NaslovnaIntervjuDr Goran Radica: Za šta se odlučiti, implantat ili most

Dr Goran Radica: Za šta se odlučiti, implantat ili most

- Advertisement -

Jedno od najčešćih pitanja pacijenata je kada nadoknaditi izgubljene zube implantatom, a kada napraviti most. Saznajte kako odabrati optimalnu terapiju za sebe.

most1Iako su implantati jedan od najkvalitetnijih i najboljih načina na koje se u savremenoj stomatologiji rješava nedostatak jednoga ili više zuba, nekim pacijenatima taj postupak nije potreban ili jednostavno nije finansijski dostupan. Izbor između ta dva postupka zavisi od više faktora, stoga u nastavku pročitajte koji su i šta naši specijalisti kažu za svaki od njih.

Pitanja na koja treba odgovoriti da bismo odabrali adekvatnu terapiju su:

  • Koliko zuba treba nadoknaditi (jedan ili više)?
  • Kakvo je stanje susjednih zuba?
  • Kakvo je stanje kosti na mjestu zuba koji se nadoknađuje?
  • Kakva je anatomska građa koštanoga tkiva na mjestu zuba koji se nadoknađuje (blizina sinusa u gornjoj vilici ili blizina mandibularnoga kanala kroz koji prolazi mandibularni živac u donjoj vilici)?
  • Kakav je zagriz (odnos zuba donje i gornje vilice)?
  • Kakve su finansijske mogućnosti pacijenta?

Stav Ordinacije Radica u donošenju odluke o tome koja je terapija za pacijenta najbolja:

Naš je stav da je pri nadoknadi  samo jednoga zuba implantat optimalan izbor. Naime, u slučaju da se pacijent odluči za most, brusi se zub ispred i iza zuba koji nedostaje pa se za nadoknadu jednoga zuba radi most od tri člana pri čemu se „bruse“ intaktni zubi – nosači mosta. Pritom je cijena rada gotovo ista – jedan implantat ili most od tri člana.

  • Ako su ti zubi „nosači mosta“ već u krunicama ili imaju opsežne ispune, preporuka je napraviti most.
  • U slučaju kada nema više zuba te nedostaje zadnji zub kao nosač mosta preporuka je raditi implantate jer se veza između vašega prirodnog zuba kao jednoga nosača mosta i implantata kao drugoga nosača nikada ne radi.
  • Ako nedostaje više zuba ili je prevelik raspon za most između vaših prirodnih zuba koji to ne mogu izdržati, naša je preporuka most na implantatima.
  • Ako nedostaju svi zubi i ako zagriz nije prejak, umjesto totalne proteze radi se All-on-four koncept gdje četiri implantata nose most.
  • Ako nedostaje koštano tkivo na mjestu gdje bi trebalo nadoknaditi zub, preporuka je most ili nadogradnja izgubljene kosti. Nadoknada izgubljene (resorbirane) kosti može biti od aloplastične (vještačke) kosti ili od autologne (vlastite) kosti.
  • Ako treba nadoknaditi zube u gornjoj vilici u kojoj je dno sinusa nisko položeno, izbor je most, odnosno implantat u kombinaciji s operacijom podizanja sinusa. Podizanje sinusa može biti interno (kroz preparacijsko ležište za implatat) ili eksterno (kroz lateralni otvor koji se napravi na sinusu).
  • Kada je zagriz loš, a najčešće je riječ o dubokom zagrizu ili suženom prostoru za smještaj implantata ili mosta, preporuka je najprije ortodontska terapija kojom se podiže zagriz i otvara prostor za smještaj implantata. Nekad se ortodontskom terapijom pomaknu već postojeći zubi u bezube prostore i moguće je izbjeći daljnji protetski rad ili postaviti nosače mosta u bolje pozicije.

Autori: Goran Radica, DMD, prof.dr.sc. Andrej Meniga, DMD; Tekst je preuzet sa bloga Ordinacije dentalne medicine Radica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -