NaslovnaSavjetiDr Dejan Lazić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Dejan Lazić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarao dr Dejan Lazić, stomatolog šabačke ordinacije Dental Spa.

Da li faseta može da promijeni boju? Mom prijatelju se to desilo, dok moja zubarka mene uvjerava da je to nemoguće.

Fasete, ukoliko se rade od keramike ne menjaju boju, s obzirom da je keramika veoma postojan materijal. Takođe su i cementi, kojima se faseta lepi na zub prilagođeni, kako sastavom tako i bojom. Mnogi fasete nazivaju i ljuspicama, jer zbog svog izgleda i debljine, one to i jesu. Fasete su veoma tanke tako da svaka drastična promena boje zuba ispod fasete, posebno u slučaju lečenih, avitalnih zuba, vremenom može uticati na utisak o boji fasete. Kompozitne fasete su manjeg kvaliteta i zbog osobina samog kompozita da se kontrahuje pri polimerizaciji, mogućnosti prebojavanja rubova i hemijskog sastava samog materijala koji se koristi, estetski efekat je manje zadovoljavajuć.

Da li polomljeni zub može brže da se pokvari ako ne ugradim neku nadoknadu? Jedan zub mi se malo okrunio i sada me je strah da će se na tom mjestu pokvariti.

Svaki zub ima predilekciona mesta na kojima se kvari. To su mesta koja omogućavaju produženo zadržavanje ostataka hrane poput jamica, fisura, ispod kontaktnih tačaka dva susedna zuba. U slučaju pucanja dela zuba, to zavisi od samog mesta gde je pukao i dubine i sloja u kom se frakturna linija nalazi kao i od toga da li sam frakturni defekt doprinosi zadržavanju hrane. Ukoliko je zub pukao na mestu koje je podložno samočišćenju fraktura ne mora posledično dovesti do karijesa, ali to svakako treba sanirati zbog povećane osetljivosti zuba, patološkog pomeranja, rotacije, naginjanja, “isplivavanja” zuba i slično.

Sin mi je pre tri meseca operisao krajnike, ali sada mora da vadi jedan stalni zub zbog postavljanja mobilnog aparata. Moje pitanje je da li on sada uopšte mse da se podvrgava bilo kakvoj operaciji, poput vađenja zuba i da li sme da primi anesteziju?

Veoma često stomatološke intervencije zahtevaju multidisciplinaran pristup i saradnju više lekara specijalista. U skladu sa tim, dete je najbolje da prvo pregleda specijalista ORL-a koji mu je i operisao krajnike, u smislu zarastanja i kontrole. Što se tiče lokalnih anestetika koji se koriste u stomatologiji u odnosu na prethodni problem, apsolutno su bezbedni i ako se Vaše dete oporavilo od operacije krajnika, stomatološke intervencije neće negativno uticati na opšte stanje deteta.

Da li pojava ekcema može da se poveže sa nicanjem stalnih zuba?

Nicanje zuba, bilo da su u pitanju mlečni ili stalni zubi, predstavlja fiziološki proces i kao takav ne doprinosi pojavi bolesti i patoloških procesa. U toku nicanja zuba je moguća pojačana salivacija, deci često pljuvačka curi iz usta, i to može da bude uzrok pojave iritacija u predelu ugla i oko usana. U slučaju pojave ekcema na ostalim delovima tela, uzroke treba potražiti na drugom mestu.

Desna gornja trojka mi je pukla još  odavno, ostala je polovina zuba i vremenom se okrunio ceo zub. Sada tek malo viri iz desni i oseti se na dodir jezikom. Sniman je zub i od tad se na tom delu jako crveni, stoji kao neka tek oformljena rana. Sad me je stamota ići kod stomatologa zbog nemarnosti, pa me interesuuje koliko to može biti opasno?

Ljudi često greše i odlažu odlazak kod stomatologa zbog straha ili sramote, kada je situacija u ustima pacijenta već poprilično loša. Svako odlaganje ne rešava problem, samo produžava agoniju i vremenom problem čini većim, a većina stomatologa će Vam reći činjenicu da “nemate Vi ništa što mi već nismo videli”. Zaostali korenovi mogu negativno uticati na opšte zdravstveno stanje, biti izvor fokalne infekcije i predstavljati tempiranu bombu u organizmu. Izvaditi zub! Odmah!

Imam 18 godina i pre pet dana mi je stavljena krunica na gornjoj petici. Sada me pri dodiru desni malo bole na toj strani vilice, odnosno oko krunice. Ima i malo crvenila. Da li je to normalna pojava ili neka komplikacija?

Neadekvatno urađene krunice mogu dovesti do upale desni jer mogu stvoriti “mrtve” prostore i omogućiti produženo zadržavanje hrane, duboke preparacije za krunicu, dovode do pojačanog pritiska na strukture desni i papile zuba kao i sam cement koji zaostaje u prostorima gde mu nije mesto što se posledično manifestuje više ili manje bolnim otokom i crvenilom desni. Takođe, i loša higijena na tim mestima će izazvati isti problem. Preporuka je, svakako, adekvatna higijena, poseta stomatologu i kontrolni pregledi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -