fbpx
NaslovnaIntervjuDr Igor Ristić: Vaš osmeh je deo vašeg ja, on vas zaista...

Dr Igor Ristić: Vaš osmeh je deo vašeg ja, on vas zaista čini atraktivnijim

- Advertisement -

Jedna od lepših definicija podmlađivanja koju sam pročitao glasi da je “osmeh najbolji antiejdžing”. S obzirom na to da se decenijama bavim kreacijom lepog osmeha, potpuno sam uveren u činjenicu da čovek koji se smeje, iskreno i spontano, mnogo lakše uspostavlja socijalne kontakte i da se lakše nosi sa problemima koji iz tih odnosa mogu proizaći, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu. Da to nije samo deo marketinške priče stručnjaka koji se bave istim poslom kao i ja, govore i mnoga istraživanja koja su socijalni psiholozi uradili na ovu temu.

Od kada se nauka bavi proučavanjem neverbalne komunikacije među ljudima, izvršena su brojna istraživanja na temu koliko je osmeh, kao radnja koja izražava emociju, od uticaja na odnos okruženja prema osobi koja se osmehuje. Jedna od interesantnijih studija iz 2013. godine koju su sproveli Gol, Mast i Lombajer je “Koliko emotivno izražavanje sreće utiče na privlačnost osobe”. Tokom studije, istraživači su manipulisali licima ljudi koji su bili objekti posmatranja, pomoću grafičkog softvera, tako što su menjali samo oblik delova lica koji doživljava promenu tokom izražavanja emocija i sreće dok su ostale delove ostavljali nepromenjene.

Nasmejana lica su privlačnija


Na taj način učesnici, posmatrači, videli su identična lica koja su se razlikovala po izraženim emocijama, po privlačnosti i količini izraženog osećanja sreće. Na zadatak da izaberu najatraktivniji lik osobe, posmatrači su redom birali nasmejana lica. I to je, svakako, moglo da se očekuje.

Lepo lice bez osmeha manje je privlačno od nasmejanog lica koje nije tako lepo


Ineresntno je nešto drugo. Manje lepa i manje privlačna lica, ali nasmejana, često su bila birana podjednako kao atraktivna, nekada čak i češće od lepih, pravilnih lica, bez osmeha. Oba pola, i muški i ženski, postaju atraktivnija kada su nasmejana, s tim što je kod muškaraca atraktivnost znatno više rasla uz osmeh nego kod žena, što je bilo iznenađujuće.

Usiljeni osmesi ne mogu da zamene istinske i spontane


Studija je, takođe, jasno dokazala da okruženje poklanja više pažnje atraktivnijim ljudima, ali je napravila razliku između imitiranih i istinski srećnih osmeha, jer se tu vidi položaj glave, sjaj u očima, i sveopšti izražaj sreće kroz osmeh. Rezultat je i pozitivan efekat koji osmeh izaziva kod posmatrača, provocira njegov osmeh i tada ga čini privlačnijim i sigurnijim, čime se na kraju menja i opšta atmosfera među njima. Svi znamo takve osobe koje unesu pozitivnu energiju kada uđu u neku prostoriju.

Osoba koja se više smeje je lepša, ali i zdravija


Lep osmeh je i simbol zdravlja, što okolina uvek primeti. Takođe, pozitivne emocije utiču povoljno i na kardiovaskulrni sistem. Nemojte dozvoliti da manji ili veći problemi sakriju vaše opravo “ja” i time propustite mnogo u socijalnom, profesinalnom i privatnom aspektu života. Odraz pozitivnih emocija na licu može vas i svesno i nesvesno okarakterisati kao zdravu, stabilnu osobu, koju okolina rado sreće.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -