fbpx
NaslovnaSavjetiDr Ana Dapčević Popović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Ana Dapčević Popović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarala je dr Ana Dapčević Popović, stomatolog u podgoričkim ordinacijama Dental LinePreventiva.

Da li je i koliko komplikovan zahvat izvlačenja zuba? Mom sinu od 13 godina potrebna je ta intervencija, pa me interesuje koliko traje postupak i oporavak jer sam jako zabrinuta.

Hirurško izvlačenje neizniklog (impaktiranog) zuba ili kortikotomija je zahvat koji izvodi oralni hirurg uz saradnju dr ortodonta. Sam zahvat traje oko 45 min do sat vremena u lokalnoj anesteziji, tokom koje hirurg odiže zubno tkivo (desni) i oslobađa kost u toj mjeri da krunica ili dio krunice bude vidljiv kako bi ortodont postavio bravicu na zub. Oporavak traje sedam do 10 dana, nakon čega se uklanjaju konci. Tegobe koje se mogu javiti u prvih par dana nakon intervencije su kao i kod drugih hirurških intervencija u usnoj duplji i prisutne su u manjoj ili većoj mjeri (otok, bol, teškoće u govoru, žvakanju i otežano održavanje oralne higijene).

U zadnjih osam mjeseci povuklo mi se zubno meso, imam ogoljele korijene i zubi su mi postali osjetljivi. Bila sam na snimanju, rekli su da nije parodontoza već recesija zubnog mesa. Šta mi je sada činiti? Najprije su samo tri zuba bila zahvaćena, sad ih je već barem 10. Bila sam na čišćenju kamenca, imam meku četkicu, koristim i pastu koja mi je preporučena…

Recesija gingiva je povlačenje desni bez znakova upale, koja dovodi do vidljivosti vrata zuba, pojačane osjetljivosti na termičke i mehaničke nadražaje, sklonosti ka karijesnim lezijama, ali i estetskih problema. Uzroci povlačenja desni mogu biti različiti (okluzalna trauma, visok pripoj plika i frenuluma, neadekvatni proteski radovi i ispuni, loša tehnika pranja zuba). Prvenstveno je potrebno utvrditi uzrok i otkloniti ga, a u krajnjem slučaju preporučujem neku od hirurških parodontoloških intervencija kao SMAT, tj. slobodni mukogingivalni autotransplantat, tokom koje se sa nepca pacijenta uzima tkivo u debljini 1-2 mm obično u području molara, a zatim se ušiva na mjesto ogoljelog vrata zuba.

Da li je moguće staviti fiksni aparatić na ljuskice, da li će ih apartić polomiti?

Fiksni aparat tj.njegove elemente moguće je postaviti kako na keramičke krunice tako i na vinire (ljuspice ili fasete). Naravno da postoji rizik njihovog oštećenja, ali u onolikoj mjeri kao što i postoji rizik oštećenja gleđi zuba. Prilikom postavljanja bravice postoji posebna vrsta ljepila, a kada dođe vrijeme za uklanjanje ortodont će biti naravno posebno pažljiv i vjerovatno se odlućiti da umjesto posebnih kliješta bravicu ukloni mehanicki (turbinom). Nakon završene ortodontske terapije, sa promjenom položaja zuba promijeniće se i gingivalna insercija, tako da postojeća keramička faseta možda neće biti i dalje estetski prihvatljiva, što će zahtijevati izradu nove.

Pre 10-tak godina mi je izvađen živac iz jedinice. Ubrzo je zub počeo menjati boju, a sada već zahteva estetski tretman. Napominjem i da izbeljivanje nije dalo rezultata. Zanima me koje mi rešenje savetujete?

Promjena boje zuba nakon endodontskog tretmana je česta komplikacija prisutna u manjoj ili većoj mjeri i rezultat je zadržavanja razgrađenih produkata krvi ili samog živca u dentinskim kanalićima. Ukoliko postupak ordinacijskog izbjeljivanja nije dao zadovoljavajući estetski rezultat, preporučujem izradu  protetskog rada. Uzimajući u obzir položaj zuba, oštećenje krunice, vidljivost desni i godine pacijenta u saradnji sa svojim stomatologom, možete uraditi keramicku fasetu ili bezmetalnu krunicu.

Poslednje dvije godine po tijelu mi izlazi urtikarija. Uradio sam sve preglede i analize i sve pretrage su u redu. Da li je moguće da mi se ova bolest javlja zbog velikog broja kvarnih zuba koje imam. Čak mi je i dermatolog preporučio sanaciju zuba.

Uritkarija ili koprivnjača je alergijska reakcija kože koju karakteriše pojava manjih ili većih crvenkastih mrlja, urtika uz osjećaj svraba. Može biti akutna ili hronična, ako traje duze od šest nedjelja. Uzroci koji do nje dovode su razni ali i zubi mogu biti fokus žarišta, posebno zubi sa gnojnim procesima, bilo parodontalnim džepovima ili procesima u predjelu vrha korijena zuba, jer toksini i njihovi metaboliti putem krvi mogu ugroziti udaljene organe pa i kozu. U ovakvom slučaju preporučujem i zamjenu almagamskih plombi i drugih metalnih elemenata bilo protetskih ili ortodontskih radova jer nikl moze biti pokretač alergijske reakcije. Uzorci urtikarije su mnogi ali uklanjanje, tj sanacija usne duplje i zuba je prva na listi eliminacije mogućih uzroka zbog svoje pristupačnosti i vidljivosti.

Mojoj bebi od pola godine još nisu iznikli zubi. Odnosno ima samo dva zuba, da li treba da se zabrinem. Koji je period rasta zuba kod beba?

Nicanje mliječnih zuba počinje sa nicanjem donjih sekutica u periodu šest do osam mjeseca zivota, zatim nicu bočni sekutići, prvi molari i očnjaci, a završava se nicanjem drugih molara oko 30. mjeseca. Tako da dijete sa nekih dvije i po, ili tri godine ima svih 20 mliječnih zuba, po 10 u gornjoj i donjoj vilici. Redoslijed nicanja moze varirati i po par mjeseci ranije ili kasnije od prosjeka ali to je normalna biološka varijacija, a zakašnjelim nicanjem se smatra ako je kašnjenje veće od šest mjeseci. Tako da, draga mama, zaista nemate nikakvih razloga za brigu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -