NaslovnaIntervjuDr Srđan Lolin: Laserom bezbolno popravljamo zube i vršimo parodontološki tretman

Dr Srđan Lolin: Laserom bezbolno popravljamo zube i vršimo parodontološki tretman

- Advertisement -

Veliki procenat ljudi, pa i naših pacijenata ima zube zahvaćene karijesom koji može dosvesti i do gubitka zuba. Dugo godina za popravku zuba su se kopristili rotacioni elementi, ili zubarkse bušilice kako ih nazivaju naši pacijenti. One jesu efikasne, ali imaju svoju drugu stranu, a to je da se prilikom obrade može javiti oštar bol, a pri tom oslobađaju jaku vibraciju, toplotu, dok je zvuk koji ispuštaju takođe jako karakterističan.

Jedino što smo mi nekada mogli da uradimo jeste da pacijentu damo anesteziju. Sada, međutim, u stomatologiju stiže nova era i donosi nam nove instrumente, a jedan od njih je i laser. Uz pomoć lasera mi možemo da uradimo mnogo stvari, a jedna od njih je i popravka zuba.

Laser oslobađa energiju i pomoću te svetlosne energije i vodenog spreja mi možemo u potpunosti ukloniti karijes i popraviti zube bez kontakta sa samim zubom. Dakle, u ovom slučaju nema vibracija, oslobađanje toplote je znatno manje i sam osjećaj prilikom popravke zuba je drugačiji.

Bol koja se može javiti prilikom obrade laserom je mnogo manjeg intenziteta i mnogo kraće traje, pa mi u gotovo 90 odsto slučajeva ne dajemo anesteziju, jer je čak ni sami pacijetni ne traže. Takođe, popravka zuba kraće traje i prilikom jedne posete mi možemo popraviti nekoliko zuba. Još jedna pogodnost je da se ne javlja utrnulost usta kao prilikom aplikacije anestezije.

Laser je vrlo precizan instrument posebno u odnosu na rotacione elemente ili popularne zubarske bušilice pa se prilikom pobrade laserom skida mnogo manje zubne supstance, a plombe koje se stavljaju u zub su takođe manje što povećava otpornost zuba na pucanje.

Još od pojave kompozitnih materijala, odnosno bele plombe nije bilo nekih velikih inovacija kada je reč o popravci zuba i otklanjanja karijesa dok se nije pojavio laser. Sa njim menjamo osećaj dolaska pacijenta kod stomatologa, a to je zapravo ono što mi želimo – da oni osete korist od ove nove tehnologije.

Parodontopatija

Pored ovoga, laserom možemo da tretiramo i parodontopatiju. Znamo da je to bakterijska infekscija, a te bakterije se razmnožavaju duboko u džepu i oko zuba i mi ne možemo da ih uništimo. One oslobađaju toksine koji utiču na kost i meko tkivo koji se povlače, pa koren ostaje oguljen, zub se rasklaćuje i na kraju može doći do gubitka zuba.

Jako veliki broj zuba, čak zdravih zuba, se izvadi zbog ove bolesti, a laser je jedini instrument kojim mi možemo da vršimo uništavanje ovih mikroorganizama pri tom izbegavajući agresivne tremtane. Na taj način mi pomoću lasera možemo da tertiramo ovu bolest, da utičemo na njen tok, da izbegnemo operaciju, a da pri tom izbegnemo operativni zahvat.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -