fbpx
NaslovnaSavjetiDr Dušan Petrović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Dušan Petrović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarao dr Dušan Petrović, stomatolog niške ordinacije Cirkonijum Centar.

Da li je zdravstveno prihvatljivo postavljanje faseta samo u estetske svrhe? Pitam jer imam blago požutele zube koji su lepog rasporeda, ali ne bih da radim izbeljivanje jer mislim da će fasete trajati duže od izbeljivanja?

Postavljanje faseta u estetske svrhe zavisi od porekla prebojenosti Vaših zuba. Indikacije za takvu intervenciju su najčešće nepravilan položaj i oblik zuba, postojanje dijastema koje kompromituju Vašu funkciju, fonetiku i estetiku, devitalizovani i potamneli frontalni zubi. Svakako treba imati u vidu da savremen i dinamičan način života našeg vremena zahteva i savršen osmeh tako da su idividualne indikacije za ovu minimalno invazivnu metodu daleko šire od napred navedenih.

Koji je minimalni broj imlantata koji moram ugraditi na bezuboj gornjoj vilici da bih imala najmanje osam prednjih zuba jer ne podnosim protezu i već četiri godine muku mučim, a nisam u mogućnosti da odradim sve zube.

Odgovor na Vaše pitanje mogu dati na osnovu analize 3D-Ortopan snimka, jer moram imati uvid u visinu i gustinu Vaše alveolarne kosti kako bih odredio idealno mesto i broj potrebnih implantata.

Kako najbolje da odaberem četkicu i pastu za zube za dečaka koji ima pet godina, ali na žalost već su počeli da mu se kvare prednji zubi?

Za decu tog uzrasta je najbitnije da savladaju pravilnu tehniku pranja zuba, sticanje navike pranja zuba nakon svakog obroka kao i redovne kontrole i posete stomatologu. Četkice i paste za zube koje su prisutne na tržištu u svim specijalizovanim radnjama, za decu tog uzrasta su sasvim zadovoljavajuće.

Prije desetak dana sam imao manji zahvat na resici ispod gornje usne. Nakon tog zahvata počelo je da me boli okolno tikivo iako me ranije nikada nije boljelo. Sad me strah da ponovo pođem kod stomatologa i požalim se na ovaj problem da ne bih morao da  se podvrgavam nekoj operaciji koja bi dodatno pogoršala to stanje. Da li je ovo nešto ozbiljno, ili mogu sačekati još par dana da se eventalno samo sanira?

Vi ste imali hiruršku korekciju frenuluma gornje usne, verovatno je u pitanju malo burniji tok nakon intervencije, što zahteva obaveznu kontrolu kod Vašeg stomatologa.

Da li tetovaža može na bilo koji način da utiče na zdravlje usne duplje? Pitam jer te boje nisu uvijek prirodne, pa me interesuje da li može doći do izazivanja nekih neželjenih reakcija u usnoj duplji?

U mojoj dosadašnjoj praksi nisam otkrio direktan uticaj boja koje se koriste za tetovaže na zdravlje usne duplje.

Da li česte upale desni mogu dovesti do parodontopatije? Imam strah od odlaska kod stomatloga, a sa druge strane čitala sam da kamenac i upale izazivaju parodonopatiju i ne bih da mlada ostanem bez svojih zuba. Da li postoji način da u kućnim uslovima rešim problem, upale desni i nastanka parodontopatije?

Uzročnici  koji prouzrokuju nastanak parodontopatije su svakako upala desni i zubni kamenac, što zahteva obavezne posete stomatologu na svakih šest meseci, ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca i dentalnog plaka. Sve navedeno ne možete uraditi u kućnim uslovima.

Na koji način da se riješim problema škrgutanja zubima u toku sna? Da li postoje neki lekovi koji suzbijaju tu pojavu?

Rešavanje Vašeg problema škrgutanja zubima u toku sna, odnosno bruksizma, zahteva timski rad lekara. Stomatolog može izraditi zaštitni splint koji ćete nositi u toku noći i koji će sprečiti posledice kao što su oštećenje zuba i donjeviličnog zgloba. Rešavanje samog uzroka morate potražiti tokom konsultacija sa psihologom i neurologom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -