fbpx
NaslovnaSavjetiDr Martina Poldrugač, specijalista ortopedije vilica: Prerani gubitak mliječnih zuba

Dr Martina Poldrugač, specijalista ortopedije vilica: Prerani gubitak mliječnih zuba

- Advertisement -

Prerani gubitak mliječnih zuba najčešće dovodi do problema za smještaj trajnih zuba što u kasnijoj fazi zahtijeva ekstrakciju zuba. Ukoliko se pacijent na vrijeme pregleda mogu se spriječiti migracije u nastali prostor. Vrlo je važna dobra saradnja pacijenta, no u tom dobu pacijenti su uglavnom kooperativni. Naprave koje se najčešće koriste su lingvalni luk  u donjoj i headgear u gornjoj vilici.

Danas je u ortodonciji još veliki problem prerani gubitak mliječnih zuba što bez pravovremene terapije dovodi do migracije trajnih molara u susjedni prostor i smanjenja prostora za smještaj trajnih zuba. Kao posledicu najčešće susrećemo ektopično nicanje pojedinih zuba ili impakcije. Pravovremenim ortodontskim djelovanjem možemo spriječiti kasniju portebu za ekstrakcijama u takvim slučajevima. U ovom članku opisujem nekoliko jednostavnih mogućnosti terapije. U gornjoj vilici najčešće dolazi do visoko labijalno postavljenih očnjaka. Očnjak koji nikne u tom položaju uvijek ima stanjeni parodont često sa koštanim dehiscijencijama i povučenim desnima što je veliki, kako funkcionalni tako i estetski problem.

Na slici 1a vidimo mješovitu denticiju i nedostatak prostora za smještaj trajnog očnjaka i mliječnog prvog molara. Mliječni drugi molar je prisutan, a trajni molar mezijalno rotiran što je tipično za prerani gubitak mliječnih zuba. Pacijentkinja ima 10 godina. U ovom sliučaju je kritično očuvanje E-spacea u gornjoj vilici. Plan terapije je ukazivao na cervikalni headgear koji je pacijentkinja nosičla što je više moguće, a poželjno vrijeme nošenja je 12-14 sati dnevno. Na taj način smo gornje trajne molare spriječili pri pomaku u E-space. Na slici 1b vidljivo je da su se počeli nazirati očnjaci te je dobra kooperabilnost pacijentkinje rezultirala očuvanjem E-spacea i dijastemama u cijelom gornjem luku. Na gornje incizive je postavljen In-Ovation R fiksni aparat firme Dentsply GAC u Roncone preskripciji. Roncone preskripcija će nam svojim visokim torquom od 18º na centralnim incizivima dati dodatni torque, a offsetom od 20º na gornjim molarima dobru derotaciju trajnih molara. Postavljena je žica Sentalloy 0,14, nakon osam nedjelja 0,18 Sentalloy te nakon sledećih osam nedjelja 0,18 čelik sa dodatnim zatvorenim oprugama čime su se zatvorile dijasteme u frontu, a očnjak spuštajući se iskorišćava E-space. Na slici 1c vidimo postavu aparata na sve zube i zbog malog trenja u selfligating sistemu aparata In-Ovation R spuštanje očnjaka bez neželjenih nus pojava na 0,14 Sentalloy žici.

1d

Na slici 1d vidimo postignutu klasu I na molarima i očnjacima, dobru interkuspidaciju i lijepo formirane desni oko očnjaka. Terapija je trajala dvije godine. Rana i pravovremena terapija mogu jedan ovakav slučaj koji na prvi pogled izgleda ekstrakcijski, dobrom dijagnostikom, planom terapije i kooperativnim pacijentom pretvoriti u neekstracijski. Kritično je vrijeme terapije i vođenje nicanja očnjaka kroz alveolarni greben, a ne bukalno što dovodi do dehicijencije kosti.

2
2

Kod preranog gubitka mliječnih zuba u donjoj vilici potrebno je postaviti lingvalni luk i zadržati ga do nicanja trajnih premolara i očnjaka. Na slici 2 vidimo mješovitu denticiju dječaka od osam godina koji je zbog karijesa izgubio druge mliječne molare obostrano. U ovom slučaju već je došlo do pomicanja trajnih molara u E-space, a lingvalnim lukom se pokušava spriječiti dalji pomak molara prema naprijed i potpuno zatvaranje prostora za nicanje drugog premolara.

Kod preranog gubitka mliječnih zuba veliku ulogu ima opšti stomatolog čiji je zadatak prepoznati ranu potrebu za ortodontskom terapijom. Ranom ortodontskom terapijom u ovakvim slučajevima može se izbjeći potreba za ekstrakcijama i dodatnim komplikacijama u kasnijim fazama. Jedan od velikih problema predstavljaju asimterični gubici mliječnih zuba što takođe dovodi do pomaka sredine zubnog niza kao dodatne komplikacije.

Autor: dr Martina Poldrugač, specijalista ortopedije vilica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -