NaslovnaSavjetiDr Rade Mrdak odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Rade Mrdak odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarao je dr Rade Mrdak, opšti stomatolog i vlasnik podgoričke stomatološke ordinacije “Mrdak”.

Jako mi krvare desni i imam problem sa zadahom zbog toga. Kako da se toga riješim?

Uzrok krvarenja desni može da bude iz više razloga. Desni krvare kada postoji upala, a ona može biti izazvana pojavom kamenca na zubima koji nakon toga pritiska desni i izaziva njihovu upalu. Upala desni može biti izazvana i nekim drugim bolestima. Najbolje je da se napravi pregled i ustanovi koji je razlog upale. Preporučuje se uklanjanje tvrdih i mekih naslaga svakih šest mjececi kao i pravilna tehnika pranja zuba. Pored ovog mogu da se koriste u tečnosti za ispiranje usta i zuba.

Polomio sam vrh jedinice na basketu. Ne osjećam bol, ali estetski nije baš prijemčivo. Da li taj zub može početi da me boli i kako da nadoknadim ovu polovinu koja je polomljena? Da li se može postaviti samo ta polovina na već postojeći zub?

Najčešće povrede zuba se dešavaju upravo na jedinicama  kod ljudi koji se bave sportom. Prelom zuba može biti na različitim nivoima. Na osnovu veličine polomljenog dijela odlučuje se na koji način će se nadoknaditi dio zuba. Ako se polomio samo jedan djelić zuba to se može nadoknaditi sa estetskim ispunima u odgovarajućoj boji. Treba što prije nadoknaditi polomljeni dio zuba, jer taj dio zuba je otvoren i podložan daljim promjenama zubnog tkiva.

Gornje jedinice su mi malo veće od ostalih zuba u gornjoj vilici, zubi mi nisu krivi. Šta bi tu bilo najbolje rešenje? Da li bih morala da nosim fiksnu protezu?

Veličina gornjih jedinica je i prirodno veća od ostalih zuba. Jedinice i očnjak su zubi koji bi trebali biti na istoj visini,dok je veličina drugog sjekutića malo kraća. Najbolje bi bilo da pregled napravi specijalista ortodoncije i da predloži najbolje rešenje. Ako je potrebno malo da se koriguje položaj zuba onda se predlažu invizibl proteze koje su mnogo komformnije od fiksnih proteza.

Prilikom pranja zuba osjećam kao da mi desni trnu. Ništa mi ne krvari, nemam zadah, pa me strah da to trnjenje nije znak neke bolesti.

Trnjenje desni može da se desi tokom pranje zuba. Jedan od razloga može biti nepravilna tehnika pranja zuba kao i tvrda četkica. Zube je najbolje prati mekom četkicom i tokom  pranja zuba ne smije da se pritiska jako sa četkicom. Pravilno bi trebalo da na jedan segment napravimo deset ponavljanja i na taj način uklanjamo zubni plak. Treba obratiti pažnju i koji pastu za zube koristimo. Proizvođači u paste stavljaju i dodatke kao što je menta, pa ona može da nam stvori utisak kao da nam trnu desni. Ako duži vremenski period trajetrnjenje treba se javiti izabranom stomatologu.

Da li je normalno da se fiksna proteza nosi više od dvije godine? Ja je već godinu i po dana imam u usitima i čini mi se ka da nema velikog poboljšanja u pomjeranju mojih zuba. Riječ je o trojkama i četvorkama koje nemaju prostora.

Što se tiče nošenja fiksne proteze, to je individualna stvar. Razlog za to je položaj zuba u vilici prije nego je postavljena proteza. Ako imamo loš položaj zuba, a udruženo sa još nekim deformitetom vilica terapija može da traje i par godina. Treba ići na redovne kontrole kod specijaliste ortodoncije gdje on prati situaciju sa pomjeranjem zuba i predlaže dalju terapiju.

Nakon izbjeljivanja zuba nisam baš pratila upute i sad su mi zubi malo posiveili? Da li smem da se podvrgnem još jednom tremtnanu – prethodni sam radila pre četiri sedmice?

Bijeljenje zuba može da se radi na više načina. Može da se radi kod kuce i u ordinaciji. Kućno bijeljenje zuba se radi u više seansi, tako što se noću nosi folija u koji se stavlja specijalni gel za bijeljenje zuba. Kućno bijeljenje se radi sa gelovima koji imaju manju koncentraciju izbeljivača pa oni djeluju sporije. Ordinacijsko bijeljenje radi doktor stomatologije uz pomoć specijalnih lampi i lasera. Nakon bijeljenja zuba vrlo važno je da se prate uputi što se tiče ishrane i pijenja različitih napitaka. Tako recimo tokom tretmana treba izbjegavati kafu, čaj, vino… Ako je potrebno može se ponoviti postupak liječenja nakon par mjeseci.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -