NaslovnaSavjetiDr Kristina Vlaović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Kristina Vlaović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice odgovara dr Kristina Vlaović, stručnjakinja iz stomatološke ordinacije Dentina koja se nalazi na Novom Beogradu.

Da li je preporučljivo stavljati zubne navlake samo zbog estetskih razloga. Ja bih samo želela lepši osmeh, odnosno belje zube u jednoj liniji, jer mi neki zubi izgledaju kao da su iskrzani (drugi to ne primećuju, ali ja to vidim u ogledalu pa me nervira). Da li je to preporučljivije od izbeljivanja?

Zubne krunice (u narodu poznate kao zubne navlake) i mostovi su individualne protetske nadoknade i služe za funkcionalnu i estetsku rekonstrukciju zuba. Indikacije za postavljanje zubnih navlaka su brojne i različite. One su idealno rešenje u slučaju kada su vaši zubi toliko destruisani karijesom da je postavljanje kompozitne plombe praktično onemogućeno, zatim u slučaju frakture vaših zuba, kod endodontski sanitranih zuba, kod nedostatka jednog ili više zuba. Ove indikacije bi spadale u funkcionalne indikacije, dok naravno da postoje i estetske indikacije. U današnje vreme sve češće pacijenti žele “Hollywood smile” – tj. zube u “ravnoj liniji” što je moguće postići postavljanjem keramičkih zubnih navlaka (idealne bi bile bezmetalne keramičke navlake). Kada je ovo slučaj, u dogovoru sa pacijentom i poštujući njegove želje zajedno dolazimo do idealnog rešenja u vezi sa oblikom, bojom i veličinom budućih zuba kako bi zadovoljstvo bilo obostrano.

Izbeljivanje zuba je potpuno drugačiji stomatološki tretman u odnosu na postavljanje zubnih navlaka, i prosto se ne mogu upoređivati međusobno. Izbeljivanje zuba možete svakako uraditi, ali samo u slučaju ako ste zadovoljni  oblikom, položajem i veličinom vaših zuba, a jedino vam smeta to što su prebojeni (žuti) i želeli biste da ih posvetlite za par nijansi. Izbeljivanjem zuba ne možete da poboljšate njihov oblik veličinu niti položaj, tj. ne možete da dobijete tzv. “Hollywood smile”.

Imam 21 godinu i nekoliko mlečnih zuba. Svi zubi su mi zdravi, ali sam zbog nelagodnosti koju sam osećala u gornjoj vilici otišla da snimam zube i utvrđeno je da imam osam zuba koji se nalaze u vilici. Prošlo je godinu dana otkako sam snimala, nijedan zub jos uvek na vidiku. Da li moram na neki hitan tretman, ili je bolje da sačekam da zubi sami izrastu? Koaje rešenje mi Vi predlažete?

Iz pitanja mi nije najjasnije koliko mlečnih zuba i mate i gde se nalaze u vilici tj. koji su to zubi u pitanju. Takođe, kažete da imate osam neizniklih zuba u vilici i da osećate nelagodnost. Sve ovo ukazuje na to da bi za vaše lečenje bio potreban multidisciplinarni pristup više specijalista različitih grana stomatologije kao što su oralni hirurg i specijalista ortodoncije. Svakako nemojte čekati, nego odmah na stomatološki pregled kako bi se ustanovilo tačno stanje izniklih i neizniklih zuba. To znači da je potrebno ustanoviti koji su mlečni zubi prisutni u ustima, a koji stalni zubi su iznikli, koji delimično iznikli, a koji su potpuno impaktirani u kosti kako bi se postavila tačna dijagnoza i shodno tome primenila adekvatna terapija.

Imam veliki problem. Zubarka koja mi je uklanjala karijes nije ga uklonila u potpunosti, ali mi je kazala da dođem nakon godišnjeg odmora i pri tom mi zatvorila zub pod izgovorom da to tako treba. Ja sam naravno odmah pošao kod drugog stomatologa koji nije htjeo da mi radi taj zub jer ne želi da se miješa u tuđi posao. Polako gubim nadu da ću uspjeti da zadržim taj zub, pa me interesuje da li mi karijes koji je ostao u tom zubu može stvoriti veliki problem dok se zubarka ne vrati sa odmora? U zadnje vrijeme imam problema s desnima iako perem zube tri puta dnevno i ispiram usnu šupljinu s tečnošću koju mi je zubar preporučio.

Obavezno je ukloniti sav karijes iz kaviteta zuba kako bi se očuvao ostatak zdravog zubnog tkiva, a zatim i postaviti kompozitna plomba. Ona sprečava prodor mikroorganizama do pulpe (živca) zuba. Ukoliko karijes zahvati zubnu pulpu javljaju se pulpitisi (upala živca). Tada su šanse za očuvanjem zuba znatno niže, pacijenti se žale na jake “žigajuće” bolove, često ne spavaju noću od bola, u krajnjem stadijumu se javlja i otok. Takav zub je uglavnom osetljiv na hladno ili toplo, na pritisak tj. zagrižaj. U ovom slučaju je neophodno endodontski zbrinuti takav zub. Što se tiče problema sa desnima koje navodite, iako redovno održavate oralnu higijenu vrlo je moguće da vam se hrana zadržava u interdentalnim prostorima i stvara nelagodnost i gingivitise. Moj savet je da koristite interdentalni konac barem jednom dnevno, najbolje uveče. Ne bi bilo loše i da posetite stomatologa kako bi on posebnim instrumentima uklonio subgingivalne konkremente i tvrde naslage.

Imam probleme sa skoro svim zubima i česte upale desni, a sve mi je počelo posle porođaja – bolovi su ponekad nepodnošljivi. Izvadila sam umnjake na predlog zubara i opet nema poboljšanja. Koristim sve moguće načine i preparate za cišćenje zuba, ali sve je isto. Problem je i što me nikada ne boli samo jedan ili dva zuba već svi iz korena, a tad mi se upali cela vilica. Volela bi da znam šta to moze da bude jer ni jedan stomatolog mi nije izneo dijagnozu ili eventualno rešenje mog problema.

U ovakvim situacijama kao što je Vaša često sam stomatološki pregled nije dovoljan za postavljanje prave dijagnoze i terapije, već je potrebno uraditi i ortopan tomografski snimak zuba kako bi se videlo da li postoje i neke promene u kosti. Na osnovu Vašeg pitanja nisam u mogućnosti da dam precizniji odgovor. Potrebno je da dođete u stomatološku ordinaciju, ponesete OPT snimak i na osnovu dobre uzete anamneze svakako Vam mogu pomoći oko rešavanje Vašeg problema.

Nosim implante već godinama i nikada nisam imao ni jedan jedini problem. Redovno perem zube i idem na kontrole, ali sam primijetio da mi se ponekad osjeća zadah iz usta, a hirurg koji mi je radio implante i kod kojeg idem na kontrole kaže da to nije ništa strašno. Da li je to stvarno normalno, ili da tražim drugo mišljenje?

Pacijenti koji imaju ugrađene implantate svakako moraju redovno da održavaju oralnu higijenu kako bi se sprečila bilo kakva eventualna komplikacija izazvana neadekvatnom oralnom higijenom i prisustvom plaka i mikroorganizama. Kako bi ste rešili problem zadaha, možete da koristite razne preparate za ispiranje usne šupljine. Osim ovog, obavezno treba da nabavite izrazito mekanu četkicu kao i interdentalnu četkicu s plastificiranom žičicom koja neće ostetiti implantat. Bonus savet jeste da svoju interdentalnu četkicu pre upotrebe umocite u pastu za zube, ili u rastvor hlorheksidina kako bi učinak čišćenja bio bolji. Od izuzetne važnosti je osim redovne svakodnevne Vaše brige o zubima da imate na umu da je potrebno da posetite stomatologa barem dva do tri puta godišnje kako bi se napravila redovna kontrola kod pacijenata sa ugrađenim implantatima.

Pojavila mi se neka gnojna kesica iznad gornje petice, ali me toliko strah od zubara da ne smem da se usudim da pođem na pregled. Smem li je sam probuštiti da izađe gnoj, pa da mi preporučite neki antibiotik, ili moram poći kod zubara?

Morate otići kod stomatologa kako bi se postavila pravilna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija. Ne preporučujem da “bušite” gnojnu kesicu sami. Stomatolog će izvršiti pravilnu drenažu gnojne kesice tj. otoka. Otok zuba najčešće nastaje kao posledica infekcije zubnog živca. Naravno da je osnovni uzročnik ovakvih otoka u najvećem procentu karijes, ali može biti i frakturisani zub i zapaljenje desni. Otok je često propraćen i bolom. Ukoliko se karijes ne sanira na vreme, on prodire kroz zubnu gleđ, dentin, a onda dospeva i do zubnog živca i izaziva pulpitise. Tada se pojavljuju jaki bolovi na toplo i hladno, a kasnije i jaki konstantni pulsirajući bolovi. Na dalje, bakterije iz usta se razmnožavaju u zubnoj šupljini i produkuju toksine koji razaraju zubni živac i tada nastaje gangrena zuba kada se iz usta oseća neprijatan miris. Ukoliko se i tada ne reaguje, bakterije će se dalje širiti prema otvoru koji se nalazi na vrhu korena zuba i prelaze u koštano tkivo. Organizam se protiv ovakvog stanja bori infekcijom, stvara se gnoj koji nema gde da otiče i tako nastaje otok zuba ili narodski gnojna kesica .

Lečenje ovakvih stanja se zasniva na osnovnom medicinskom postulatu “Gde ima gnoja treba ga i ukloniti”. Evakuacija gnoja se postiže incizijom koju može izvršiti samo stomatolog nikako Vi sami. To je postupak pravljenja malog reza na sluzokoži u cilju pristupanja gnojnoj kolekciji. Ponekad ovakav postupak na žalost nije dovoljan jer ne može da ukloni početni uzrok nastanka gnoja. Ukoliko je zub uzročnik stvaranja gnoja može se pokušati I drenaža kroz zubne kanale, a krajnja solucija je vađenje zuba uzročnika.

Da li je moguće staviti fiksni aparat preko zubnih navlaka ili će ih aparatić slomiti?

Fiksni ortodontski aparat se može postaviti na zube sa krunicama. Neophodna je konsultacija sa specijalistom ortodoncije kako bi se uzela adekvatna anamneza i napravio detaljan plan terapije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -