fbpx
NaslovnaSavjetiDr Dijana Wirth: Alternativa liječenja korijenskog kanala ne postoji

Dr Dijana Wirth: Alternativa liječenja korijenskog kanala ne postoji

- Advertisement -

Liječenje korijenskog kanala vrši se ako je zubna pulpa, ili kako se još naziva zubni živac, inficirana ili odumrla zbog prodra bakterija i toskina. Uzroci odumiranja su duboki karijes, jaka generacija topline tokom brušenja zuba, ili jaka hemikalija upotrijebljena od strane stomatologa.

Posledice prodora mikro organizama u kanal korijena je razvoj upalnih procesa samog zubnog nerva. Te infekcije mogu prerasti u nekrotično-gangrenozne promjene i proširiti se na kost oko zuba i prouzrokovati apsces.

Cilj liječenja korijenskog kanala je odstranjenje inficirane i uništene pulpe. Na ovaj način sprečavamo širenje infekcije na kost budući da je zub mnoštvo malih kanala smještenih na vrhu korijena povezan s kosti. Kako potpuno čišćenje unutrašnjosti zuba nikada nije 100 odsto uspješno, stomatolog nastoji homogeno zatvoriti kanale posebnim materijalom kako eventualno preostale bakterije ne bi imale prostora za razmnožavanje.

To znači da su potpuna čistoća i sterilnost radne sredine preduslovi za liječenje korijenskog kanala. Kako bi smo stvorili ovakvo okruženje u usnoj dupljii neophodno je da stomatolog koristi gumenu membranu, odnbosno koferdam – to je jedini način sprečavanja pljuvačke da dopre u unutrašnjost zuba. Pljuvačka sadrži razne bakterije koje mogu ugroziti uspjeh tretmana liječenja korijenskog kanala. Takođe, važno je koristiti sterilne instrumente – oni su sterilno zapakovani i otvaraju se neposredno pred početak tremtana.

Liječenje kanala korijena podrazumijeva mehaničko čišćenje pomoću ručnih i rotacionih instrumenata, kao i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih materija i toskina koji su preostali nakon propadanja zubnog nerva.

Važno je da su svi kanali tretirani jer većina zuba ima nekoliko kanala. Zbog toga je važno i da stomatolog koristi medicinsku lupu ili mikroskop. Zubni kanal mora biti liječen sve do vrha korijena, a njegovu dužinu određujemo pomoću RTG snimka i pomagala za mjerenje. Samo ovako liječen zub, ispunjen do vrha korijena, može biti trajno zadržan.

Ako zub ima neugodan miris, bolan je, ili ako krvari, kanal ne bi trebalo da bude trajno isunjen. U tom slučaju u kanal apliciramo lijek koji ostaje čvrsto zavtoren nekoliko dana. Ovaj materijal mora biti potpuno nepropustan za pljuvačku. U protivnom bakterije iz pljuvačke mogu prodrijeti u kanal što bi zahtijevalo ponavljanje kompletnog prethodnog postupka.

Ako su kanali čisti i zub ne pokazuje nikakve znakove upale popurt gnoja ili neprijatnog mirisa, kanali se pune posebnom masom, takovanom gutaperkom. Po završetku endodontskog postupka, kavitet se zatvara adekvatnim defintivinim materijalima jer je samo tako garantovano da bakterije ne mogu prodrijeti u unutrašnjost.

Alternativa liječenja korijenskog kanala ne postoji, osim vađenja zuba – prevencija je s toga najbolja alternativa.

Rizici liječenja korijenskog kanala su fraktura instrumenta, previđanje kanala od strane stomatologa koji ih ostavlja neispunjene, perforacija kanala i prekomjerna instrumentacija sa ozbiljnim posledicama poput maksilarnog sinusitisa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -