NaslovnaIntervjuDr Nevena Stojiljković: Savjeti za zdrave zube vašeg djeteta

Dr Nevena Stojiljković: Savjeti za zdrave zube vašeg djeteta

- Advertisement -

Rođenje djeteta svakako predstavlja radostan događaj u svakoj porodici, a jedan od koraka kojim ćete djetetu omogućiti bezbrižno djetinjstvo je i briga o zdravlju njihovih zuba.

Prva godina života od izuzetnog je značaja za formiranje pozitivnih navika, kako za održavanje ukupnog zdravlja, tako i za zdravlje usta i zuba.

Pravilna ishrana

Najbolja zaštita od svih oboljenja, pa i oboljenja usta i zuba je prirodna ishrana (dojenje). Dojenje je najbolji stimulans za rast i razvoj kostiju lica i vilica. Dijete bi trebalo da bude dojeno najmanje šest mjeseci, a najduže godinu dana. Ukoliko dođe do preranog gubitka mlijeka i prelaska na veštačku hranu, ovakva vrsta ishrane mora biti po striktnim savjetima pedijatra ili stomatologa:

  • U tom slučaju koristiti cucle isključivo anatomskog oblika sa malim otvorom. Tako se omogućava pravilan rast i razvoj kostiju lica i vilica;
  • Kod ovakvog načina ishrane položaj djeteta treba da bude blago kos, a bočica u horizontalnom položaju;
  • Obroci ne smiju biti dodatno zaslađivani, česti, niti da predugo traju;
  • Nikako ne zaslađivati vodu, mlijeko ili čaj koji se daju djetetu;
  • Posebno je loše ako se dijete uspavljuje ili noću prehranjuje ovakvom vrstom hrane;
  • Isti efekat ima i dugotrajno korišćenje i držanje bočice sa cuclom u toku dana, utoliko štetnije ukoliko duže traje;
  • Šećer omogućuje stvaranje kiseline u ustima djeteta, koja je odlična podloga za razvoj mnogih bakterija;
  • Ovako loše navike u ishrani djeteta neminovno dovode do težeg oblika karijesa mliječnih zuba, tzv. cirkularnog karijesa. Ova vrsta karijesa javlja se neposredno nakon nicanja prvih zuba i brzo se širi. Dijete se ne rađa sa navikama, Vi ih stvarate! Da li će one biti dobre ili loše zavisi isključivo od Vas.

Oralna higijena

Još dok dijete sisa, dužnost roditelja je da njegova usta održavaju čistim. Bar dva puta u toku dana treba da se izbrišu usta djeteta. Za to se koristi komad sterilne gaze koji se omota oko prsta i navlaži prokuvanom mlakom vodom ili čajem od kamilice. Tablete sa fluorom se ne preporučuju u ovom uzrastu.

Urođene nepravilnosti i loše navike

Neke urođene nepravilnosti, kao što je nepravilan odnos gornje i donje vilice, mogu se uočiti odmah po rođenju djeteta. Pravilnim polaganjem deteta u postelju i primjenom odgovarajućih preventivnih mjera i aktivnosti može se u značajnoj mjeri smanjiti stepen njihove izraženosti. Loše navike obično se stvaraju neposredno po rođenju i što se duže upražnjavaju kasnije se sve teže koriguju. Najčešće se radi o sisanju prsta, usana, tiskanju jezika, disanju na usta i drugo. Disanje na usta zahtijeva konsultaciju sa pedijatrom, a ostale nabrojane obaveznu konsultaciju sa stomatologom.

Nicanje prvih zuba

Prije izbijanja prvih zuba kod djeteta se može javiti pojačano lučenje pljuvačke, blaga uznemirenost, površniji san, češće, ali po izgledu normalne stolice, kao i osećaj svraba na mjestu gde zub treba da izbije. Vodite računa da dijete, gurajući prstiće u usta, ne unese infekciju. Dajte mu glodalicu ili desni premažite gelom ili rastvorom koje možete naći u apotekama. Prvi mliječni zubi niču oko šestog mjeseca, kada se mijenja i način ishrane. To je idealno vrijeme za prvu posjetu stomatologu. Savjeti koje ćete dobiti, kasnije redovne kontrole i blagovremene intervencije, sačuvaće zdravlje usta i zuba Vašeg djeteta. Ne dozvolite da prvi susret Vašeg deteta sa stomatologom bude onda kada se dijete žali da ga neki zubić boli. Ako prvi dolazak nije sa šest meseci, onda prvu posjetu i upoznavanje sa izabranim stomatologom treba isplanirati za period kada nema pokvarenih zuba i kada se dijete ne žali na bolove. Onda slijedi upoznavanje sa ordinacijom, stolicom i instrumentima, u prijatnoj atmosferi kako bi se steklo povjerenje i kako bi odlazak kod stomatologa za dijete bilo pozitivno iskustvo.

Tekst je preuzet sa portala Sana Life

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -