NaslovnaSavjetiDr Nebojša Subotić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Nebojša Subotić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja oves edmice je odgovarao dr Nebojša Subotić, stomatolog prijedorske ordinacije “Umićević”.

Pre sat vremena izvadila sam dva zuba šesticu i peticu zanima me kad mogu popiti tabletu protiv bolova ako me bude boljela rana i mogu li kosu da perem i da se tuširam?

Nakon duple ekstrakcije svakako treba popiti analgetik. Bol se javlja neminovno kada efekat anestezije popusti. Ne treba trpjeti bol. Samo treba biti obazriv kod izbora analgetika. Nipošto ne piti Aspirin (andol, midol, acetil salicilna kiselina) jer inhibira sljepljivanje i nagomilavanje krvnih pločica (trombocita) i na taj način sprečava nastanak krvnih ugrušaka što je jako važno da bi prestalo krvarenje iz rane. Ranu ne treba iz istog razloga niti ispirati, niti zagrijavati. Po potrebi staviti hladan oblog preko obraza i rashladiti mokrim peškirom. Hladnoća će skupiti najsitnije krvne žile (kapilare) i smanjiti posredno upalnu reakciju. Svako zagrijavanje rane, pa i tuširanjem, i fizički napori, nisu preporučljivi.

Da li nakon operacije, odnosno vađenja impaktiranog umnjaka, smijem da pijem deksalgin?

Deksalgin ili deksketoprofen je analgetik iz grupe NSAIL lijekova (Nesteroidni Anti Inflamatorni Lijekovi). Preporučuje se u ovom slučaju. Apsolutna kontraindikacija je alergija na lijek ili alergijska reakcija na srodne lijekove.

Kolika je vjerovatnoća da će mi ispod plombe nastati kvar ako često pijem Coca Colu? Neko mi je to kazao, pa moram provjeriti jer pijem dosta ovog napitka?

Pića koja deklarisano sadrže ortofosfornu kiselinu (npr. brend Kokta je bez te kiseline) su štetna za mineralizovana zubna tkiva. Toliko je jaka da izvlači jone kalcijuma iz gledji i ostavlja zubnu površinu sa kredasto-bijelim mrljama na mjestu dekalcifikacije i gleđ gubi svoju staklastu kristalnu prozirnost. To je pogodan teren da nastupi sekundarni karijes.

Koliko vremenski može u ustima da bude ista proteza – odnosno, nakon koliko vremena bi trebalo zamijeniti totalnu protezu novom?

Vijek totalne zubne proteze je relativan i svakako uz dobro održavanje i komfor kod pacijenta to vrijeme se produžava. Prosječno u pet godina dolazi do velikih promjena stomatognatnog sistema, resorpcije kosti bezube vilice, promjene visine zagriza, nelagodnosti u viličnom zglobu… Svakako treba se konsultovati sa ličnim stomatologom.

Sin mi ima cirkularni karijes. Izvađeni su mu gotovo svi zubi iz gornje vilice i interesuje me da li će to moći da se odrazi na zdravlje stalnih zuba?

Cirkularni karijes je česta pojava kod djece, a javlja se kao patološki sindrom kod običnog noćnog hranjenja mlijekom na flašicu. Izgleda bezazleno, ali fermenti povećavaju dejstvo Lactobacillusa koji su glavni mikrob koji uzrokuju karijes pored Streptokokusa. S obzirom da je uloga mliječnog zuba da obezbijedi put nicanja kroz kost stalnom zubu, vrlo je moguće ukrivo nicanje stalnih zuba i potom potreba za nošenje ortodontskog aparatića.

Koliko vremena treba da prođe nakon operacije dodavanja kosti u vilicu da bih smela da putujem i budem sigurna da mi se na putu ništa neće desiti. Neću ići avionom, već kolima, ali me interesuje kada mogu biti sigurna da ne može doći do komplikacija?

Pacijent nakon svake operacije treba da se pridržava higijenskog režima. Potrebno je vrijeme da se posmatra postoperativni tok. Bitno je održavati pravilnu higijenu hirurških šavova i prijaviti subjektivne i objektivne simptome. Idealno bi bilo pričekati da hirurška rana zaraste i da se odstrane konci.

Imam zubobolju koja traje nekoliko dana. Ja sam planinar, pa me interesuje da li nagle promjene nadmorske visine mnogu izazvati zubobolje?

Jako zanimljivo pitanje…  Naime, bol predstavlja biološki mehanizam odbrane. Bol upozorava na patološku pojavu, tj na oboljenje. Promjena pritiska samo dodatno naglašava bolni simptom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -