NaslovnaZanimljivostiDr Miloš Beloica: Restorativna stomatologija na EU nivou, treba jačati preventivu

Dr Miloš Beloica: Restorativna stomatologija na EU nivou, treba jačati preventivu

- Advertisement -

PODGORICA – Restorativna stomatologija na Balkanu je na jako visokom njivou, ali se treba vratiti jačanju prevencije i definitivno smanjivati broj restorativnih intervencija, kazao je za naš portal Dr Miloš Beloica iz Beograda tokom njegovog gostovanja na seminaru o sterilizaciji u Podgorici.

zubi-670x5021-620x350-620x330On je između ostalog govorio i o kompozitnim materijalima, stanju na crnogorskom i balkanskom stomatološkom tržištu, značaja portala kao što je stomatologija.me za jačanje ukupnog oralnog zdravlja stanovništva, kao i o drugim atemama.

STOMATOLOGIJA: Doktore Beloica, dolazite u Podgoricu kao gostujući predavač na seminar o sterilizaciji i drugim temama u organizaciji Tehno Dentala. Kakvi su Vaši prvi utisci o crnogorskoj stomatologiji?

DR BELOICA: Hvala na pozivu da govorim za vaš portal i pozdravljam sve čitaoce. Da, evo me u Podgorici, pozvan sam da održim predavanje u ime kompanije Kerr, a prošao sam značajan broj zemalja okruženja i Evrope. Iz iskustva mogu da kažem da je stomatologija u Crnoj Gori na zavidnom nivou, za razliku od nekih priča koje su do mene dolazile. Materijali su savremeni, oprema je u trendu, čak sam se iznenadio nekim stvarima koje su jako napredne i na prosto višem nivou nego u nekim državama u kojima sam imao priliku da vidim šta se i kako radi.

STOMATOLOGIJA: Šta je ono o čemu ste govorili na predavanju, koje su to teme i saznanja posjetioci imali prilike da čuju?

DR BELOICA: Kada je reč o seminaru govorio sam na temu kompozitnih materijala. Imam tu privilegiju da sam radio doktorat na tu temu tako da je deo predavanja bio baziran na rezultatima iz doktorske disertacije, a deo se baziao na dugogodišnjem iskustvu kompanije Kerr.

STOMATOLOGIJA: Kompozitni materijali su ustvari ono od čega se izrađuju savremene plombe, da pojednostavimo. Dakle, Vi ste govorili o tome kako dobiti što bolje i kvalitetnije plombe?

DR BELOICA: Da, govorimo o materijalima koji se koriste za izradu plombi i to prosto rečeno belim materijalima u svakodnevnoj praksi. Biće reči o takozvanim bondovima koji predstavljaju vezu između zuba i tih kompozitnih materijala. Govorio sam i o različitim kompozitnim materijalima koji postoje na tržištu, a takođe smo se bazirati na kompozitnim cementima koji predstavljaju taj početak protetske rehabilitacije. PXL_111214_9561737-656x365

STOMATOLOGIJA: Sa druge strane Vi ste specijalista za dječju i preventivnu stomatologiju. Recite nam nešto o značaju te oblasti za ukuno dentalno zdravlje stanovništva. 

DR BELOICA: Značaj je jako veliki, a loše je što preventivna stomatologija nije na onom nivou na kojem bi trebalo da bude i u Srbiji i u Crnoj Gori. Samim tim ima više posla za stomatologe u smislu popravke, vađenja i izrade zubnih nadoknada, a to nije trend koji je dobar. Što se tiče dečije i restorativne stomatologije mislim da je stanje u tim oblastima generalno zadovoljavajuće.

STOMATOLOGIJA: Dakle, ako sam Vas pravilno razumio kada je riječ o intervencijama koje dolaze nakon što se zub pokvari imamo odličnu bazu koja je u rangu sa evropskim trendovima, ali bi trebalo da radimo na smanjenju takvih intervencija i preventivom jačamo dentalno zdravlje stanovništva.

DR BELOICA: Tako je. Imao sam priliku da prisustvujem seminarima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, evo sada i u Crnoj Gori. Mislim da je restorativna stomatologija na jako visokom njivou, ali se treba vratiti onoj prevenciji i definitivno smanjivati broj restorativnih intervencija.

STOMATOLOGIJA: KAžete da ste često na putovanjima po okruženju i Evropi. Recite nam za kraj koliko jačanje saradnje regionalnih stomatoloških udruženja, kompanija i drugih aktera u oblasti zaštite dentalnog zdravlja može uticati ukupni kvalitet stomatologije i dentalnog zdravlja na ovim prostorima?

DR BELOICA: Mislim da je ovo što ste vi pokrenuli kao priču. Ovo sa portalom je jedna od jako dobrih stvari jer pruža podršku što stomatolozima, što zubnim tehničarima, isto tako i pacijentima. Mislim da je dobro sve to približiti ljudima koji nemaju dovoljno informacija i podstaći ih da počnu da vode više računa o dentalnom zdravlju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -