NaslovnaObavještenjaDr Samila Kahvedžić Kurić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Samila Kahvedžić Kurić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice odgovarala je dr Samila Kahvedžić Kurić, stomatolog i vlasnica stomatološke ordinacije iz Donjeg Vakufa, Corona Dentis.

Koliko vremena treba da prođe od skidanja retencionog aparatića da znam da mi se zubi sigurno neće vratiti? Nosila sam fiksni aparat skoro tri godine i retenciju više od godinu i po dana zbog krivih zuba u obema vilicama s tim da je gornja vilica bila veći problem jer je vilica mala.

Zubi tokom cijelog života mijenjaju položaj i ne može se očekivati da će nakon nošenja fiksog aparata zadržati postignuti položaj bez nošenja retencionog aparata.

Retencija je sastavni dio ortodontske terapije, a vrsta, način i dužina nošenja zavise od anomalije i starosti pacijenta. Nakon nošenja fiksnog aparata i pomaka zuba u novi, željeni položaj, potrebna  je najmanje jedna godina da se koštano tkivo mineralizira i da se zubi naviknu na izvore sila (usne, jezik, obrazi) koji ih mogu pomjeriti. Kod pacijenata kod kojih je završen rast i razvoj (20 godina života) retencija je doživotna.

Koji je najbolji način da nadoknadim polomljni zub? Zuba skoro da nema, ali korijen je ostao netaknut što se vidi na snimku. Da li se tu može postaviti obična krunica, bez implanta s obzirom da nisam u mogućnosti da priuštim implantat. Da li se krunica može postaviti na koren iako iznad uopšte nema zuba?

Poštovani, u vašem slučaju potrebno je napraviti klinički pregled, te utvrditi stanje preostalog korijena. Razlog gubitka zubne krune, da li je zub liječen, mjesto loma krune i stanje okolnog potpornog tkiva odrediti će moguću terapiju. U najboljem slučaju, postoji mogućnost ugradnje kočića, na koji se može uraditi kruna. Postoje dvije vrste kočić nadogradnje, konfekcijski i liveni (izrađuje se u laboratoriji), koji se zatim cementira u kanal korijena zuba i služi kao izbrušeni zub, preko kojeg se cementira kruna.

Koji stručnjak mi može pomoći da se rešim problema sa stalnim izrastanjem nekih kvržica u ustima, odnosno na unutrašnjoj strani obraza. To izgleda kao loptica koju ja čak mogu i da odgrizem ali me je strah, pa stalno idem kod stomatologa koji mi to skida laserom. Ako Vam nešto znači, napominjem da imam naviuku da grickam zidove usne duplje kada sam nervozna.

Poštovana,  savjetujem obavezan pregled i detaljnu dijagnostiku kod specijaliste oralne medicine. Što se tiče griženja usana i obraza, to spada u loše navike, i bilo bi dobro kada biste ih se riješili.

Stalno mi se nakuplja kamenac na prednjim zubima, sa unutrašnje strane. Redovno perem zube, i idem na kotrolne preglede kada i skidam kamenac. Lekar endokrinolog mi je kazao da to nije do žlezda i da nema preteranog lučenja pljuvačke?

Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak koji se normalno stvara na zubima već par sati nakon pranja. Potrebno je vrijeme od sedam dana da naslage plaka mineraliziraju (otvrdnu). Najvažniji faktori za nastanak kamenca su, prije svega loša oralna higijena, zatim sastav pljuvačke kod pacijenta, genetske predispozicije, te sve ono što onemogućava održavanje dobre oralne higijene (nekorektni protetski radovi i ispuni, ortodontske anomalije). Tražite od vašeg stomatologa da prema vašim potrebama i stanju u ustima odredi koja ćete sredstva za održavanje higijene koristiti.

Kako mogu provjeriti da li mi je doktorka kod koje sam bio zaista stavila plombu koju sam joj tražio? Ponuđeno mi je da biram i ja sam izabrao neku najskuplju, ali nakon samo pola godine već je promijenila boju i sada mi je to nekako sivkasto. Volio bih takođe znati da li tu postoji mogućnost i neke moje krivice?

Poštovani,  cijene u stomatološkim ordinacijama variraju, i nisu mjerilo kvalitete rada. Na promjenu boje plombe najviše uticaja imaju hrana i obojena pića koja se konzumiraju (kafa, čaj, gazirana pića) i naravno pravilno održavanje oralne higijene. Naravno, trajnost boje zavisi i od kvalitete materijala.

Imam zub u donjoj vilici koji je za vađenje. U istoj vilici mi na drugoj strani nedostaje isti zub, šestica, dok su ostali zubi zdravi. Kako da riješim problem sa žvakanjem, jer nemam para za implantate, a sumnjam da se može uraditi neka proteza samo za ta dva zuba jer su daleko.

Poštovani, za rješavanje bilo kakvog oblika bezubosti neophodno je napraviti klinički pregled i RTG snimak. Postoje rješenja za takav oblik bezubosti, jedno od mogućih rješenja je izrada mosta, ukoliko su vam susjedni zubi (pet i sedam) zdravi, te bi oni poslužili kao nosači tog mosta, i tako bi se nadoknadile izgubljene šestice. Najbolje bi bilo da se posavjetujete sa vašim stomatologom, koji će naći odgovarajuće rješenje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -