NaslovnaSavjetiDr Milan Pavlović: Blistavim zubima do holivudskog osmjeha

Dr Milan Pavlović: Blistavim zubima do holivudskog osmjeha

- Advertisement -

BEOGRAD – Estetska stomatologija je neizostavni dio savremenih standarda i trendova u svijeta i od nje ne treba bježati već se usresrediti na što kvalitetniju uslugu po mogućnosti renomiranih stručnjaka, kaže beogradski stomatolog Dr Milan Pavlović u autorskom tekstu čije djelove prenosimo.

julia_robertsPostoji čitav niz nepravilnosti zuba, koji nam ponekad sputavaju širok i samouvjeren osmjeh. Neke se otklanjaju jednom posjetom stomatologu, dok je za druge potrebno primijeniti najkomplikovaniju tehnologiju.

S obzirom na dosadašnji naučni i tehnološki napredak, beogradski stomatolog dr Milan Pavlović, kaže, da je čuveni holivudski osmjeh, konačno dostupan i kod nas. Stare požutjele plombe na spojevima prednjih zuba koje koliko god da se čiste podsjećaju na naslage. Ovo se može se izbjeći ako se pri izradi plombi koriste materijali sa visokim procentom keramike tako da su im rubovi izrazito postojani, imaju dobro zaptivanje, što onemogućava zadržavanje pigmenata i prebojenosti zuba. Ovako kvalitetni materijali odlikuju se i najvećom mogućnošću završne obrade i poliranja tako da su plombe neprimjetne.

Zubi iz kojih je izvađen živac usljed nedostatka ishrane i dubinskog taloženja pigmenata poslije nekog vremena tamne i dobijaju mutno sivkastu boju. U slučajevima kad se takvi nedostaci ne mogu prekriti ni najkvalitetnijim plombama, zubi se mogu izbjeliti specijalnim supstancama i metodama.

Izbjeljivanje zuba je apsolutni hit u svijetu. Može se uraditi u stomatološkoj ordinaciji u toku jedne posjete, a postoje i fabrički setovi koje pacijenti koriste sami, u kućnim uslovima. Efekti ovih samostalnih tretmana nisu trajni i zavise od navika pacijenata u konzumiranju materija koje prebojavaju zube. Zavisno od procjene pacijenta, da li je zadovoljan bjelinom svojih zuba, tretman se može ponoviti.zubi bijeljenje ugljem1

U drastičnim slučajevima, gdje nisu od pomoći ni specijane supstance, najbolje rešenje ovog problema su bezmetalne keramičke krunice. Tamno tkivo zuba se uklanja sa svih strana za debljinu keramike a potom se uzima otisak visoko preciznim otisnim masama. Takav otisak se zatim kompjuterski skenira i softverski obrađuje, kako bi se pronašlo najbolje estetsko rešenje i postigla maksimalna prirodnost. Dobijene informacije se prenose do lasera koji od keramičke kockice brusi gotovu krunicu. Napredak tehnologije povećava preciznost izrade. Pa ukoliko sem promjene boje, nema drugih nedostataka, moguće je izbrusiti samo prednji površinski dio zuba, ističe dr Pavlović. A posle uzimanja otiska i identične procedure, napravi se tanka ljuspa (faseta) koja prekriva zub.

Princip ovih nadoknada počeo je da se razvija pedesetih godina u Holivudu da bi nesavršene zvijezde sa filmskog platna dobile savršene osmjehe. Kod faseta prirodnost je maksimalna jer se svjetlost ne odbija od površine, već se prelama u dubljim zubnim strukturama baš kao kod prirodnih zuba.

Potpuno naleganje rubova kruna ili faseta na izbrušene djelove zuba omogućuje da desni pređu preko ovog spoja, i na taj način se izbjegava njihova iritacija ili upala. Njegovane desni, zdrave, bledoružičaste boje, su najbolja garancija ljepote osmjeha, čija prirodnost ostavlja utisak da su zubi ponovo iznikli.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -