fbpx
NaslovnaSavjetiDr Milica Šćekić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Milica Šćekić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice odgovarala je dr Milica Šćekić, doktor stomatologije iz podgoričke ordinacije Medica Dent.

dav

Imam jak i oštar bol u gornjoj četvorci. Nemam vidljivih znakova karijesa, ali mi je nedavno ispao dio plombe. Molim Vas recite mi šta to može biti, jer me po malo strah od zubara.

Zubi i plomba su različitog materijala koji se u različitoj mjeri skupljaju i šire i zato se između plombe i zuba može stvoriti mikropukotina u koju zapadaju bakterije. Plomba kakva god da je (bijela ili crna, odnosno kompozitna ili amalgamska) može se desiti da ispadne. Ako je plomba ispala najvjerovatnije se nešto dešavalo ispod nje kao sekundarni karijes. Padom ispuna (plombe) stvara se idelna podloga za dodatnim naseljavanjem mikroorganizama i njihova invazija u takav zub, nakon čega progresivno prodiru u dubinu i širinu zahvatajući preostale strukture zubnog tkiva. Kada zub postane osjetljiv na termičke nadražaje (hladno, toplo), kao i na dodir, znači da je sloj zubnog tkiva toliko razoren da se nadražaji prenose direktno do živca. Ukoliko je bol u zubu oštar i kratkotrajan, postoji velika vjerovatnoća da karijes nije oštetio samu komoru pulpe, već je došao izuzetno blizu, pa se pravilnim tretmanom može ukloniti, a da ne dođe do devitalizacije (uklanjanja živca zuba). Tada se na površinu preostalog, tankog sloja dentina aplikuje sloj kalcijuma, koji pospešuje stvaranje tzv. tercijarnog dentina (novonastalo zubno tkivo). Bol koji je spontan, oštar, sjevajući, dugotrajan i dodatno provociran nadražajima govori u prilog zapaljenju zubnog živca (pulpitis). Uzroci pulpne boli tj. zapaljenja zubnog živca pored mikroorganizama mogu biti i termički i hemijski nadražaji i povrede zuba. Kada bolest dođe u ovu fazu, jedini lijek oštećenog zuba jeste devitalizacija, tj. uklanjanje pulpe (u narodu poznato kao “vađenje zubnog živca”) i pravilna endodontska terapija kanala korjena. Za sve to trebaće nekoliko posjeta stomatologu.

Detetu od 10 i po godina je pre godinu i po dana vađena mlečna jedinica i dvojka gornja. Stalan zub još nije izbio, a na snimku se vidi da je dvojka poprečila i jedinicu i trojku. Moj doktor ne preduzima ništa konkretno, a ja se plašim da gubimo dragoceno vreme i da se treba nešto preduzeti. Molim za savet – šta bi se trebalo preduzeti, da li da vadi mlečnu trojku da se napravi mesto?

Nicanje zuba je individualno, uslovljeno brojnim faktorima. Smatra se da ukoliko zub ne iznikne šest mjeseci nakon vađenja mliječnog zuba, da je riječ o zakašnjelom nicanju zuba (dentitio tarda), a može biti uzrokovano lokalnim i sistemskim faktorima. Od lokalnih faktora najčešči uzrok je barijera koju mogu uzrokovati prekobrojni zubi, impaktirani ili retenirani zubi, patološke tvorevine, rendgenski zraci, traume. Trauma mliječnih zuba može uticati na nicanje trajnog nasljednika zbog dilaceracije ili pomjeranja zametka. Od sistemskih faktora kao uzroci se spominju hronična malnutricija, poremećaj endokrinih zlijezda, anemija i bubrežne bolesti. Uobičajeno vrijeme nicanja gornjih lateralnih sjekutića (“dvojki”) je oko osme i devete godine života, a gornjeg očnjaka oko 11.-12. godine života. Ukoliko zubi ne niknu u predviđeno vrijeme potrebno je uraditi kompletnu dijagnostiku da bi se utvrdio razlog i adekvatna terapija. Prvo treba ustanoviti razlog koji ne dozvoljava zubu da nikne. Najčešće treba pristupiti izvlačenju tog zuba. U tom slučaju najčešće se indikuje hirurško-ortodontska terapija odnosno hirurško otkrivanje (oslobađanje) impaktiranog zuba, a nakon toga izvlačenje i postavljanje zuba u pravilan niz ortodontskom terapijom.

Imam 21 godinu i mlečne zube, svi zubi su mi zdravi, nikada nisam nosila protezu, niti sam popravljala iste. Prošle godine sam primetila čudan osecaj u gornjoj vilici i otišla da snimam zube. Snimak je pokazao da imam osam zuba koji se nalaze u vilici, ali pitanje je da li će oni krenuti da rastu. Proslo je godinu dana otkako sam snimala, nijedan zub još nije na vidiku. Da li moram odmah hitno na operaciju, ili da sačekam da se oni pojave? I kakva rešenja postoje?

Veoma često se događa da zdravi, još neiznikli zubi jednostavno nemaju svoje mjesto u gornjoj ili donjoj vilici. Zbog toga oni često otežano niču ili pak nikada i ne izniknu. Uzroke impakcija treba tražiti i u nepravilnom položaju klice zuba, hroničnim upalama mekih tkiva iznad zuba, povredama, a može da se javi i u sklopu nekih kongenitalnih anomalija. Obzirom da imate 21 godinu navedeni zubi najvjerovatnije neće sami izrasti. Potrebno je ustanoviti koji su mliječni, a koji stalni zubi prisutni u ustima, koji su zubi djelimično nikli, a koji su u potpunosti impaktirani. Otkrivanje impaktiranih zuba vrši se pomoću anamneze, kliničkog pregleda i obaveznih rendgenskih snimaka. Najčešće se preporučuje ortopantomografski snimak (OPT) na kojem se vide svi zubi obje vilice. U vašem slučaju preporučuje se multidisciplinarni pristup specijalista oralne hirurgije i ortodoncije vilica.

Imam problem sa gornjom šesticom, naime pojavila se rupa pored tog doduše pokvarenog zuba, ali nisam sigurna da li je to urastao zub ili može da bude nešto drugo, pored rupe je otečeno meso i pulsira pa me zanima koliko je to opasno? I da li može da se inficira ako tu zuba nema?

Svaku pojavu otoka treba smatrati ozbiljnom. Otok može biti posljedica oboljenja zubne pulpe (“živca”) sa širenjem infekcije kroz kanale korena zuba u tkivo oko vrha korijena zuba  kao i postojanja i zapaljenja parodontalnog džepa. Obzirom da se ta rupa pojavila na bezubom polju pored navedenog zuba, vjerovatno se radi o zaostalom korjenu sedmice koji je doveo do upale desni i može da se ponaša kao fokus (žarište infekcije). Savjetujem da uradite RTG snimak problematične regije i posjetite stomatologa.

Da li zub iz kojeg je plomba ispala već drugi put može i treći put da se plombira? Je li to opasno? Da li taj zub u tom slučaju treba izvaditi zub. Šta da radim?

Problem ispadanja plombi ne zavisi samo od materijala – već i od mnogih drugih faktora:

  • Oblika kaviteta (onog prostora za plombu koji pravimo svrdlom) koji mora imati tačno zadate dimenzije, dubinu, ugao dna u odnosu na zidove,
  • Pogrešan izbor materijala: neki materijali traže savršeno suvo radno polje,
  • Pogrešno stavljena plomba u odnosu na zagrižaj – dovoljno je da plomba bude samo za debljinu papira previsoka u odnosu na zagrižaj da je pacijent sa solidnim zagrizom pregrize,
  • Pogrešna tehnika stavljanja bijele plombe,
  • Karijes ispod plombe.

Treba zadovoljiti sve principe i tek onda pristupiti radu. Takođe je jako bitno i koja je količina preostale zubne supstance. U slučaju velikog gubitka zubnog tkiva treba razmotriti i nadoknadu kruničnog dijela zuba nadogradnjom. Krunice su fiksne protetske nadoknade individualno napravljene, nakon brušenja zuba i uzimanja otiska. Prekrivaju čitavu površinu zuba, a najčešće su indikovane u slučajevima velikog gubitka zubnog tkiva koje nije moguće nadomjestiti plombom. Zubne krunice nadoknađuju krunični dio zuba u potpunosti imitirajući boju, oblik i veličinu prirodnog zuba.

Moram da obavim hirurško vađenje umnjaka, ali dvije nedjelje nakon operacije moram da putujem? Da li mi se može desiti nešto ako budem putovao avionom?

Uputstva posle vađenja umnjaka su veoma bitna. Kada prestane dejstvo lokalnog anestetika, oko dva časa nakon operacije, možete osjetiti: bol i neprijatnost u vilici, propisani ljekovi protiv bolova (Brufen, Nimilud, Analgin) mogu Vam pomoći, zatim otok-koji je najveći drugog dana poslije operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan poslije operacije i nastaviti naredna dva dana. Hladiti 15 minuta, pa napraviti pauzu od pola sata i tako naizmjenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu hladnom vodom. Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vježbali da otvarate usta jače, ova neprijatnost će brže nestati. Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu u narednih 24 casa poslije operacije. Nemojte pušiti narednih 36 sati poslije operacije. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje. Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku jer možete poremetiti koagulum. Tečno kašasta ishrana. Bez toplih napitaka i tvrđe hrane koja bi mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje poslije operacije. Pojačana higijena usta. Različiti ljudi se oporavljaju različitom brzinom. U zavisnosti od težine hirurške intervencije, Vaših godina i regenerativnih sposobnosti Vašeg organizma, treba da očekujete da ćete se vratiti redovnim poslovnim aktivnostima za dva do četiri dana. Pacijent se posle sedam dana treba javiti stomatologu radi uklanjanja konaca.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -