NaslovnaSavjetiDr Marija Čanak: Prvi dolazak kod stomatologa

Dr Marija Čanak: Prvi dolazak kod stomatologa

- Advertisement -

Piše: Dr Marija Čanak Iličković

canak 2Prvi dolazak kod stomatologa treba da predstavlja jedno lijepo iskustvo za dijete,  kojeg će se rado sjećati i bez straha odlaziti u stomatološku ordinaciju. Osoblj eu ordinaciji će svojim iskustvom i ljubaznošću učiniti sve, ali su roditelji ključni u pripremi djeteta.  Pri tome često, u najboljoj namjeri naprave i greške, imaju veću tremu i strah od djeteta, a ono to odlično osjeća. Isto je kao i sa polaskom u vrtić ili školu.

Priprema za prvu posjetu

Roditelji često prave grešku govoreći djetetu da ga stomatolog neće povrijediti. Pričaju o intervencijama koje slabo poznaju, obećavaju razne igračke ili slatkiše, a sami ispoljavaju strah.

Savetujemo vam da budete realni i opušteni. Izbjegavajte dugotrajnu pripremu i razgovore o vašim lošim iskustvima. Jednostavno obavjestite dijete da ćete ga povesti kod zubnog ljekara da se upoznaju, da će on razgovarati sa njim, da će mu pregledati zube i naučiti ga kako da ih pravilno pere.

Kako izgleda prva posjeta

Glavni cilj prve posjete stomatologu jeste da se dijete oslobodi straha i navikne na uslove u stomatološkoj ordinaciji. Dijete treba da uživa i da zaželi ponovo da dođe. Stomatolog će razgovarati puno sa djetetom i objašnjavati mu sve sto ga interesuje. Ne treba insistirati da se nešto radi, osim ako nije neko hitno stanje.

Uvijek se raspitajte koji stomatolog radi sa djecom ili je specijalista dječje stomatologije jer od prvog kontakta zavisi kako će vaše dijete u budućnosti reagovati i prihvatiti saradnju.

Nadamo se da će vaše dijete rado dolaziti kod stomatologa u kojeg je stekao povjerenje. Imajte strpljenja za vaše dijete jer to je za njegovu dobrobit i slušajte savjete stomatologa kada vam govore o higijeni i ishrani.

Što ranije počnete da dovodite dijete kod stomatologa lakše ćete proći kroz sve faze njegovog razvoja i sa zdravim i blistavim osmijehom će vam dijete koračati kroz život.

Autorka je specijalista dječje i preventivne stomatologije

Prezentaciju ordinacije Dr Čanak možete pogledati ovdje

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -