NaslovnaSavjetiDr Nikoleta Mušura: O povredama i oštećenjima zuba

Dr Nikoleta Mušura: O povredama i oštećenjima zuba

- Advertisement -

Piše: Dr Nikoleta Mušura, specijalizantkinja oralne hirurgije

Nikoleta MušuraLjepoti lica posebno doprinosi naš osmijeh. U vremenu u kom se ideali ljepote mijenjaju, on ostaje konstantan. Svako oštećenje i povreda zuba dovode do narušavanja, najjačeg oružja zavođenja. Ako povrede dovode i do poremećaja funkcije zuba, onda je jasna važnost njihovog saniranja.

Svjetska zdravstvena organizacija ( SZO ) je sve povrede usta i zuba podijelila na: povrede tvrdih zubnih tkiva, povrede parodontalnih tkiva, povrede koštanih tkiva i povrede gingive i oralne sluzokože.

Predispozicije koje povećavaju sklonost nastanka povrede zuba mogu biti protrudirani (istureni) gornji prednji zubi, kao i kratka gornja usna koja nepotpuno prekriva gornje zube. Gornja usna koja potpuno prekriva prednje zube može, u slučaju povrede, prilično ublažiti udarac, pa će umjesto frakture (preloma) krune često nastati samo blaga luksacija (isčašenje). Određeni psihološki uzroci (npr. temperament) i razne stresne situacije (bolest djeteta, bolest ili smrt člana porodice, preseljenje i sl. ) povećavaju opasnost od traume, pa su takva djeca izloženija povredama.

Najviše stradaju gornji sjekutići, u 80% slučajeva. Rizična grupa za nastanak traumatskih povreda zuba su djeca školskog uzrasta, od 7 do 15 godina. Podaci Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju, stomatološkog fakulteta u Beogradu, pokazuju da kod stalnih zuba u 77,7% preovlađuju povrede tvrdih zubnih tkiva (prelomi zuba). Kod mliječnih zuba, mnogo su češće povrede potpornih tkiva u čak 72,8% slučajeva (npr. izbijanje zuba iz vilice).

Osvrnula bih se na iskustva stomatološke ordinacije „Mušura“, vezano za povrede tvrdih i mekih zubnih tkiva kod djece. Budva je primorski grad, u ljetnjim mjesecima je posjeti mnoštvo turista iz svih krajeva svijeta. To je razlog što se broj povreda u ljetnjim mjesecima drastično poveća. Specifičnost povreda sa kojima se susrećemo je u tome što su to uglavnom teže povrede. Mnogo su češće frakture III klase (prelomi zuba sa povredom živca) i traumatske ekstrakcije (izbijanje zuba iz vilice). Te pojave se razliku od mnogih statistika, gdje preovlađuju lakše povrede zuba. Naravno, postoji objašnjenje za ovu pojavu, do kojeg smo došli iz anamneza pacijenata. Razlog tome je povećana fizička aktivnost, u smislu vožnje skutera, vespi, pedolina, luna parkova, skokova u more i u bazene, akva parkovi…

Nivo svijesti pacjenata je vrlo visok i pacijenti se za sve vrste povreda javljaju stomatologu za savjet, odnosno za tretman. Sa druge strane stomatologija je u mogućnosti da pruži adekvatno rješenje u estetskom i funkcionalnom smislu, takođe za svaku vrstu povreda tvrdih zubnih tkiva.

Upotrebom prikladnih štitnika za zube u sportu uveliko se smanjuje učestalost i težina povreda zuba i mekih tkiva usne duplje. Individualni štitnik najbolja je vrsta štitnika. On je potpuno prilagođen osobenostima pojedinca za koga se izrađuje. Gubitci zuba, nastali uslijed povrede trajni su estetski i funkcionalni nedostatci, a najčešće se liječe protetskom terapijom.

Povrede zuba, savremena stomatologija uspješno sanira na svim nivoima, međutim svi se moramo baviti preventivom da do njih ne dolazi, ili da njihov broj bude minimalan.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -