NaslovnaSavjetiDr Dejan Marković: Novi trendovi u stomatološkoj fotografiji

Dr Dejan Marković: Novi trendovi u stomatološkoj fotografiji

- Advertisement -

Pišu: Prof. dr Dejan Marković, dr Dušan Kosanović

BEOGRAD – Planiranje i izbor terapijskog postupka jedna je od najvažnijih faza za uspeh lečenja, posebno ako je reč o kombinovanim i multidisciplinarnim terapijskim zahvatima.

dentalna fotografija1Analiza ,,početnog stanja“, profilne i an face fotografije deo su standarne procedure u planiranju ortodontske terapije, ali sve češće predstavljaju i obavezni segment protetske ili konzervativne restaurativne procedure. Nema plana lečenja gde dentalna fotografija nije koristan saveznik i izuzetna pomoć. Ako je dobar plan pola uspešne terapije, onda je početna dentalna fotografija obavezni deo svakog ozbiljnog plana.

Komunikacija s pacijentom predstavlja logičan nastavak planiranja terapije. Pacijenti često imaju jako površno shvatanje i poznavanje problema koji postoje u njihovoj usnoj duplji. Oni dolaze sa svojim željama i očekivanjima, ili suprotno tome nemaju jasan stav šta tačno treba da se uradi i kako da se terapija sprovede. Imajući u vidu to da je čak i zakonska obaveza da pacijenti odobre terapijski postupak, očigledno vizuelna komunikacija znatno olakšava ovu fazu rada u stomatološkoj ordinaciji. Kao što stara izreka govori: „slika vredi hiljadu reči“, uz par dobrih fotografija pacijent može steći uvid u delove retromolarne regije, gornjih bočnih zuba i druge slabo vidljive delove usne duplje.

Na ovaj način će se omogućiti pacijentu da sagleda problem onako kako ga vidi stomatolog i uštedeti stomatologu mnogo vremena koje bi inače proveo objašnjavajući i opisujući problem. Uz dobru fotografiju i pravilno fokusiranje i zumiranje na karakteristična mesta, pacijent za kratko vreme može da dobije potpunu informaciju o svom oralnom stanju i donese ispravnu odluku o prihvatanju predložene terapije.

dentalna fotografija2

Kolegijalna komunikacija i konsultacija sve češće je potreba ne samo za mlađe kolege, već i za iskusne kliničare. Sredstva masovne komunikaFotografija u stomatologiji Shofu EyeSpecial CII – korak dalje Autor: prof. dr Dejan Marković, dr Dušan Kosanović (Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu) Još od razvitka kolor fotografije, 50-tih godina prošlog veka, fotografija je zauzela značajno mesto u svakodnevnoj stomatološ- koj praksi. Intraoralne i ekstraoralne fotografije danas predstavljaju neizostavan deo brojnih dijagnostičkih procedura, planiranja terapije, vizuelne rekonstrukcije toka lečenja kao i nezamenjiv deo medicinske dokumentacije omogućavaju lak i brz prenos informacija, tako da slanje digitalnih verzija radiograma i fotografija uz klinički opis ubrzava proces postavljanja tačne dijagnoze i pravilne indikacije za mnoge kliničke situacije.

Komunikacija s tehničarima uz pomoć dentalne fotografije značajno je olakšana i kada se planiraju radovi ili prenose informacije važne za dentalnu nadoknadu, kao što su boja, veličina, oblik ili određene specifičnosti koje protetskom radu daju neophodnu individualnu karakterizaciju. Dokumentovanje toka terapije važan je deo medicinske dokumentacije, koja je posebno značajna kod dugotrajnih stomatoloških rehabilitacija.

Tada je lako zaboraviti koliko je teška situacija bila na početku i kako je tekao sam tok terapije. Ovakva primena fotografije naročito je bitna kod kompleksnih protetskih i ortodontskih radova, gde je progresivno pra- ćenje napretka terapije izrazito važno kako bi se izbegle eventualne greške i neželjene komplikacije, ili iskoristile u pojedinim fazama kada je potrebno podstaći motivaciju pacijenta da nastavi s terapijom do kraja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -