NaslovnaSavjetiDr Jovanka Dražić, specijalista dječje preventivne stomatologije: O zubima djeteta treba razmišljati...

Dr Jovanka Dražić, specijalista dječje preventivne stomatologije: O zubima djeteta treba razmišljati od momenta planiranja porodice

- Advertisement -

Pojava karijesa kod dece najmanjeg uzrasta, kada je to gotovo nezamislivo, najviše se vezuje za nedovoljnu informisanost samih roditelja, a odlazak kod zubara kada je zubić već pod kvarom može biti bolan i mučan proces kako za dete, tako i za stomatologa i roditelje. Kao i u mnogim slučajevima, tako i u stomatologiji, preventiva ima najjaču ulogu i to u prvim mesecima života deteta.

Da bi dete imalo zdrave zube o njima treba razmišljati praktično od momenta planiranja porodice. Takođe, važno je uspotaviti saradnju stomatologa i ginekologa. Ovo napominjem kako bi trudnice već u prvim mesecima trudnoće imale mogućnost da kroz savetovališta potraže, prvenstveno za sebe, savet i određene prelgede da bi se uputile u stvari koje kasnije treba raditi sa svojim potomstvom.

Kvalitetna i uobročena ishrana, edukovani i odgovorni roditelji kao i redovne posete stomatologu glavni su preduslovi za zdravlje zuba. Ima i roditelja koji kažu kako deci rastu pokvreni zubi. To je, pre svega, nemoguće, jer prvi zubići niču zdravi, ali sredina i navike koje dočekuju te zubiće mogu lako dovesti do stvaranja kvara. Zato se i prvi odlazak kod stomatologa ogleda u dobijanju saveta koji su uglavnom upućeni roditeljima.

Dete se svim dobrim navikama uči dok je malo, kroz igru, prosto da stekne naviku da mu i četkica bude “dobar drug” – kao što ga interesuje olovka da piše, tako i četkica treba da bude interesantna da sa njom pere zubiće. Ali, naravno, higijenu u tim prvim, najranijim danima, detetu treba da vode roditelji koji su tada najodgovorniji za zdravlje zuba deteta.

Oralna higijena kod malih beba je takođe važna i podrazumeva čišćenje jezika i unutrašnjost obraza, a sve u cilju stvaranja zdravog prostora za nicanje prvih zubića.

Obaveza roditelja je da detetu predstavi važnost oralnog zdravlja na pravi način, a jedan od njih je sigurno i redovan odlazak kod stomatologa koji će profesionalno brinuti o zdravlju zubića deteta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -