fbpx
NaslovnaSavjetiDr Ana Đurković odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Ana Đurković odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice odgovara dr Ana Đurković, opšti stomatolog iz nikšićke ordinacije Teadent.

Sinu od osam godina još nije izrastao nijedan stalni zub. Da li je to normalno s obzirom da sam čitala da stalni zubi rastu u sedmoj godini?

Prvi stalni zubi pojavljuju se u ustima između šeste i sedme godine. Obično su to donji prvi molari (šestice). Odstupanja do pola godine smatraju se normalnim. U slučaju da nicanje kasni više od toga, poželjno je javiti se izabranom stomatologu i uraditi ortopan snimak vilica, da se utvrdi uzrok zakasnelog nicanja.

Kako da sačuvam zube svog trogodišnjaka? Mislim da je već počeo da mu se javlja karijes, a strašno se plaši doktora – ne znam smijem li ga povesti u stomatološku ordinaciju? Da li je dovoljno svakodnevno pranje zuba da se karijes povuče i da zubi ostanu zdravi? Ujutru i uveče mu četkam zube.

Dijete od tri godine trebalo bi da u ustima ima sve mliječne zube. Ovo može biti idealan period za prvu posjetu stomatologu, posebno ako nema izražene bolove ili slične tegobe. To je prilika da se dijete upozna sa sredinom, da stekne povjerenje u stomatologa i stomatološki tim, pa samim tim i zavoli buduće posjete. Svakodnevno pranje zuba neophodno je u prevenciji nastanka karijesa, ali ne može ukloniti već nastali karijes, već se to postiže samo intervencijom stomatologa. Još jedan ne manje važan faktor u prevenciji nastanka karijesa je kontrola unosa šećera, odnosno hrane koja ima tzv. “kariogeni efekat” (slatkiši, zaslađeni sokovi…). Od same količine šećera bitnija je frekvencija unosa, da se djetetu ne daje šećer u kontinuitetu tokom dana, jer na taj način ne dozvoljavamo ustima da se “oporave”, odnosno da oralna sredina popravi pH koji je snižen pod dejstvom hrane.

U donjoj vilici imam zdrave zube jedinicu, dvojku i trojku sa obje strane, a ostale sam povadio. Zanima me koliko bi trebalo da ugradim implantata da bih napravio most sa obje strane kako bih imao zube do sedmice?

Uzimajući u obzir da nedostaju svi bočni zubi preporuka je ugradnja po dva implantata sa obje strane, da bi se ti zubi nadoknadili. Pregledom treba utvrditi stanje preostalih zuba i odlučiti da li i njih uključiti u fiksnu protetsku nadoknadu ili ne. Implantati se ne ponašaju u kosti kao zub, to jest nemaju pokretljivost prirodnih zuba pa se ne preporučuje njihovo povezivanje, osim u izuzetnim sučajevima.

Imao sam operaciju – dupli prelom donje vilice i ugrađene su mi titanijumske pločice, imobilizacija i gumice. Danas su mi izvadili šine i gumice i na mjestu preloma osjećam da mi se malo pomjeraju zubi, a kontrola mi je zakazana za dvije nedjelje. Da li ste nekad imali takav slučaj?

Pomjeranje zuba na mjestima preloma nije neuobičajeno. Treba malo više povesti računa o njima u ovom periodu – izbjegavanje tvrde hrane i većih opterećenja. Kontrola kod maksilofacijalnog hirurga je neophodna, kako bi dao konačan sud.

Kako da riješim problem zadaha od mosta? Nosim ga već sedam godina I počeo je da mi se javlja blagi, ali neprijatan zadah.

Kod svih fiksnih protetskih radova higijena je jedan od najbitnih faktora koji će odrediti dugotrajnost nadoknade. Takođe su neophodne i redovne kontrole kod stomatologa, najmanje jednom u pola godine, kako bi se na vrijeme otkrile eventualne promjene. U slučaju pojave neprijatnog zadaha treba prvenstveno pojačati čišćenje odgovarajućim četkicama na tim mjestima, uključiti i neke od tečnosti za ispiranje usta. Jedna od preporuka je i upotreba waterpik-a koji dosta olakšava održavanje oralne higijene. U slučaju da se zadah ne eliminiše ili se pojača, obavezno se javiti stomatologu, da se utvrdi da li je došlo do promjene stanja struktura ispod mosta.

Imam 46 godina i imam dva impaktirana zuba. Trenutno ne prave neke veće problem, ali osjećam pritisak u vilici, mođe se reći povremeni blagi, tupi bol. Oba se nalaze u gornjem dijelu vilice. Prije nekih 20 godina hirurg nije bio raspolođen da ih vadi zato što su “jako visoko”. Šta sada raditi? Ima li šanse da ostanu tu gdje suda ih ne moram vaditi?

Vađenje impaktiranih zuba nije neophodno ako ne prave smetnje pacijentu i “miruju” u kosti. S obzirom da se javio bol u ovom slučaju, treba posjetiti oralnog hirurga i obavezno napraviti Rtg snimak zuba da se utvrdi njihov položaj, kako bi se planirao dalji tok liječenja

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -