NaslovnaSavjetiDr Ivana Peranović i dr Ana Radulović odgovaraju na pitanja čitalaca portala...

Dr Ivana Peranović i dr Ana Radulović odgovaraju na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgvarale su dr Ivana Peranović i dr Ana Radulović iz cetinjske ordinacije Soldent.

Prije par dana bio sam na slikanju zuba koji sam na žalost izgubio prilikom upale jer nije bio adekvatno liječen. Na kraju zub mi je pukao no korijen je ispunjen i iskorišten za nadogradnju zuba, jedan stomatolog mi kaže da bi zub treba ići van jer se vidi upala u zubnoj kosti, a drugi kaže da nije ništa strašno i da zub može ostati unutra (točnije korijen zuba) zanima me što da radim jer sam zabrinut za zdravlje. Za sada nemam nikakve simptome upale ili bolove ili otekline.

Najbolje bi bilo da posjetite oralnog hirurga. Postoji i mogućnost hirurške intervencije na vrhu korijena zuba u kojoj se uklanja infekcija iz kosti i vrh korijena zuba, pri čemu Vi zadržavate zub.

Pušač sam, ali treba da idem na vađenje zuba i postavljanje mosta. Da li pušenje može da naškodi nakon vađenja zuba?

Pušenje apsolutno može da naškodi nakon intervencije vađenja zuba jer duvanski dim može izazvati krvarenje, bol i omesti zarastanje rane.

Da li je brušenje zuba bolan tretman i da li se može izvesti u anesteziji?

Brušenje zuba jeste bolan tratman i isključivo se izvodi u lokalnoj anesteziji, pod uslovom da je zub vitalan.

Koliko traje operacija zuba i još važnije, koliko može trajati oporavak? Imam nerješiv problem i stomatolog kod kojeg već 15 godina radim zube kazao mi je da se zub pod hitno mora izvaditi jer je upaljen vrh korena, pa se nakuplja gnoj ili tako nešto – uglavnom zub je za vađenje. Moj problem je što uskoro imam putovanje koje zahtijeva gotovo cjelodnevni let avionom, pa me interesuje da li se u nekih deset dana po operaciji sme voziti avionom?

Bilo koja intervencija na zubu i oporavak su individualni. U svakom slučaju sasvim je bezbjedno putovati u Vašem slučaju. Nakon intervencije se preporučuje bar dan-dva oporavka prije avionskog leta.

Da li se smije vršiti izbjeljivanje zuba ukoliko na njima postoje crne plombe?

Smije se vršiti izbjeljivanje s obzirom da se izbjeljivač ne aplikuje na površinama na kojima su plombe, a posebno amalgamske koje su indikovane u bočnoj regiji.

Da li se proteze od kaučuka smiju stavljati u tabletu sa vodom? Koji su Vaši savjeti za održavanje?

Nakon svakog obroka, protezu je neophodno izvaditi iz usta i oprati je četkicom i deterdžentom. Na taj način ćete odmastiti protezu i neće doći do stvaranja kamenca na njoj. Protezu nakon toga možete osvježiti pastom za zube radi prijatnijeg ukusa. Sa protezom možete spavati, uz obavezno pranje prije nego što legnete i nakon što ustanete.Jednom nedeljno stavite protezu da odstoji u čaši vode sa kašikom sode bikarbone ili sa tabletom za čišćenje proteza.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -