Dr Eleonora Bede odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me odgovarala je stomatološkinja dr Eleonora Bede. Riječ je o mladoj stručnjakinji koja je dio tima ordinacije Dr Bede iz Novog Sada.

  Stomatolog mi je prije nekoliko mjeseci kazao da na jednom zubu imam karijes i da je neophodno da ga popravim. Zbog straha nisam pošao na popravku i taj zub mi je napukao. Ne osjećam bol, ali me interesuje da li je moguće sada da ga popravim jer ne bih želio da ga izvadim i ostanem bez tog zuba?

  Kada dođe do loma, neophodno je snimiti zub i ustanoviti da li je takav zub moguće spasiti. Takođe je potrebno ustanoviti da li je taj zub lečen (da li mu je vađen živac), da li postoji upalni proces u kosti oko zuba, da li su desni zdrave… Sve ovo utiče na odluku o terapiji takvog zuba. U slučaju kada se pukotina nalazi iznad nivoa desni, moguće je zub popraviti i po potrebi ojačati nadogradnjom i krunicom. Ukoliko je zub slomljen tako da pukotina ide duboko ispod nivoa desni, takav zub nije moguće popraviti, već je jedino rešenje vađenje. Savetujem Vam da odete kod stomatologa koji će Vam na osnovu pregleda i analize snimka reći koje rešenje je najbolje u ovom slučaju.

  Na jednom zubu imam početak paradontoze i sada mi taj zub izgleda kao da je primio boju plombe. Šta je najbolje da uradim sa tim zubom i da li je moguće laserski izbijeliti takav zub?

  Postoji više uzroka koji mogu dovesti do promene boje zuba. Kod paradentoze, zub menja boju ili zbog prisutnih naslaga i kamenca, ili zbog toga što je postoji veoma dubok džep pored tog zuba. U tom slučaju, moguće je da su bakterije iz džepa došle do vrha korena zuba i ušle u sam živac zuba. Zubi koji nemaju živac postanu tamniji u odnosu na druge zube. U Vašem slučaju je najpre potrebno utvrditi koji je uzrok promene boje zuba. Zub u kojem je živac ”mrtav” tehnički je moguće lečiti i izbeliti. Jedino se postavlja pitanje da li zub sa dubokim džepovima vredi čuvati, iz razloga što takvi nisu stabilni i neće imati dug vek trajanja.

  Da li je opasno čistiti od kamenca krunicu na implantu? Bio sam na čišćenju i zaboravio sam da kažem stomatlogu da imam jednu krunicu.

  Budite sigurni da je stomatolog primetio da imate krunicu iako mu niste napomenuli. Za opstanak implanta u ustima, veoma je važno da sami održavata higijenu svakodnevno, kao i da povremeno odete kod stomatologa na detaljno čišćenje. Stomatolog će odgovarajućim instrumentima, pažljivo očistiti Vaše zube i desni, tako da se krunica ne ošteti, a da su sve bakterije i naslage uklonjene. Ovo važi kako za pacijente sa implanitma, tako i za pacijente koji imaju krunice i mostove na svojim zubima.

  Imam upalu desni, da li bi se to rešilo uklanjanjem kamenca ili nečim drugim, u državnoj stomatologiji mi je doktorka rekla da će to da se reši fiksnom protezom i da je to zato što često dišem na usta?

  Upala desni nastaje kada ostaci hrane ostanu na zubima i tada bakterije imaju gde da se razmnožavaju. Nepravilan položaj zuba doprinosi tom zaostajanju hrane. Pacijenti tada ne mogu sami da uklone sve naslage i dolazi do upale desni. Vi možete redovnim čišćenjem kod stomatologa, koji svojim instrumentima može da ukloni sve naslage, ovo stanje držati pod kontrolom. To međutim zahteva odlazak kod stomatologa na svakih par meseci i nije dugoročno rešenje. Nošenjem proteze i postavljenjem zuba u pravilan položaj, otklonićete mogućnost zaostajanja hrane i moći ćete sami da pravilno i temeljno perete svoje zube. Ovo je dugoročno rešenje. Što se tiče disanja na usta, kada noću držite usta otvorena, lučenje pljuvačke je smanjeno. Pljuvačka ima zaštitnu ulogu protiv bakterija. Logično, kada nema pljuvačke, bakterije brže i jače deluju u Vašim ustima i dolazi do upale desni.

  Da li je štetno ako poliram zube na svaka tri-četiri mjeseca?

  Poliranje zuba nije štetno i ni na koji način ne oštećuje gleđ zuba. Četkica i pasta za poliranje zuba su napravljeni tako da, pod određenim brojem okretaja, uklanjaju sa zuba samo meke naslage i pigmente. Ukoliko imate neki pigment na zubu koji je ušao dublje u strukturu gleđi, on neće moći da se ukloni poliranjem zuba. Na taj način možete znati da je ploliranje samo površinsko.

  Da li se kompozitne fasete mogu ukloniti kako bi se vratio pređašnji izgled prirodnih zuba?

  To zavisi kojom tehnikom su urađene fasete. Postoje dve mogućnosti: sa i bez preparacije zuba. Sa preparacijom zuba znači da je stomatolog pre postavljanja kompozitne fasete ”pripremio” zub tako što je uklonio deo gleđi. U ovom slučaju nije moguće da povratiti pređašnji izgled zuba. U slučaju da je faseta rađena bez preparacije zuba, odnosno da je kompozit postavljen na zub bez bilo kakve obrade gleđi, tada je moguće ukloniti kompozit i povratiti pređašnji izgled zuba.

  Nakon vađenja gornjeg i donjeg umnjaka sa lijeve strane nisam imao oto ibolove, samo pulsiranje, ali sada mi se malo osjeća zadah sa tog mjesta. Kako da odžim higijenu i da li smijem prati i četkati u predjelu rane s obzirom da mi se čini da još nije zarasla?

  Posle vađenja zuba može da dođe do neprijatnog zadaha. To se dešava zbog prirode samog procesa zarastanja rane. Neprijatan miris ili ukus u ustima treba da nas zabrinu kada se nakon vađenja zuba jave zajedno sa jakim bolom, otokom ili gnojem. Higijenu obavezno održavajte. Ujutro i uveče operite sve zube. Mesto oko rane možete očistiti komadom mokre gaze koji ćete namotati oko prsta, tako da vas ne boli i da ne povredite desni. Prvih nekoliko dana nakon vađenja zuba izbegavajte mućkanje bilo kakve tečnosti za ispiranje usta, kako ne biste ugrozili proces zarastanja rane.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.