NaslovnaSavjetiDr Ksenija Trpković, specijalista ortopedije vilica: Cirkularni karijes se pojavljuje kao tačkica,...

Dr Ksenija Trpković, specijalista ortopedije vilica: Cirkularni karijes se pojavljuje kao tačkica, ali dovodi do gubljenja zuba

- Advertisement -

Cirkularni karijes karakteriše pojava kredasto bele tačkice između gornjih prednjih zuba koja se kasnije širi. Njena boja postaje tamnija i tada je roditelji, odnosno pedijatri prepoznaju i sugerišu da se dete dovede na pregled kod stomatolga.

Cirkularni karijes se najčešće povezuje sa konzumiranjem slatke hrane i dugotrajnom upotrebom flašica. Osim toga, vaoma važna je i oralna hgigijena. Roditelj i dete zajedno treba da peru zube, s tim da roditelji treba da pomažu detetu u onom praktičnom delu pranja zuba. Pasta treba da bude adekvatna, čak treba promeniti i ako se detetu ne sviđa ukus paste. Naravno pasta treba da bude dečja, sa fluorom, nikako za odrasle.

Cirkularni karijes se pojavljuje kao tačkica i veoma brzo se širi, pa treba reagovati odmah. Ukoliko je početni stadijum cirkularnog karijesa, regularnim stomatološkim intervencijama, poput mašinske obrade karijesa to se lako završava, međutim ako je dublji onda dolazi do infekcije, bola i otoka, deca dobijaju temperaturu i moraju da prođu terapiju sa antibioticima. Kod tih najtežih slučajeva dolazi do vađenja zuba i dete ostaje krezubo, pa govor, ishrana i estetika postaju poremećeni.

Kod prevencije karijesa ključna je dobra higijena i redovne kontrole kod stomatologa. Na žalost u našoj sredini prvi susret sa stomatologom je kada se dovede dete sa zuboboljom. To je za decu najtraumatičniji deo pošto tada mora da se uradi intervencija. Iako se daje anestezija, to je nešto na šta dete nije naviklo jer injekcija i intervnecija nisu prijatne i svaki sledeći susret sa stomatologiom povezuje sa tim bolnim iskustvom.

Preporuka je da se dete na pregled dovede sa dve i po ili tri godine, kada su mu izrasli svi mlečni zubi kao i kasnije na redovne kontrole na svakih šest meseci.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -