NaslovnaSavjetiDr Nebojša Cvijetić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Nebojša Cvijetić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarao je dr Nebojša Cvijetić, doktor stomatologije iz banjalučke ordinacije Stomatologija Cvijetić Đurđević.

Šta mi se može desiti ako ostavim zub na kojem je ispala plomba i stoji šupalj zub već par mjeseci. Nemam novca za stomatologa, čak ni za plombu, strano sam lice u državi i nemam osiguranje pa me intreresuje da li zbog toga mogu imati ozbiljnih problema?

Nakon ispadanja plombe, dentin zuba je izložen spoljašnjim nadražajima, podložniji nastanku karijesa i predstavlja mjesto prodora bakterija ka zubnoj pulpi (“živcu”) što može dovesti do njenog zapaljenja. Iz tog razloga ne savjetuje se odlaganje terapije, kako ne bi došlo do pojave komplikacija koje vode ka dugotrajnijoj i skupljoj terapiji, a da ne zaboravimo i moguće bolove i pojavu otoka.

Stomatolog mi je rekao da mi se povukla kost na mjestu gdje je mi je izvađen zub. Da li se to može nadoknaditi, odnosno podstaći na rast. Kakve probleme mogu imati zbog toga?

Ako ste na mjestu gdje ste davno izgubili zube, ili ste pretrpjeli tešku infekciju, dolazite u situaciju da je volumen kosti potrebne za implantat i protetski rad nedovoljan, naravno da rješenja postoje i tada govorimo o nadogradnji ili regeneraciji kosti. Često ćete čuti i termin vođena regeneracija kosti, što podrazumijeva nadogradnju izgubljene kosti upotrebom različitih koštanih nadogradnji kosti i specijalnih membrana.

Koštana nadogradnja ili graft, porijeklom može biti autologni tj. uzet sa nekog drugog dijela vaše vilice odnosno nekog drugog dijela vašeg tijela, pa se zove i autograft. Alograft je također humanog porijekla, najčešće sa kadavera donatora organa, a rjeđe može biti i od živućeg donatora, dobiven nakon operacije kuka.

Ksenograft potječe od druge vrste pa se u implantologiji koriste preparati goveđeg, konjskog ili svinjskog porijekla.

Spomenimo i sintetičke varijante kao i aloplastične graftove. Najbolje rezultate daje autograft, no nedostatak je to što se otvara potreba za još jednim operativnim mjestom pa cijeli postupak može biti prilično invazivna.

Ugradio sam dva implantata sa metalokeramičkim krunicama. Čuo sam nakon ugradnje implantata treba dodatno voditi računa o higijeni. Šta to tačno znači?

Nakon postavljanja implantata i zahvata potrebna je izrazito dobra i temeljna oralna higijena, koja obuhvata ispiranje sa tekućinama koje sadrže hlorheksidin i po potrebi, upotreba gela s klorheksidinom. Također, svi se zubi moraju temeljito čistiti kako ne bi došlo do prenosa infekcije na ranu. Higijena ostalih zuba treba se sprovoditi jednako dobro, temeljno odstranjivanje zubnih naslaga sa zubnom četkicom, zubnom pastom bez natrij lauril sulfata (nlS-a), koji neutrališe djelovanje hlorheksidinske tekućine i interdentalnom četkicom.

Neophodno je svakodnevno održavanje oralne higijene kod implantata. Potrebno je održavati visoki nivo oralne higijene za očuvanje zdravlja zuba i desni jer su tkiva osjetljivija na štetna bakterijska djelovanja. Pacijent treba koristiti mekanu zubnu četkicu i međuzubne četkice za čišćenje međuzubnih prostora. Za čišćenje oko implanata treba koristiti interdentalne četkice različitih promjera. Prilikom upotrebe, vlakna interdentalne četkice moraju u potpunosti ispuniti međuzubni prostor i očistiti sve površine između zuba i desni. Za čišćenje izrazito uskih međuzubnih prostora može koristiti konac za zube. Ukoliko je potrebno, higijena se može nadopuniti s tečnošću za ispiranje usne šupljine.

Za održavanje uspješno postavljenog implantata izuzetno su bitne redovne kontrole u dogovoru s implantologom. Na redovnim kontrolnim pregledima pratit će se stanje u usnoj šupljini te napraviti potrebne korekcije u provođenju oralne higijene.

Da li ja kao maloljetnik mogu biti kandidat za ispravljanje zuba folijama?

Ortodontske folije za ispravljanje zuba napravljene od tanke, providne medicinske plastike (poliuretan), za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od metalnih bravica, lukova i elastičnih gumica. Još ih nazivamo i alajneri ili providne/nevidljive folije za zube. Dizajnirane tako da ispravljaju lakše, srednje teške i teške ortodontske slučajeve. Ne koriste se kod pacijenata sa mostovima, problema sa zagrižajem bočnih zuba, rotiranim očnjacima i premolarima ili problema kod kojih je potrebno vertikalno pomjerati zube. Uglavnom se koriste kod pacijenata sa kompletiranom stalnom denticijom do prvih stalnih molara što znači da nakon 12. godine.

Prije sedam godine mi je urađena nadogradnja jedinice bijelom plombom. Prije par mjeseci se sa prednje strane zuba pojavila crna tačkica. Zanima me kako bi to moglo da se riješi? Da li će moći ponovo da se uradi nadogradnja ili će morati nešto drugo?

Potreban je pregled kod stomatologa da bi se utvrdilo da li se radi o pigmentaciji ili karijesu. Ako je u pitanju karijes treba da se očisti i postavi plomba. Pigmentacija se uklanja pjeskarom ili ultrazvukom.

Koliko traje oporavak nakon vađenja umnjaka operacijom?

To je zahvat od kojeg pacijenti zaziru, ali je nažalost često potreban. Može proći relativno jednostavno, kao i vađenje bilo kojeg drugog zuba, ponekad kod gornjih umnjaka i lakše, ali se može pretvoriti i u ozbiljniju hiruršku intervenciju s bolničkim liječenjem. Zahvat rade doktori stomatologije u svakodnevnoj praksi, ali u nekim slučajevima specijalisti, oralni hirurzi, zavisno o procijenjenoj težini zahvata. Zahvat se radi pod lokalnom anestezijom i bezbolan je.

Kod impaktiranih umnjaka situacija je složenija. Da bi se pristupilo takvom zubu, potreban je ozbiljan hirurški zahvat koji mora izvršiti oralni hirurg. Nakon takvog zahvata može doći do bolova i oteklina te otežanog otvaranja usta i do oštećenja okolnih tkiva koja mogu imati neugodne posljedice. Ove komplikacije se, nažalost, mogu samo djelimično ublažiti. Kada nastupe, postoji standardan postupak liječenja. Oporavak nakon vađenja umnjaka individualan je i varira od jednog dana do više sedmica. Pritom se mogu javiti bolovi različitog intenziteta. Terapija su hladni oblozi, analgetici, a po potrebi i antibiotici.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -