NaslovnaIntervjuDr Ivana Vukotić: Loše posledice disanja na usta

Dr Ivana Vukotić: Loše posledice disanja na usta

- Advertisement -
Autor:  dr Ivana Vukotić

Disanje na usta je loša navika koja može da bude prouzrokovana brojnim razlozima, kao na primjer – opstrukcija nazalnih puteva izazvana alergijom, polipima u nosu, devijacijom septuma, uvećanjem tonzile (krajnici), čestih respiratornih infekcija.

Pa čak i kada se otklone uzroci koji su doveli do ovog problema, što je pitanje za specijalistu otorinolaringologije, navika ostaje i treba je ispraviti, jer dovodi do dugoročnih štetnih efekata.

Poremećaj u razvoju lica i dentalnih lukova

U slučaju disanja kroz usta, čitavo tijelo zauzima jedan prinudan položaj. Vratna kičma se savija za nekih 5-6 stepeni, da bi se donja vilica spustila i olakšala vazduhu da uđe, što ostavlja posledice na kičmeni stub. Ovu pojavu će pratiti neprirodno položaj jezika, što će usloviti uskost gornje vilice i formiranje visokog nepca. Nerazvijena gornja vilica dovodi do funkcionalno nepravilnog zagrižaja. Mjesta za nicanje zuba sigurno neće biti dovoljno, što je praćeno nepravilnim postavljanjem stalnih zuba, što zahtijeva ozbiljan ortodontski tretman.

Oralno zdravlje

Prilikom disanja na usta, izostaje pozitivan efekat pljuvačke, kao sto je

a) vlaženje – dolazi do sušenja usne duplje, desni u frontu postaju crvene i otečene, tj. dolazi do gingivitisa, koji ako se ne liječi prelazi u parodontopatiju, ozbilno oboljenje potpornog tkiva zuba.

b) baktericidan efekat – pljuvačka održava baznu pH vrednost usne šupljine, što u ovom slučaju nije omogućeno, sredina u ustima postaje kisela, omogućava razvoj bakterija, koje potpomažu razvoju gingivitisa i dovode do nastanka karijesa. Javlja se zadah iz usta, naročito ujutru.

Poremećaj spavanja i prekid disanja

Što vodi dnevnom umoru, smanjenu kocentracije, a može da dođe do negativnog promene ponšanja, kao i glavobolje.

Neophodno je pacijenta postepeno vraćati na pravilnu funkciju. To se postiže individualnim funkcionalnim ortodontskim aparatima.

Izvor: Medikdent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -