fbpx
NaslovnaObavještenjaDr Lara Obradović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Lara Obradović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarala je dr Lara Obradović, doktorka stomatologije u budvanskoj ordinaciji OSA Reković.

Pre otprilike dve nedelje mi se meso na donjoj vilici kod zuba počelo bukvalno raspadati, crveno je, krvari i bolno je. Nisam u mogućnosti da odem kod lekara trenutno, pa mi recite šta mogu ja kod kuće sama uraditi. Inače, imam 16 i po godina, koristim Vademecum pastu.

Tačno je da Vademecum pasta njeguje desni i regenerise ih, naravno uz redovno i pravilno pranje Vaših zuba i desni. Ono što mi stomatolozi još preporučujemo uz osnovna sredstva za održavanje oralne higijene (četkica i pasta za zube) su i antiseptična sredstva za ispiranje usne duplje, kao i upotreba water pick četkica, interdentalnih četkica, kao i upotreba interdentalnog konca. Ali svakako Vam savjetujem da odete kod Vašeg stomatologa da Vam utvrdi tačnu dijagnozu i terapiju, jer je za kompletnu terapiju neophodan klinički pregled koji prethodi dijagnozi.

Do kad bih najdalje smela odlagati postavljanje fiksnog aparata za ispravljanje zuba. Trojke su mi podignute i treba ih spustiti. Sada bi trebalo da idem u inostranstvo na dve godine, a tamo mi je skupo da radim zube. Da li je dve godine veliki period za ovo odlaganje? Imam 22 godine.

Bez kliničkog pregleda i rendgen snimka ne mogu utvrditi tačnu dijagnozu. Jedino što Vam preporučujem je da se javite ortodontu koji će procijeniti kakvo je stanje. A s obzirom da imate 22 godine, i da su Vam trojke vjerovatno već nikle, osim zbog estetike ne bi bilo drugih problema zbog kojih bi dvije godine bio dug period koji biste čekali za fiksni aparat.

Prije dvije godina sam uklonila cistu iz jednog zuba, ali od nedavno mi se pojavio bol i otok na istom mjestu. Snimak pokazuje upalu ali ne i cistu, a bol je užasan. Upala je pokrivena antibioticima, pa me interesuje koja je vjerovatnoća da se cista opet javi? I zašto je uopšte došlo do povratka upale?

Morate se javiti Vašem oralnom hirurgu koji je radio intervenciju uklanjanja ciste iznad Vašeg zuba. U velikom broju slučajeva ovakvi zubi se vade, s obzirom da je već urađena resekcija vrha korijena zuba i uklanjanje ciste, a upale se, kako Vi kažete ponavljaju. Mada opet, bez kliničkog pregleda i ostalih dijagnostičkih metoda ne mogu Vam reći ništa sa sigurnošću.

Da li isparenja iz laboratorije za analizu krvi mogu uticati na zube. Radim kao laborant u domu zdravlja, redovno perem zube i idem kod zubara, ali u posednje vreme su počeli da mi trnu zubi i desni. Moj stomatolog kaže da to nije za uzbunu, ali me interesuuje da li je stvarno tako.

Isparenja iz laboratorije ne mogu uticati na trnjenje Vasih zuba i desni. Ono što je vjerovatnije je da desni i zubi trne od hiperosjetljivosti istih, usljed povlačenja desni i ogoljenja korijena zuba. Mada opet, to može biti alarmantno stanje, ukoliko su desni izrazito povučene i postoji razvijena forma parodontopatije, međutim, s obzirom da je Vaš stomatolog već izvršio pregled i zaključio da stanje nije za uzbunu, onda je vjerovatno tako. Ono što Vam preostaje, ukoliko niste sigurni u mišljenje Vašeg stomatologa, je da potražite mišljenje još jednog stomatologa koji će izvršiti klinilki pregled.

Imam problem sa prvim zubom to jest jedinicom. Počela je da upada u usta to jest otišla je dublje od drugih zuba, kao da je propala. Pomalo se i klima šta da radim?

Bez kliničkog pregleda ne mogu Vam nikako dati odgovor na ovo pitanje. Ne mogu znati koliki je stepen klaćenja Vašeg zuba, te stoga ni postaviti dijagnozu i posljedično terapiju. Ono što je jedino ispravno je da posjetite stomatologa i dobijete odgovor na Vaše pitanje.

Koliko na zube može uticati moja navika da grickam plastične kašičice? I do čega to može dovesti jer me svi upozravaju, ali ja ne osjećam nikakve promjene?

Najbolje bi bilo da prestanete sa lošom navikom grickanja plastičnih kašičica. Jer svakako da grickanje bilo kojih stranih predmeta ukoliko traje duži vremenski period može dovesti do patološkog trošenja tvrdih zubnih tkiva, primarno gledji i dentina. Ova pojava se u stomatologiji naziva abrazija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -