NaslovnaObavještenjaDr Danimir Jevremović: Cirkonijum i kompjutersko modelovanje neizbježni stomatološki trendovi

Dr Danimir Jevremović: Cirkonijum i kompjutersko modelovanje neizbježni stomatološki trendovi

- Advertisement -

PODGORICA – Upotreba kompjuterski modelovanih i proizvedenih cirkonijumskih krunica i mostova predstavlja neizbježan trend kojim se kreće savremena stomatologija, poručio je u subotu u Podgorici dr Danimir Jevremović tokom prezentacije najnovijih CAD/CAM uređaja koju je organizovala kompanija TehnoDental.

On je dodao da brzim razvojem tehnologije upotreba cirkonijuma u kombinaciji sa CAD/CAM kompjuterskim sistemima se sada sve više širi i razvija kako zbog odličnih karakteristika novih cirkonijumskih materijala tako i zbog preciznosti i brzine izrade koju donose softverska i hardverska rješenja.

Prezentaciji je prisustvalo nekoliko desetina crnogorskih, prevashodno zubnih tehničara, ali i stomatologa koji su s pažnjom slušali i učestvovali u prezentaciji novih stomatoloških rješenja i aparata.

Dileme oko upotrebe cirkonijumskih rješenja, kako je kazao dr Jevremović, su se ranije javljale zbog tadašnje nesavršenosti tehnologije kako materijala tako i CAD/CAM uređaja, ali je sada cirkonijumska tehnologija na putu da potpuno zamijeni metalno-keramičke krunice i mostove.

Proces izrade cirkonijumskog mosta ili krunice započinje pomoću posebne 3D kamere koja skenira zube pa se na računaru se dobija njihov 3D model. Na tom 3D modelu se zatim modeluje CAD-CAM bezmetalna krunica. Ovaj dio posla se zove CAD (computer aided design ili dizajn pomoću kompjutera).

Nakon što tehničar izmodeluje krunicu ili most ti se podaci šalju CAM jedinici (computer aided manufacturing ili kompjuterski vođena proizvodnja). CAM je zapravo glodalica tj. mikro strug koja sadrži fine borere čiji se pomjeraj u toku rada mjeri mikronima. U toku rada CAM iz gotovih blokova materijala po izboru izrađuje CAD-CAM bezmetalne krunice.

Jedan od prezentera zubni tehničar Dragan Stolica kazao je da su CAD/CAM sistemi neizostavna karika u razvoju stomatoloških intervencija. On je dodao da metalna keramika polako nestaje i da 3D modelovani cirkonijum sve češće uzima primat u stomatološkim intervencijama.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -