NaslovnaIntervjuDr Maria Noc-Martini: Ako očekujete ili planirate bebu, zakažite pregled i kod...

Dr Maria Noc-Martini: Ako očekujete ili planirate bebu, zakažite pregled i kod stomatologa

- Advertisement -

Trudnoća utiče na gotovo svaki aspekt života žene, uključujući i njeno oralno zdravlje. Briga o ustima i zubima  je važna tokom trudnoće. Promjene koje se najčešće dešavaju u trudnoći i na koje treba obratiti pažnju su krvarenje desni, suva usta i jutarnja mučnina. Ako imate bilo koji od ovih pojava, obratite se stomatologu.

dr maria noc martini1Može li trudnoća uticati na oralno zdravlje?

Veći broj naučnih studija ukazuje na vezu između bolesti desni i prevremenog  porođaja, kao i beba rođenih sa nedovoljnom kilažom. Kod  trudnica koje imaju bolesti desni može biti veća verovatnoća da će imati bebu koja je rođena prerano ili je suviše mala.

Ova istraživanja su i dalje u toku i potrebno je još vremena da se potvrdi kako tačno bolest desni utiče na ishod trudnoće. Ali čini se da bolest desni izaziva povećanje nivoa bioloških tečnosti koje izazivaju prevremeni porođaj. Podaci takođe ukazuju na to da kada se postojeća bolest desni pogorša tokom trudnoće, postoji veći rizik za prevremeni porođaj. Naravno sve ovo se pre svega odnosi na žene koje su imaju već postojeći problem sa desnima. Ali svakako ne treba zanemariti krvarenje desni koje se javlja u trudnoći kod žena koje prije trudnoće nisu imale problem sa desnima.

Šta buduće mame mogu da urade  kako bi se osigurale da imaju zdravu trudnoću?

Najbolji savet za žene koje planiraju trudnoću je da posete svog stomatologa i saniraju postojeće kvarove pre trudnoće i naravno da se posavetju o daljem održavanju u toku i nakon trudnoće.

Tokom trudnoće, vaši zubi i desni, trebaju posebnu pažnju. Redovno pranje i korišćenje konca, uravnotežena ishrana i redovne posete stomatologu će pomoći da se smanji pojava stomatoloških problema koji prate trudnoću.

Koji  oralni problemi se  mogu razviti tokom trudnoće?

Bolesti desni

U toku trudnoće zubi i desni, trebaju posebnu pažnju. Redovno  pranje zuba dva puta dnevno, upotreba zubnog konca jednom dnevno, uravnotežena ishrana i redovne posete stomatologu će pomoći da se smanje stomatološki problemi koji prate trudnoću

Studije pokazuju da mnoge trudne žene imaju problem sa  gingivitisom – to se dešava kada se zubni plak nakuplja na zubima i iritira desni. Simptomi uključuju crvene, upaljene desni koje krvare spontano i na nadražaj. Sve ove promene se nazivaju “trudnički gingivitis.” One mogu da počnu već u drugom mesecu. Ova promjena  dostigne vrhunac oko osmog meseca. Gingivitis se obično povlači nakon što se beba rodi.

Trudnički gingivitis se javlja tokom trudnoće  jer je povećan nivo hormona koji povećavaju reakciju desni  na iritanse iz zubnog plaka. Međutim, zubni plak – a ne hormoni – je glavni uzrok gingivitisa.

Trudnnički gingivitis se najčešća pojavljuje u predelu prednjih zuba. Simptomi su isti kao kod gingivitisa, ali neki od uzroka su različiti. Povećan nivo hormona može biti delimično odgovorna za trudnički gingivitis. Tokom trudnoće, nivo progesterona u telu može biti 10 puta veći od normalnog. Ovo može pogodovati  rastu pojedinih bakterija koje uzrokuju gingivitis. Isto tako, vaš imuni sistem može da funkcioniše drugačije tokom trudnoće. Ovo bi moglo da promeni način na koji vaše telo reaguje na bakterije koje izazivaju gingivitis

Redovno i pravilno četkanje zuba, obraćajući posebnu pažnju  na spoj zuba i desni, prilično će smanjiti ili čak sprečiti nastanak gingivitisa tokom trudnoće. Takođe dobra i uravnotežena ishrana je vrlo bitna, zamjena  slatkiša sa  zdravim namjernicama kao što su sir, sveže voće ili povrće je bolje za zube. Većina žena primetili promene u njihovim desni tokom trudnoće.

Nemojte se ustručavati od poseta stomatologu dok ste trudni, vaš stomatolog će tako moći da proverava  zdravlje vaših desni i cijelih usta. Trudnički gingivitis se obično može ublažiti profesionalnim čišćenjem. Ovo se može uraditi u bilo kom trenutku tokom trudnoće. Više agresivni tretmani, kao što su parodontalna hirurgija, treba odložiti za nakon porođaja.

Erozije (oštećenje) gleđi

Za neke žene, jutarnja mučnina je glavni simptom trudnoće. Uz mučnine dolazi dodatna kiselinu koja, ako se ostane u ustima, može da ošteti gleđ zube. Kiselina iz želuca je vrlo jaka, tako da što je učestalije povraćanje veće je oštećenje gleđi. Ova oštećenja – erozije – su pogodna podloga za dalje nakupljanje raspadnih produkata hrane i sledstveni nastanak karijesa. Otuda i mit da u trudnoći propadaju zubi. U ovom slučaju, nakon svakog povraćanja, treba  isprati usta sa vodom ili sa tečnostima za ispiranje usta koje sadrće fluoride ili rastvorom sode bikarbone da bi se nivo kiseline u ustima držao pod kontrolom.

Suva usta

Jedan od simptoma trudnoće su i suva usta, pored same neprijatnosti ovaj simptom stavlja buduće mame u većem riziku za probleme kao što su karijes zuba i infekcija desni. Da bi se ublažio ovaj simptom preporučuje se redovan unos dosta vode da bi bile optimalno hidratisane i žvakanje žvake koje stimulišu proizvodnju pljuvačke.

Kako izbeći zubobolju tokom trudnoće?

Ako očekujete ili planirate bebu, jedan od ljudi sa kojima je potrebno da zakažete pregled jeste i vaš stomatolog. Ovaj savet može izgledati iznenađujuće – na kraju krajeva, ne postoji popularna korelacija između zuba i trudnoće. Ipak, postoji povećan rizik za oralne bolesti kada ste u drugom stanju. Fluktuacije hormona, promene u ishrani i ne tako dobra rutina u oralnoj higijeni su krivici za problem sa zubima u trudnoći. Dakle, da bi se izbegla zubobolja tokom trudnoće ili bilo koji drugi stomatološki problem, najbolje strategija u prevenciji počinje sa stomatološkom posetom.

Karijes se javlja zato što bakterije u ustima koriste šećer i ugljene hidrate, koje mi unosimo hranom, za proizvodnju kiseline, koja je tokom vremena nagriza zubnu gleđ I razgrađuje je. Tokom trudnoće veći je rizik od karijesa, iz nekoliko razloga: žudnje za raznom hranom, od sladoleda do kiselih krastavčića, što utiče na konstantne promene kiselosti u ustima i to u kombinaciji sa neredovnom higijenom, jer trudnice imaju povećanu potrebu za snom i često se uspavaju a da nisu oprale zube. Sve su to faktori koji pogoduju kvarenju zuba, a ne trudnoća kao direktni uzročnik.

Trudnički granulom (piogeni granulom ili trudnički tumor)

Trudnički granulom je izraslina na desnima koja se javlja u dva do 10 odsto trudnica. Takođe je poznat kao piogeni granulom ili trudnički tumor. Trudnički tumori  nisu zapravo tumori i nisu kancerogeni. Oni nisu ni opasni, iako oni mogu izazvati nelagodnost. Trudnički granulomi obično nastaju u drugom trimestru. To su crveni čvorići, obično se nalaze na desnima u gornjoj vilici, ali se mogu naći i drugde u ustima. Ove izrasline lako krvare i mogu imati ranjivu površinu ili koru preko. Vezani su za desni peteljkom.

Tačan uzrok trudničkih granuloma je nepoznat, iako loša oralna higijena jeste primarni faktor. Trauma, hormone i virusi  takođe mogu utiču na njihov nastanak. Žene sa ovim izraslinama obično već imaju vrlo uznapredovani trudnički gingivitis. Trudnički granuloma će nestati nakon rođenja beba. Ako veličina i rast granuloma ometa govor ili ishranu, možda ćete morati da se ukloni pre porođaja. Međutim, u polovini slučaja se dešava da i nakon što se ukolne da se ponovo pojave.

dr maria noc martini2Najčešća pitanja budućih mama vezanih za zdravlje zuba u trudnoći

Čula sam da trudnica izgubi jedan zub za svako dete. Da li je to istina?

Ne, ovo je mit. Nekada se mislilo da fetus u razvoju apsorbuje kalcijum iz zuba majke. Ovo nije slučaj. Ako  dobro četkate zube i koristite konac za zube, vase šanse da razvijete karijes ili izgubiti zub nisu ništa veće tokom trudnoće nego u bilo koje drugo vreme u toku života.

Kako bi trebalo da vodim računa o svojim zubima i ustima dok sam trudna?

Jedite dobro izbalansiranu hranu, režim ishrane sa dosta proteina, kalcijuma i vitamina A, C i D. Perite zube dva puta dnevno po dva minuta svaki put. Koristite pastu za zube sa fluorom. Zubni konac barem jednom dnevno. Korišćenje antibakterijskih sredstava za ispiranje usta može da pomogne donekle u borbi protiv bakterija koje doprinose gingivitisu. Upotreba tečnosti I rastvora za ispiranje koji snišavaju nivo kiselina (pH vrednost) u ustima su takođe poželjne, ali obratiti pažnju da kupujete one koje ne sadrže alkohol.

Da li su stomatološke intervencije bezbjedne  dok sam trudna?

Najbolje bi bilo da posetite svog stomatologa pre nego što zatrudnite da odradi detaljan pregled i čišćenje kamenca i mekih naslaga. Tretman parodontopatije može da se uradi u ovom trenutku, dakle pre planirane trudnoće.

U toku trudnoće, drugi trimestar je najbolje vreme ze rutinske stomatološke intervencije, uklanjanje kamenca i tretman karijesa. Ako je moguće, izbegavajte veliki broj procedura, protetske radove i oralne operacije odložiti za period pošto se beba rodi.

Tokom prvog tromesečja dešava se razvoj organa bebe, a fetus je veoma osetljiv na uticaje iz okruženja, tada se iz predostrožnosti izbegavaju sve intervencije sem hitnih.

 U drugoj polovini trećeg tromesečja, postoji rizik od prevremenog porođaja, jer je materica je osetljiva na spoljne uticaje. Isto tako, na kraju trudnoće trudnici može biti neprijatno da sedne u stomatološku stolicu. Posle 20 nedelje trudnoće, žene ne bi trebala da leži na leđima duži vremenski period. Ovo može izvršiti pritisak na velike krvne sudova i uticati na cirkulaciju, što celu proceduru čini neprijatnijom.

Šta da radim ako mi je potreban hitni stomatološki tretman tokom trudnoće?

Trebalo bi da se odradi intervencija ako je potrebno olakšati bol, spriječiti infekciju I samim tim smanjiti vaš stres koji će uticati I na fetus. Vaš stomatolog treba da se konsultuje sa vašim ginekologom ako on ili ona ima pitanja u vezi sa bezbjednosti ljekova ili anestezije. Ovo je retko neophodna za trudnoće koje od početka nisu komplikovane.

Da li je bezbjedno snimanje zuba dok sam trudna?

Napredak u tehnologiji su napravili digitalni aparati za snimannje zuba, njihova upotreba je mnogo bezbednija. Digitalni rendgen aparati  koristite mnogo manje zračenje od starijih sistema koji koriste rendgen film. Snimanja se u prvom trimestru rade samo ako su potrebni za dijagnozu ili tretman koji ne može da čeka  dok se beba rodi. Posle prvog tromesečja, još su manje šanse bilo za kakve negativne uticaje snimanja zuba.

Da li smem da uzimam lekove tokom trudnoće?

U idealnom slučaju, ne treba uzimati lekove tokom trudnoće, posebno tokom prvog tromesečja. Međutim, ponekad to jednostavno nije moguće jer su koristi od lijeka veće od rizika vezanih za njegovu upotrebu. Najčešće stomatološki lekovi se mogu koristiti tokom trudnoće. Međutim, neki – kao što su sedativi i neki antibiotiki se trebaju izbegavati. Penicillin i brufen spadaju u grupu bezbednih lekova za upotrebu tokom trudnoće, i to su najčešći lekovi koje će vam stomatolog prepisati.

Da li smem da uzimam ljekove dok dojim?

Američka akademija za pedijatriju kaže da većina ljekova koja se izdaju na recet nemaju uticaja na snabdevanje mlekom ili blagostanja odojčeta. Malo je verovatno da će bilo koji  lekovi koji se stavljaju u sam zub uticati na bebu.

Što se tiče ljekova koji se uzimaju oralno, da bi se smanjio rizik, uzimajte ih odmah nakon podoja. Zatim, pokušajte da izbegnete dojenje za najmanje četiri sata. Ovo će umanjiti količinu leka koji ulazi u majčino mleko. Većina lekova stignu do maksimalne koncentracije u mleku jedan ili dva sata nakon što ih uzmete, nakon toga njihova koncentracija znatno opada.

Majčin nivo vitamina D može da utiče na zdravlje bebinih zuba

Kanadski istraživači su identifikovali vezu između unosa vitamina D  tokom trudnoće i zdravlja zub bebe.

Vitamin D reguliše nivo kalcijuma i fosfora u krvi na dva načina: kroz podsticanje njihove apsorpcije iz hrane u crevima i ponovnom apsorpcijom kalcijuma u bubrezima.

Istraživački tim sa Univerziteta Manitoba kaže da bebe rođene od majki koje imaju nizak nivo vitamina D mogu imati povećan rizik da imaju zube sa lošijom gleđi i karijes mliječnih zuba.

Analizirajući nivoe vitamina D kod 206 žena u  drugom trimestru trudnoće, istraživači su otkrili da je samo 21 imala adekvatne nivoe vitamina D. Oni su takođe ocenili 135 bebe i utvrdili da je 21,6 odsto beba imalo nedostatke u sastavu gleđi i 33,6 odsto je imalo rano kvarenje zuba.

Istraživači veruju da je nivo vitamina D u vezi sa učestalošću konzumiranja mleka i korišćenja prenatalnih vitamina.

Autor: dr Maria Noc-Martini

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -