NaslovnaSavjetiDr Ivona Bjenjaš: Nikada nije prerano da se dete odvede stomatologu

Dr Ivona Bjenjaš: Nikada nije prerano da se dete odvede stomatologu

- Advertisement -

Već sa nicanjem prvih uzbića može da se odabere ordinacija u kojoj će se pratiti rast zubića i razvoj vilice. U svakom slučaju, smatra se da je prvi rođendan period kada bi i roditelji već trebalo da dobiju savete o prevenitivi i održavanju zuba i oralne higijene.

Pravo vreme da dovedemo dete kod zubara je onoga trenutka kada se detetu pojavi prvi zub, odnosno kada mu nikne prvi mlečni zub. U tom trenutku počinju da niču i ostali mlečni zubi, a jako je bitno da se dete ne dovede na kontrolu kada već ima problem. Tada je već kasno jer dete dolazi sa bolom i nešto mu već smeta.

Higijena i sa osam meseci

Međutim, ako ste dete doveli u pravo vreme, već na početku dobićete edukaciju kako da održavate dečje zube jer i kod dece od svega osam meseci zubi se moraju održavati. Ti mlečni zubi su jako važni i njih moramo da doržavamo sve do trenutka kada sami ispadnu. Pre svega iz razloga što mlečni zubi čuvaju prostor za stalne zube koji dolaze nakon njih – jer ako se pre vremena, usled bola ili velikog razaranja zuba, izvadi mlečni, dolazi do toga da stalni zub ne nikne na svoje odgvarajuće mesto. Tada će oni zubi koji su nikli pre njega da se zgusnu i naprave probleme sa zagrižajem i stoga je jako važno da mlečni zubi što duže, odnosno do vremena svog prirodnog ispadanja, ostanu u vilici.

Popravljanje mlečnih zuba

Pogrešno je verovanje roditelja da se mlečni zubi ne popravljaju jer se oni menjaju iz razloga što postoji mogućnosti da dođe do deforimtetea i dete “osuđujemo” na nošenje nekih ortodontskih aparata. Ako ni tada ne povedemo računa, sa nekih osdam devet godina, kada niču stalnbi zubi, dete će sa 17-18 godina morati da nosi fiksni aparat, a ta terapija traje duže. Jako je bitno da zubi budu poređani u pravilan niz i da postoji dobar zagrižaj zbog funkcije celokupnog orofacijalnog sistema. Osim toga, postoji čak i mogućnost da se “pokvari” klica stalnog zuba – to se jako retko dešava u poraksi, ali je svakako moguće.

Redovne posete stomatologu

Deca u ranom uzrastu stiču naviku da su redovne posete stomatologu nešto uobičajeno i da nisu nužno vezane za bol i neprijatno iskustvo. U protivnom, ako dete dovete sa problemom, one je već u bolu i plaši se da će neko da mu nanese još veći bol – tada počinje “začarani krug” straha od zubara i dete više ne želi da ide kod stomatologa. Upravo zbog toga važno je da se dete sa nicanjem prvih zuba dovede stomatologu da se upozna sa ordinacijom jer tu ima mnogo nekih stvari koje njima mogu biti zanimljive. Nakon toga, deca pripremljenija i bez straha odlaze kod stomatologa – to je pravi način da dete stekne naviku odlaska kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -