fbpx
NaslovnaSavjetiDr Jelena Milašinov odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Jelena Milašinov odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja je odgovarala dr Jelena Milašinov, opšti stomatolog iz budvanske ordinacije Zečević Dental.

U subotu sam stavila dole porcelanski most, devet vještačkih na moja tri zuba. Neposredno pre ugradnje izvađeno mi je dva zuba i tako na sveže rane zacementirano. Prošlog utorka su mi izvadili tri, jedan je imao gnojnu kesu, i sad je tu belo. Od tad konstantno imam jak bol poput struje u donjoj usni. Poprečno je tvrdo kao igla. Ne mogu da pričam, da izdahnem malo jače. Pošto je danas osmi dan kako nije popustilo bojim se da ce to ostati tako. U selu nemamo stomatologa, pa me zanima da li je ovo mnogo opasno jer nemam kad da pođem do grada i posetim zubara jer nemam kome da ostavim decu?

Poštovana, neophodno je da se obratite stomatologu koji vam je vadio zube i uradio most kako biste rešili ovaj problem. Vaš stomatolog najbolje zna šta je i kako urađeno, nema potrebe da trpite bolove osam dana.

Kome da se obratim za pomoć? Sin od rođenja ima “zečju usnu”, pa me interesuje da li se to može sanirati bez operacije

Lecenje rascepa usne i/ili nepca (u narodu tzv. “zecija usna”), zahteva pristup više stručnjaka iz oblasti stomatologije i zavisi od vrste rascepa. Rascep može zahvatiti samo usnu, može zahvatiti usnu i nepca, može biti prisutan jednostrano ili obostrano, dakle, postoji više varijanti rascepa, a od toga zavisi i tok lečenja. Lečenje se u nekim slučajevima zapocinje odmah po rođenju.

Trebalo bi da se obratite najpre ortodontu, a zatim će Vas specijalista ortodont uputiti na pregled kod maksilofacijalnog hirurga. Operacija je u većini slučajeva neophodna i radi se najranije kada dete napuni šest meseci.

Umnjaci su mi samo do pola izašli i ponekad zbog toga imam neizdržive bolove koji prođu posle dva-tri dana. Da li moram da vadim ove zube ili postoji dtugo rešenje?

Ukoliko su umnjaci samo delimično iznikli i nema dovoljno prostora da se smeste u zubni niz, neophodno je da se izvade, pogotovo ako se bolovi ponavljaju s vremena na vreme. Situaciju će najbolje proceniti stomatolog na osnovu pregleda i snimka.

Imala sam mlečne dvojke, ali kada su ispale, stalne nisu rasle. Na snimku se u korenu vide te dvojke. Jedinice su mi razdvojene, pa idu trojke. Pretražujući po internetu shvatila sam da će mi trebati aparat da spojim razmak između zuba da bi nastao prostor za mostić ili krunice. Zanima me koliko dugo bih morala da nosim aparatić? I šta će se desiti sa dvojkama koje su u korijenu – da li mogu da stvaraju probleme u budućnosti?

Najbolje je da se konsultujete sa specijalistom ortodontom. Svaki slučaj je priča za sebe, ako se već odlučujete za aparat, možda postoji mogućnost da se dvojke izvuku iz vilične kosti i da izbegnete bilo kakve protetske radove. Uvek je bolje imati svoje prirodne zube nego protetske radove u ustima.

Zanima me imam li gingivitis ako mi ide krv dok čačkam zube i dok ih perem. Krv ide na dva mjesta, između gornjih trojki i četvorki – meso me ne boli. Da li se to može liječiti kod kuće, ili moram posjetiti stomatologa?

Obratite se svom stomatologu koji će Vas pregledati i utvrditi da li imate neko oboljenje desni i/ili zuba. Neophodno je da poslušate savete lekara i problem će biti rešen.

Kolike su šanse da imam poremećaj škrgutanja zubima u snu jer su mi zubi nekako ravni, a preko dana, inače, ne škrgućem zubima?

Jedan deo populacije ima problem sa skripanjem zubima i u snu. Taj problem se strucno naziva “bruksizam”. Kao posledica tok škripanja zubima u snu, troši se zubno tkivo i zubi se skraćuju. Pacijenti često nisu svesni ovog problema dok ne primete promene ili dok im neko ne kaze da noću škripe zubima.

Postoje zaštitne folije koje Vam moze napraviti stomatolog i koje ćete nositi dok spavate, što neće izlečiti ovaj problem, ali če sprečiti dalja oštećenja zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -