fbpx
NaslovnaIntervjuDr Ivona Bjenjaš: Jedino fasete daju efekat beline zuba holivudskih zvezda

Dr Ivona Bjenjaš: Jedino fasete daju efekat beline zuba holivudskih zvezda

- Advertisement -

Fasete mogu da se prave od belih plombi, odnosno kompozita, a mogu da se prave i od porcelana odnosno keramike. U stručnoj javnosti na zapadu fasete su poznatije kao veniri.

Kompozitni materijali su nmnogo zgodniji za njihvu izradu zbog toga što se sama faseta postavlja u jednoj poseti pacijenta, za dva do tri sata. Menja se u slučaju da neko ima promenjenu boju zuba, kao na primer kod devitalizovanih zuba, pa jedan deo zuha crn ili žut – u tom slučaju mora da se skida jedan mali sloj zuba od jednog do dva milimetra sa prednje strane i onda se postavlja faseta.

Kompoztine fasete su dakle zgodnije rešenje, s tim da su, za razlku od keramičkih, manje trajne i nisu u toj meri izdržljive.

Fasetama se takođe menja oblik zuba, ako je neko nezadovoljan sve može da se sredi, odnosno da se napravi kompletan preobražaj za tih dva tri sata dok pacijent sedi na stolici.

Ovo je minimalno invazivna metoda, jer se skida samo površinski sloj zuba, a faseta se lepi i oblikuje na licu mesta. Pacijenti koji na primer dođu sa dijastemama nakon ovog kratkog tretmana dobiju zube koji su u nizu i spojeni.

Fasete su, dakle, rešenje za estetske probleme i najćešće se rade na prednjim zubima – od četvorke do četvorke.

U zavisnosti od želja pacijenta može se menjati i boja – naši pacijenti iz Amerike na primer žele da imaju bele, šljašteće zube. Ti materijali su jedini koji mogu da naprave tu belu boju. Samo izbeljivanje zuba ne može da napravi boju zuba koju viđamo kod holiudskih zvezda – jedini efekat te beline je preko faseta nebitno da li keramičkih ili kompozitnih.

Meka tkiva oko zuba nakon postavljanja faseta moraju posebno da se održavaju. Tako i na prvi znak parodontopatije mi svoje pacijente upozoravamo da prvo moramo da saniramo svaki oblik gingivitisa, zapaljenja desni da bi postavili fasete. Takođe, nakon postavljanja faseta, dodatno ih upozoravamo da moraju da vode računa jer su to sve kontakti koji više nisu vaš zub – nema radne ivice i uvek postoji mogućnsot zadržavanja bakterija, hrane, truljenja što dovodi do zapaljenja desni. Tu se javlja problem parodontopatije koji može da ima progresiju  i zbog tpga je važno da se zub sa fasetom posebno održava.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -