fbpx
NaslovnaIntervjuDr Dejan Lazić: Samo jedan gram zubnog kamenca sadrži 220 miliona bakterija

Dr Dejan Lazić: Samo jedan gram zubnog kamenca sadrži 220 miliona bakterija

- Advertisement -

Pacijenti koji se javljaju stomatologu zbog bolesti zuba najčešće spadaju u grupu pacijenata koji boluju od akutnih stanja što predstavlja nastavak negativnog trenda da se pacijenti stomatologu javljaju obično kada ih nešto zaboli.

Kada govorimo o hronočnim oboljenjima tu su karijes kao najčešće neinfektivno bakterijsko oboljenje i parodontopatija koja zahvata sve grupe stanovništva – od mlađe do starije godišnje dobi.

Parodontopatija je bolest potpornog aparata zuba i izuzev određenih oblika agresivne i juvenilne parodontpatije, uzroke za njen nastanak uglavnom možemo tražiti u lošoj oralnoj higijeni, odnosno prisustvu određenih bakterija koje se nazivaju “bakterije crvenog kompleksa”.

Najčešći  izazivač parodontopatije je zubni kamenac čiji jedan gram sadrži oko 220 miliona bakterija koje svojim metabolitičkim produktima oštećuju potporni aparat zuba što na kraju dovodi do gubitka zuba.

Najčešća pojava koja prethodi parodontopatiji je upala desni koja je takođe uslovljena lošom oralnom higijenom, odnosno prisustvom oralnog plaka i kamenca. Prosječno vrijeme koje je potrebno da zubni plak preraste u kamenac iznosi 12-14 dana što znači da je taj plak postojao na tom mestu najmanje 14 dana, odnosno da ga pacijent nepranjem ili lošim tehnikma pranja nije uklonio.

Najvažniji faktori prevencije oralnih oboljenja jesu oralna higijena, redovno održavanje i pranje zunba i upotreba zubnog konca kao jednog od najefikasnijih vžidova održavanja redovne higijene. Preporučujem korišćenje mekih četkica i pranje zuba nakon svakog obroka. Što se tiče posjeta stomatologu one bi trebalo da budu jednom u pola godine u vidu kontrolnog pregoleda kako bi stomatolog na vrijeme uočio začetak nekog oboljenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -