NaslovnaSavjetiDr Amela Kadrić Kadić: Zalivanje fisura je važno u prevenciji karijesa

Dr Amela Kadrić Kadić: Zalivanje fisura je važno u prevenciji karijesa

- Advertisement -

Mliječni zubi bitni su prije svega zato što predstavljaju čuvare porstora za stalne zube. Potprornu zonu čine mliječni očnnjaci i mliječni kutanjaci. Ukoliko dođe do prijevremenog gubitka ovih zuba, sa jedne strane rezultat se ogleda u poremećaju rasta i razvoja vilica, a sa druge strane imamo velike zube u odnosu na vilicu. Ovo što smo sada naborjali dovodi do takozvane sekundarne uskosti i ortodontskih anomalija koje zahtijevaju ortodontski tretman i liječenje.

Druga stvar koja je važna za očuvanje mliječnih zuba u usnoj šupljini je da ispod njih se nalaze zameci stalnih zuba. S toga ukoliko dođe do nastanka velikih karijesnih lezija i velike destrukcije mliječnih zuba, to može prouzrokovati poremećaj u rastu i razvoju stalnih zuba.

Da bi smo spriječili nastanak karijesa, prije svega treba preventivno djelovati. Preventiva obuhvata redukciju pojedinih vrtsta namirnica, u prvom redu ugljenih hidrata – šećera. Takođe, treba smanjiti unos slatkih pića, ukinuti noćno dojenje i unošenje slatkih napitaka i mlijeka putem flašice.

Prventivna mjera nastanka karijesa je naravno redovno čektanje zuba za šta nam je potrebna četkica za zube i eventualno konac. Rana detekcija karijesa je moguća samo od strane stomatologa. Obično su to karijesne lezije i površine na kontaktnim tačkama i okluzalnim, odnosno griznim površinama zuba. Zatim, potrebno je vršiti fluorizaciju zuba uz pomoć flour gela i fluornih rastvora.

Takođe, jedan od vidova sprečavanja nastanka karijesa je uklanjanje dento-bakterijskog plaka, a bitna stvar koju bih napomenula je i takozvano pečaćenje zuba, odnosno zalivanje fisura. Naime, grizne površine zuba imaju izraženu morflogiju, paučinastog izgleda i jako ih je teško mehanički očistiti. Zbog toga na tim mjestima dolazi do retencije, odnosno sakupljanja plaka koji prouzrokuje proces demineralizacije što vodi ka prodiranju karijesne lezuije u dublje strukture zuba. Zalivanje fisura se stoga vrši upravo na ovim zubima – to su mliječni kutnjaci i stalni prvi, drugi i treći molar. Ovaj tretman može se raditi do 15. godine života,  uz redovnu kontrolu stomatolga.

I pored svih ovih preventivnih mjera karijes je neminovan i dešava se. Oralnu higijenu, međutim, treba obavezno i redvno održavati uz redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Na tim pregledima možemo uočiti karijes u ranoj fazi nastanka i spriječiti njegovo širenje u dublje strukture zuba što dovodi do destrukcije samog zuba. Na kraju se može desiti da zub mora biti izvađen, a to za posledicu ima ortodontske anomalije. Osim toga, karijes stvara i neugodne, odnsono bolne senzacije mliječnih zuba, a liječenje mliječnih zuba apsolutno je potrebno i ne razlikuje se u velikoj mjeri od liječenja stalne denticije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -