).  U ovom slučaju je neophodno brušenje zuba koji se granice sa bezubim poljem koji bi služili kao nosači za fiksu nadoknadu.  Neiznikli umnjaci nisu kontraindikacija za izradu protetskih radova. Ukoliko popstoji sumnja da oni mogu da izazovu bilo kakve probleme i komplikacije neophodno ih je hirurški izvaditi.

Da li mogu da radim fasetu na gornjem lateralnom sekutiću s obzirom da imam 17 godina?

U  17-oj godini većina stalnih zuba je već prisutna u ustim i okluzija je u većoj mjeri formirana. Tako da možete da budete kandidat za izradu faseta u slučaju da ne postoje neke od kontraindikacija kao što su: dubok preklop, velika destrukcija zubne supstance, bruksizam, loše navike, parafunkcije, loša oralna higijena.

Koliko traje nadogradnja zuba kočićem? Imam zakazno, pa me interesuje da li je za to dovoljna jedna posjeta jer se osećam po malo neagodno kad pođem kod zubara?

Ukoliko je zub već endodontski izlečen i ako je plan da se zbrine kompozitnim ispunom onda je moguće da se tretman izvede u jednoj poseti. Ako je došlo do velike karijesne destrukcije i ako je ona ugrozila vitalitet pulpe (zubnoga zivca), i ako se planira izrada krunice na tom zubu onda će biti neophodno više poseta da bi se ceo tretman završio.

Iako imam tek 30 godina ostao sam bez većine svojih zuba i sada moram da nosim protetezu – i to onu običnu plastičnu protezu jer nemam novca za neko drugo rešenje. Moje pitanje je kako da sačuvam desni od povlačenja s obzirom da imam samo seadm svojih zuba sa korijenima?

Pre svega neophodno je intezivno održavanje oralne higijene, redovne kontole  i uklanjanje zubnog kamenca sa preostalih zuba. Neadekvatna higijena i tvrde zubne naslage su jedni od glavnih uzroka paradontopatije čiji je jedan od karakterističnih znakova i povlacenje desni. Ukoliko ste u mogućnosti možda bi bilo dobro da razmislite o ugradnji implantata u bezubim regijama. S tim bi dobili smanjenje pritiska koji preostali vaši zubi trpe u toku funkcije, a time se samnjuje potrošnja njihovog potpornog aparata i time ćete postići da nivo preostale kosti ostane na sadšnjem nivou što će da predstavlja dobru potporu mekom tkivu oko zuba.

Da li tehnika odnosno način pranja zuba stvarno može da utilče na to koliko kvalitetno će zubi biti oprani?

Postoji oko šest sedam različitih tehnika pranja zuba. Svakom od njih se postižu dobri rezultati u odrzavanju oralne higijene. Najveća mana određenih metoda je što su neke od njih koplikovane za izvođenje i učenje. Pa nisu pogodne u dječjem uzrastu. Najbolja metoda pranja zuba je ona koja je jednostavna i lako se uči. Treba izbjegavati pranje zuba horizontalnim pokterima  „tzv napred- nazad“ jer može da dođe do erozija u predelu vratova zuba naročito ako se koriste tvrde četkice za zube. Bilo kojom metodom da perete zube bitno je da se potrudite da operete svaki zub sa svake strane i da se dovoljno  vremena posvetite vašoj higijeni usta i zuba. I da se uz pranje zuba koristi neka od pomoćnih metoda za pranje zuba (konac za zube, wather pick apatar Ili interdentalne četkice) da bi se oprali prostori koji nisu dostupni četkici za zube i pasti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -